Kestävän korjausrakentamisen osaaja -koulutus

Opintotarjonta

Johdanto kestävään korjausrakentamiseen

-Laajuus: 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Opintojaksolla osallistut aloitustilaisuuteen ja saat kuvan rakennuslain uudistumisesta ja sen aikataulusta. Tutustut Kestävän korjausrakentamisen osaaja –opintotarjontaan ja sinulle muodostetaan henkilökohtainen opetussuunnitelma.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen

-Laajuus: 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Opiskelija tunnistaa ilmastomuutokseen liittyvät perusteet sekä niiden vaikutuksen rakentamiseen sekä rakenteiden, että rakentamisen liiketoiminnan näkökulmista.

Opintojakso koostuu seuraavista osista:
– Johdantoluentovideosta sekä siihen liittyvästä materiaalista
-Aiheeseen liittyvästä oheismateriaalista, johon opiskelija tutustuu omatoimisesti
-Avoimesta keskustelualustasta, jossa kukin opiskelija aloittaa yhden keskustelun ja kommentoi kahta muuta alustalla olevaa keskustelua
-Lisäksi opiskelijan kuuluu tehdä lyhyt kirjallinen raportti Moodle alustan ohjeiden mukaisesti

Korjausrakentamisen ympäristövaikutukset

-Laajuus: 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Opintojakson suoritettua opiskelija ymmärtää rakentamisen vaikutukset omaan elinympäristöön ja miten näitä vaikutuksia voidaan minimoida. Opintojakson aikana tutustut mm. miten kaavoituksen, suunnittelun, materiaalivalintojen ja purkamisen toteuttamisilla voidaan vaikuttaa rakennetun ympäristömme ympäristövaikutuksiin.
Opintojakso sisältää:
– Kaavoitus ja maankäytön vaikutuksen sekä niiden ohjauksen mahdollisuudet
– Rakentamisen aiheuttamat päästöt ja materiaalien käyttö.
– Kiertotalouden näkökulma ja sen vaatimukset rakentamisen ympäristövaikutuksiin

Rakennuksen LCA-laskennan perusteet

-Laajuus: 1 op

Sisältökuvaus:

1.1.2025 voimaan astuvan rakennuslain ehtona tulee olemaan, että rakennuksen elinkaaren päästöt lasketaan 1.1.2026 alkaen ja ne alittavat sille rakennustyypille määritetyn raja-arvon. Opiskelija saa opintojaksolla käsityksen rakennusten elinkaariarvioinnin tekemisestä sekä toteutettujen arviointien tulkinnasta. Opintojaksolla lasketaan myös yksinkertaisten rakenteiden ilmastovaikutuksia eri laskentatyökaluilla.

Rakennustuotteiden ympäristöselosteet

-Laajuus: 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Opiskelija saa opintojaksolla käsityksen ympäristöselosteen sisällöstä, sekä tietokantojen käytöstä. Opintojakso antaa myös kattavan kuvan ympäristöselosteen laadintaprosessista, käytettävistä työkaluista sekä myös siitä millaista tausta-aineistoa se vaatii.

Päästöjen pienentämisen keinot korjausrakentamisessa

-Laajuus: 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:
Opintojaksolla perehdytään tulevan lainsäädännön taustaan sekä päästöjen pienentämisen keinoihin korjausrakentamisessa.

Opintojakson jälkeen opiskelija tuntee aihepiiriin liittyvän käsitteistön, on ajan tasalla uudistuvasta lainsäädännöstä ja siitä, mitä se käytännössä tulee merkitsemään rakennusalalla ja erityisesti korjausrakentamisessa.

Korjausrakentamisen asiakirjat ja piirustusmerkinnät

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Yleistä asiaa rakentamisen piirustuksista, asiakirjoista ja korjauskohteiden eri piirustusten käytöstä korjausrakentamisen eri vaiheissa.

Korjaushankkeen kuvaus tarveselvityksestä hankkeen valmistumiseen asti ja niissä käytettävistä/laadittavista keskeisistä asiakirjoista/suunnitelmista.

Opintojakson aikana opiskelijat saavat perustiedot ja -taidot korjausrakentamisen asiakirjojen ja piirustusmerkintöjen käytöstä ja merkityksestä. 

Tunnistaa eri aikakausien suunnitteluratkaisuja sekä rakennus-, rakenne- ja LVI-suunnitelmia ja piirustusmerkintöjä. 

Korjausrakentamiseen johtavat syyt

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Opintojakso tarjoaa korjausrakentamisesta tietoa, jota tarvitaan korjausrakentamisen suunnitteluvaiheessa ja etenkin kuntotutkimusvaiheessa. Opintojaksossa käsitellään korjausrakentamisen keskeiset määritelmät ja käsitteet, korjausrakentamisen merkitys Suomessa, korjausrakentamiseen johtavia syitä, joitakin rakennusten vaurioita ja korjauskohteiden tyypillisiä piirteitä. Opintojaksossa esitetään joitakin esimerkkejä erilaisista korjauskohteista. Kestävästä kehityksestä opintojaksossa käsitellään perusteet ja etenkin rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä asioita.

