Pimeän pilkahduksia valon keskelle – podcast matkailuyritysten toiminnan kehittämiseen

Karelia-amk:n koordinoiman NPA GLOW2.0 Green energy technologies for tourism growth -hanke kannustaa yrityksiä ja julkisia organisaatioita hyödyntämään vuoden pimeimmän ajan matkailullista vetovoimaa. Tavoitteena on vahvistaa harvaan asuttujen ja pitkien välimatkojen alueiden matkailun ympärivuotisuutta ja tehdä elinkeinosta paremmin kannattavaa myös pienille yrityksille. Hanketta rahoittaa Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelma.

Tähän mennessä valaisematon, pimeä taivas on jäänyt revontulimatkailua lukuun ottamatta hyödyntämättä matkailussa. Kuitenkin alueilla, joilla on vähän valosaastetta, on paljon potentiaalia lisätä matkailupalveluiden elämyksellisyyttä juuri pimeyttä ja luonnollista yötä hyödyntämällä. GLOW2.0-hankkeen aikana matkailualan yrityksille annetaan tietoa ja koulutusta muun muassa siitä, miten valaisematonta taivasta voi hyödyntää matkailussa, mitä aktiviteetteja pimeydessä voi tarjota ja miten valosaastetta voidaan vähentää ja suojella ympäristöä.

Pimeyteen liittyviä teemoja valaisemaan (sanaleikki tahallinen) GLOW2.0-hanke loi Pimeän pilkahduksia -podcastin, johon kutsuttiin eri alojen asiantuntijoita jakamaan näkemyksiään. Podcastin ensimmäisessä kolmessa jaksossa vieraina ovat yrittäjä ja tutkija Olli Reijonen, UEFin fotoniikan laitoksen professori Pasi Vahimaa sekä perinteentutkija ja tietokirjailija Pasi Klemettinen. Jaksojen teemat vaihtelevat pimeyden suojelun vaikutuksista ympäristöön ja ihmiseen valaisuteknologian kautta pimeyteen liittyviin kansantaruihin. Pimeyden pilkahduksia voi kuunnella Karelia-amk:n Spotify-kanavalta.

Pimeän pilkahduksia -podcastin käsikirjoitus: Outi Santaniemi & Tarja Kupiainen, Karelia-ammattikorkeakoulu

GLOW2.0-hankkeen teemoihin pääset tutustumaan myös uunituoreessa AMK-lehdessä julkaistun artikkelin ”Tulevaisuuden kestävä matkailu on pimeän peitossa” kautta. Artikkelissa Karelian asiantuntijat yhdessä Olli Reijosen kanssa pohtivat tulevaisuutta, jossa pimeyden ja luonnollisen yön suojelu tunnistetaan yhtenä kestävän matkailun tunnuspiirteenä.

Artikkelin kansikuva: Visit Karelia