TKI-hankkeiden tuottamat mikro-opinnot EduKarelian kautta tarjolle valtakunnalliseen Opin.fi-palveluun

Mikro-opintojen sisältöjen tuotantoprosessiksi on Kareliassa valmistelu yhteinen tuotanto- ja jakelumalli. Siinä on huomioitu opintosisältöjen ideointi, aiheen rajaus, sisältöjen luominen, toteuttaminen ja tuottaminen, laatukriteereihin peilaaminen, kuvailutietojen yhtenäisyys, julkaisu EduKareliassa ja sisällön tarjonta Digivisio2030-hankkeessa lanseeratussa Opin.fi-verkkopalvelussa keväästä 2025 alkaen.

Karelia-ammattikorkeakoulun TKI-kehittämistyössä eri projektien hankesuunnittelmissa on usein määritelty toiminnan toteuttamisen tapana tai osana kehittämistyötä syntyväksi mikro-opintoja. Yleensä tällaiset ei-opintopisteitä antavat oppimisaineistot (non-formaalit opinnot) ovat ajasta ja paikasta riippumatta käytettäviä, mobiililaitteissa toimivia video- ja äänitallenteita, kuten webinaareja ja podcasteja, tai teksti- ja kuvajulkaisuja, kuten artikkeleja ja infografiikoita.

Valtakunnallisessa avoimien oppimateriaalien kirjasto AOE.fi-verkkopalvelussa avatut oppimateriaalit on lisensoitu mahdollisimman avoimesti hyödynnettäväksi Creative Commons -lisensseillä. Yleensä kehittämishankkeiden rahoitustukien edellytyksinä on, että hankkeen tulosten tulee olla yleisesti hyödynnettävissä. Huolehtimalla CC-lisenssillä tekijänoikeudesta ja aineiston käyttöoikeuksista saadaan varmistettua koulutusaineistojen asianmukainen jatkokäyttö. Oppimateriaalien avoimuuteen kannustetaan monista syistä, kuten saatavuuden, saavutettavuuden sekä yhteis- ja jatkokäyttömahdollisuuksien edistämiseksi. Kun ilmaisia oppimateriaaleja kehitetään ja käytetään, voi myös jäädä enemmän resursseja kohdennettavaksi opetuksen toteutukseen ja ohjaukseen. 

Opin.fi -verkkopalvelu tulee jatkossa toimimaan yhtenä kansallisena alustana, jossa Karelia-ammattikorkeakoulu markkinoi myös kaikille avoimia ja maksuttomia oppimateriaaleja. Sen kautta löydettävät oppimateriaalit ja aineistot ovat Karelian EduKarelia.fi -alustalla sekä avointen oppimateriaalien kirjastossa (AOE.fi). Digivisio2030 Opin.fi- ja avoimen oppimisen -alustat eivät siis ole päällekkäisiä, vaan täydentävät toisiaan. Korkeakoulujen näkökulmasta ne toimivat kansallisella tasolla markkinointimateriaalina ja auttavat poluttamaan oppijoita maksullisiin opintoihin kuten avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaan. TKI-toiminnan kannalta valtakunnallinen näkyvyys Karelian vahvuusalueiden kehittämistyöstä vahvistaa profiloitumista ja tuo esille tutkintokoulutuksia laajempaa opintotarjontaa. Karelia voi paremmin erottautua, kilpailla omilla profilaatioalueilla sekä olla kiinnostava oppijoiden osaamista tukevana korkeakouluna tarjoten monipuolista ja laadukasta oppimateriaalia.

Karelian tutkimus- ja kehittämisjohtaja Anne Ilvosen artikkelin ”Miten TKI- toiminta liittyy Digivisioon?” mukaan kehittämishankkeet ovat osaltaan alustoja, joissa non-formaalia ja informaalia sisältöä syntyy, mutta samalla myös foorumeita, joissa osaamisen tarpeet ja tarvitsijat kohdataan. Ilvosen mukaan TKI-toiminnassa vaikuttavuustavoite on tavoittaa laajoja kohderyhmiä, levittää innovaatioita ja osaamista sekä hyviä käytäntöjä. Hän jatkaa, että projekteissa kehitettäviä osaamissisältäjä voidaan jakaa laajasti jatkossa osana Digivision tarjontaa. Parhaimmillaan Karelia voi profiloitua tiettyjen osaamiskokonaisuuksien tarjoajana, joille on yrityksissä ja työorganisaatioissa kysyntää valtakunnallisesti ja joita on kehitetty ja testattu osana TKI-asiantuntijuuttamme. Laaja yhteinen tarjonta paitsi nostaa yksilöiden osaamispääomaa, johtaa myös laajempaan yhteistyöhön yritysten ja ammattikorkeakoulujen kesken ja lisää sitä kautta suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Kirjoittaja:

Marja-Liisa Ruotsalainen, TKI-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteitä:

Salminen, R., Lätti, M., Rokkila, M. 2024. EduKarelian avulla jokainen voi päivittää omaa osaamistaan. Karelian Pulssi-portaali 12.3.2024.

Nenonen, M. 2023. Digivisio ja avoin oppiminen, kaksi eri asiaa – vai ovatko? Karelian Digivisio-blogi 2.11.2023.

Mikkonen, A-R. 2023. Karelian tavoitteet suhteessa Digivisio 2030 -hankkeeseen. Karelian Digivisio-blogi 7.9.2023.

Mikkonen, A-R. 2023. Karelian henkilöstön tunnistamat riskit ja mahdollisuudet Digivisio2030 -hankkeessa. Karelian Pulssi-portaali 5.6.2023.