Tuntee eri aikakausien rakennusten tyypilliset ongelmat ja niiden tuntomerkit korjattavassa rakennuksessa. 

Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisessa

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisessa -kurssilla käsitellään erilaisia korjausrakentamiseen liittyviä energiatehokkuustoimia. Kurssi luo yleiskatsauksen tyypillisiin tapoihin parantaa rakennusten energiatehokkuutta korjausrakentamisen yhteydessä. Kurssilla käydään läpi millaisia asioita pitäisi kartoittaa energiatehokkuustoimia suunnitellessa, eristämiseen liittyvät toimenpiteet, lämmönsiirtolaitteistoihin ja lämpöverkostoon liittyvät toimenpiteet sekä lämmöntalteenottoon liittyvät toimenpiteet ja energiatehokkuustoimenpiteiden tyypilliset kustannukset ja niihin vaikuttavat asiat.

Tuntee energiatehokkuuden vaatimukset ja indikaattorit sekä tärkeimmät rakennus- ja LVIS-tekniset ratkaisut asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.

Tietomallintaminen korjausrakentamisessa

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö: Tietomallintaminen korjausrakentamisessa -kurssilla perehdytään korjausrakentamisen tietomallinnuksen ohjeistukseen sekä korjausrakentamisen tietomallinnukseen Archicad-ohjelman avulla. Kurssi järjestetään kokonaan etänä ja se sopii kaikille tietomallinnuksesta kiinnostuneille.

Tuntee tietomallintamisen hyödyt korjausrakentamishankkeessa ja osaa käsitellä tietomallipohjaisia dokumentteja. 

Purettavien rakennusosien ja materiaalien tunnistaminen

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö: Opintojakso tarjoaa korjausrakentamisesta tietoa, jota tarvitaan purettavien rakenteiden purkusuunnittelussa ja  purkutyön toteutuksessa. Opintojaksossa käsitellään purkuhankkeen keskeiset määritelmät ja käsitteet, rakennusosat ja -materiaalit, rakennusten riskirakenteet sekä haitallisia aineita sisältävien rakenteiden vaatimat erityistoimenpiteet. Kestävästä kehityksestä opintojaksossa on mukana purettavien rakennusosien hyödyntäminen.
Tuntee purkuselvityksen sisällön ja tunnistaa yleisimmät 1970-1980-luvun rakennusmateriaalit. Tuntee haitta-aineiden käsittelyn vaatimukset. Osaa laskea purettavien materiaalien määriä ja tuntee laserkeilauksen mahdollisuudet. 

Rakentamisen kiertotalous

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Opintojakso kattaa rakentamisen kiertotalouden keskeisen terminologian ja tarjoaa johdatuksen kiertotalouden periaatteisiin. Kurssilla tutustutaan kiertotalouden käsitteisiin ja niiden soveltamiseen rakennusalalla.

Opintojaksotavoitteet:

Oppimistavoitteena on, että opiskelija ymmärtää rakentamisen kiertotalouden keskeiset käsitteet ja terminologian, sekä osaa tunnistaa kiertotalouden periaatteita rakennusalalla. Lisäksi opiskelija pystyy tunnistamaan ja arvioimaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteita rakentamisprosessissa.

Korjausrakentamisen kuntotutkimus

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Tuntee korjausrakentamisen tutkimusmenetelmät ja -kaluston perusteet, tunnistaa kuntotutkimus kalustoa ja osaa tutustua tutkimusraporttiin

 Sisältö: Rakenteiden lämpötekninen toimivuus, lämpökuvaus, lämpöviihtyvyys. IV-järjestelmän, lämmitysjärjestelmän ja rakennuksen vaipan yhteisvaikutukset, Rakennusfysiikka: lämpö ja kosteus. Pintakosteusmittaukset. Betonin rakennekosteuden mittaaminen. Puun kosteusmittaus.

Korjaushankkeet

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Sopimukset ja niihin liittyvät suunnitteluasiakirjat, pääsuunnittelijan rooli peruskorjaus projektissa.  

Korjaushankkeiden hankesuunnittelut

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Korjausrakentamisen hankesuunnittelu ja kustannukset, hankesuunnitelmat ja tavoitehintamenettely. 

Korjausrakentamisen rakenneratkaisut ja rakennusmateriaalit

-Laajuus 1 op

Jakson tavoitteet ja sisältö:

Oppii tuntemaan peruskorjausten erityispiirteitä uudisrakentamiseen verrattuna. Tuntee menneiden vuosikymmenten tavanomaisia rakenneratkaisuja, rakennusmateriaaleja ja niiden olennaisia teknisiä ominaisuuksia, ml. vauriot ja vanheneminen.

Lisänä mahdollisuus suorittaa

  • Opiskelu- ja digitaidot korkeakoulussa, 3 op
  • Urasuunnittelun taidot, 1 op