Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen

Työelämän muutokset, työvoiman saatavuuden heikkeneminen sekä palvelujen järjestämistapaan tulleet muutokset ovat luoneet tarpeen lähteä kehittämään kuntouttavan työtoiminnan sisältöä Pohjois-Karjalan alueella. Näiden muutosten myötä Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote on hakenut yhteistyössä Karelia ammattikorkeakoulun kanssa neljän vuoden hanketta kuntouttavan työtoiminnan kehittämiseen maakunnallisesti.

Hankkeessa tavoitellaan uudenlaista, asiakkaiden ja työelämän tarpeisiin vastaavaa tapaa toteuttaa kuntouttavan työtoiminnan pajatoimintaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella. Kuntouttavan työtoiminnan palvelun kehittämisessä kokeillaan uudenlaisia asiakaslähtöisiä toimintamalleja ja sisältöjä, kuten digitaalisia ja liikkuvia palveluja kuntouttavan työtoiminnan pajatoiminnan kivijalkatoiminnan lisänä. Huomiota kiinnitetään myös asiakkaiden osallisuuteen toiminnan kehittämisessä, missä apuna käytetään asiakasraati- ja kokemusasiantuntijatoimintaa. Lisäksi hankkeen aikana pilotoidaan ja otetaan käyttöön työ- ja toimintakyvyn arvioinnin väline.

Hankkeessa yhteiskehittämisen mallina toimii käyttäjälähtöinen palvelumuotoilu, jonka avulla yhdessä eri toimijatahojen kanssa suunnitellaan ja kokeilemalla löydetään toimivimmat ratkaisut kuntouttavaan työtoimintaan. Palvelumuotoiluvalmennus käynnistyy syksyllä 2024.

Hanke toteutuu ryhmähankkeena Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Siun soten ja Karelia ammattikorkeakoulun kesken. Hankkeen yhteisellä toteutuksella saadaan hankkeen tuloksena suurempi vaikuttavuus, kun projektin toiminnot vaikuttavat Siun Soten kautta koko maakunnan alueella. Työelämän ja oppilaitoksen nykyisen pistemäisen yhteistyö-toimintamallin sijaan hankkeen aikana syntyy systemaattisempi yhteistyö opiskelijoiden kiinnittymisessä työelämään ja etenkin toimialueeseen, jossa on työvoimapulaa. Sote-opiskelijoille hanke mahdollistaa uuden oppimisympäristön työikäisten palveluissa. Keskeisenä teemana ovat työ- ja toimintakyvyn kokonaisvaltainen tukeminen ja edistäminen sekä moniammatillinen toiminta. 

Hanke on EU:n osarahoittama ja sen toiminta-aika on 1.1.2024-31.12.2027. Ryhmähankkeen hallinnoijana toimii Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote, ja Karelia-ammattikorkeakoulu on osatoteuttaja.

Tutustu tarkemmin

Yhteystiedot

  • projektipäällikkö Katja Sorjonen Karelia-ammattikorkeakoulu, [email protected]
  • projektipäällikkö Tiia Rautiainen Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote, [email protected]
  • kehittäjä/työelämäopettaja Jatta Papunen Karelia-ammattikorkeakoulu, [email protected]

Projektin kesto

1.1.2024 – 31.12.2027

Rahoitus

ESR-ohjelma