Energiaköyhyys maaseutualueilla – menetelmät, mallit ja ratkaisut – EMA

(logot päivitetään pian)

Energiaköyhyys maaseutualueilla – menetelmät, mallit ja ratkaisut (EMA) -hankkeen päätavoitteena on kartoittaa ja muodostaa kokonaiskuva energia- ja liikenneköyhyydestä Suomen maaseutualueilla. Hankkeessa tuotettava tieto vastaa ajankohtaisiin tietotarpeisiin liittyen Ukrainan kriisin käynnistämään energiakriisin, mutta hankkeessa tuotettava tieto palvelee myös laajemmin maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2021–2027 toteuttamista.

Energia- ja liikenneköyhyys liittyvät molemmat myös aluekehitykseen, joten hankkeessa tuotettava uusi tieto laajentaa ymmärrystä aluekehitykseen kytkeytymistä ilmiöistä. Erityisesti hanke tukee maaseutupoliittisen kokonaisohjelman teemoja “3.3 Kilpailukyvyn ja elinvoiman vahvistaminen” sekä “3.4 sujuvan arjen edistäminen”, mutta tuloksista on hyötyä myös valtion muussa säädösvalmistelussa ja suunnittelussa eri sektoreilla.

Hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmä energiaköyhyyden analysoimiseen Suomessa, kartoittaa ja kuvata sen esiintyvyyttä sekä tuottaa ratkaisuja, joilla voidaan hillitä energia- ja liikenneköyhyyttä Suomessa. Hankkeen tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa vastataan seuraaviin tutkimuskysymyksiin:

• Miten energiaköyhyys maaseutualueiden arkeen, kansalaistoimintaa, palveluihin ja työelämään?
• Miten tutkimus- ja kehittämishankkeissa on tunnistettu energiaköyhyyttä?
• Millaisia eroja maaseutualueiden välillä on energiaköyhyydessä?
• Millaisilla ratkaisuilla voidaan lieventää energiaköyhyyttä maaseutualueilla?

Edellä esitettyihin tutkimuskysymyksiin vastaa erillisissä työpaketeissa. Hankkeen analyysin perusteella tehtävä synteesi sisältää päätelmiä energiaköyhyyden esiintyvyydestä Suomessa ja sen vähentämiseksi tarvittavista toimenpiteistä ja ratkaisuista. Karelian rooli hankkeessa on energiaköyhyyden ratkaisuihin keskittyvän työpaketin toteutus: työ sisältää mm. ratkaisujen selvittämistä yhteistyössä valtakunnallisen energianeuvojaverkoston kanssa, energiayhteisön liiketoimintamallien arviointia ja teknologia-arviointeja.

Tutkimus on pääosin valtakunnallinen, mutta aineistojen saatavuuden ja analyysien erityisluonteen vuoksi tutkimuksessa varaudutaan myös case-analyyseihin energiaköyhyys- ja liikenneköyhyysindeksien yksityiskohtaisemman kaupunki-maaseutu tarkastelun toteuttamiseksi.

Projektin kesto

1.9.2023 – 31.3.2025

Projektipäällikkö

Lasse Okkonen
Lasse.Okkonen(a)karelia.fi

Rahoitus

Maa- ja metsätalousministeriön rahoitus