Opiskelijatarina: Tiia Suikkanen, rakennustekniikka

Rakennustekniikasta hyvät eväät työelämään

Jos joku kysyisi miten päädyin rakennusalalle, joutuisin rehellisesti sanottuna vähän kohauttelemaan olkapäitäni. Olen kotoisin Imatralta ja lukion jälkeen olin valmis muuttamaan jonnekin muualle. Näkemään maailmaa Vuoksen sijaan jonkin toisen joen rannalta käsin. Tiiliskivimäisten pääsykoekirjojen lueskelu ei kiinnostanut heti kirjoitusten jälkeen, vaan halusin vaihteeksi tehdä jotain käytännöllistä. Sattumalta sitten juuri Joensuuhun kääntyi muuttoauton nokka, kun päätin lähteä opiskelemaan pintakäsittelyalaa ammattiopistoon. Sieltä sain kipinän, joka lopulta vei Kareliaan insinööriopintoihin.

Tykkäsin opinnoista alusta asti. Jo ensimmäisenä vuonna syvennyttiin rakennusmateriaaleihin, rakenteisiin ja määräyksiin. Teorian lisäksi pääsimme valamaan ja testaamaan betoninäytekappaleita laboratoriossa sekä rakentamaan pienoismallisiltoja puurakentamisen kurssilla. Kurssit ovat hiljalleen muuttuneet haastavammiksi, mutta myös mielenkiintoisemmiksi. Opinnoissa hyödynnetään myös samoja laskenta- ja mallinnusohjelmia, joita tulemme työelämässäkin käyttämään. Matemaattinen puoli on aina ollut vahvuuteni, joten laskeminen ja tietokoneen näppäily on ollut mieluista hommaa. Tästä syystä päädyin valitsemaan opinnoissani rakennesuunnittelun suuntautumisen.

Ja jos joku nyt sitten kysyisi miksi haluan jäädä rakennusalalle, vastaus on helppo. Ala on monipuolinen ja mahdollisuuksia on vaikka mihin. Itseäni kiinnostavat erityisesti kosteudenhallinta, rakenteiden vauriot ja niiden korjaaminen eli korjaussuunnittelu. Haluan kulkea sellaiseen suuntaan, jossa voin vaikuttaa siihen, että rakennuksemme olisivat turvallisia ja terveellisiä käyttäjille. Ja mitä tulee niihin monipuolisiin mahdollisuuksiin: tutkinnon avulla voit päätyä työelämässä vaikkapa mitoittamaan ja suunnittelemaan rakenteita ja rakennuksia, johtamaan työmaata ja siellä työskenteleviä ihmisiä, tutkimaan rakennusten kuntoa, laskemaan kustannuksia ja suunnittelemaan aikatauluja tai työskentelemään tietomallintamisen parissa. Lisäksi rakennusalan digitalisaatio tuo koko ajan uusia mahdollisuuksia alan kehittymiselle.

On myös syytä kehua Joensuuta opiskelukaupunkina! Täällä välimatkat ovat lyhyitä ja pyörällä pääsee liikkumaan sutjakkaasti. Kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla, kodin ja kampuksen lähellä. Olen myös aktiivinen korkeakouluopiskelijoille suunnattujen Sykettä-liikuntapalvelujen käyttäjä ja päässyt sitä kautta kokeilemaan monia itselleni uusia liikuntalajeja kalpamiekkailusta suppailuun.

Tutustu rakennustekniikan koulutukseen>>