Karelian datakeskusinvestointi tukee opetusta ja työelämäyhteistyötä

Karelia-ammattikorkeakoulu on hankkinut uuden konesalin opetuskäyttöön. Laitteisto sijaitsee Wärtsilä-kampuksella ICT-laboratorion yhteydessä, ja se tukee useiden tekniikkaan ja tietojenkäsittelyyn liittyvien koulutusohjelmien tarpeita. Lisäksi datakeskus tarjoaa mahdollisuuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI).

Datakeskus hyödyntää hyperkonvergenssiarkkitehtuuria (HCI, Hyper-Converged Infrastructure), jossa laskenta-, tallennus- ja verkkotoiminnot yhdistyvät yhtenäiseksi, ohjelmisto-ohjatuksi järjestelmäksi. Tämä arkkitehtuuri tarjoaa perinteisiin konesaliarkkitehtuureihin verrattuna merkittäviä etuja, kuten yksinkertaisemman hallinnan ja tehokkaamman resurssien hyödyntämisen.

Nykyaikainen ympäristö älykkään automaation ja ohjelmistotekniikan opiskeluun

Datakeskuksen pilvi-integraatio tukee erilaisten palvelujen kehittämistä ja tarjoamista sidosryhmille, kuten TKI-toiminnassa mukana oleville kumppaneille. Pilvipalveluiden avulla voidaan myös vahvistaa ICT-koulutuksen ja sidosryhmien välistä yhteistyötä. Yritykset voivat esimerkiksi antaa projektitoimeksiantoja opiskelijatiimeille osana projektimuotoisia opintojaksoja, mikä tukee käytännön oppimista ja työelämäyhteyksiä.

Karelian ICT-laboratorio on jaettu kolmeen tilaan: laboratoriotyöskentelytilaan, tiimityöskentelytilaan ja teoriaopetustilaan. Näissä tiloissa opiskelijat voivat erikoistua älykkääseen automaatioon tai ohjelmistotekniikkaan opetussuunnitelman mukaisesti. Partnerisopimukset Cisco Networking Academyn, Microsoft Learnin, AWS Academyn ja Red Hat® Academyn kanssa mahdollistavat opiskelijoille kansainvälisesti tunnustettujen ammatillisten sertifikaattien suorittamisen.

Karelian ICT-laboratoriosta löytyy tilat laboratoriotyöskentelyyn, tiimityöskentelyyn ja teoriaopetukseen.

Konesali tarjoaa nykyaikaisen oppimisympäristön, jossa opiskelijat voivat kehittää taitojaan esimerkiksi pilvipalveluiden hallinnassa, tietoverkkojen suunnittelussa ja ylläpidossa sekä ohjelmistotekniikassa. Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa yrityksille myös mahdollisuuden hyödyntää konesalin tarjoamia resursseja ottamalla opiskelijoita harjoittelijoiksi. Harjoittelujaksojen kautta yritykset voivat hyödyntää opiskelijoiden ajankohtaista teknologista osaamista ja tuoreita näkökulmia, samalla tukiessaan heidän ammatillista kehittymistään. Tämä yhteistyö tarjoaa molemminpuolista hyötyä: se helpottaa opiskelijoiden siirtymistä työelämään ja auttaa yrityksiä kehittämään toimintaansa sekä vahvistamaan rooliaan alueen osaamisen edistäjinä.


Kirjoittajat:

Petri Laitinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Jyri Kemppainen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Datakeskuksen hankinta on toteutettu ICT-konesali investointi ja integraatiot oppimislaboratorioihin -hankkeessa.