Karelia-ammattikorkeakoulun kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on kasvanut ja kasvaa nopeasti lähivuosina. Opiskelijamäärän kasvamisen taustalla ovat paitsi Karelia-amk:n strategiset valinnat myös valtakunnalliset kasvutavoitteet. Kun alueen kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä kasvaa, tarvitaan toimivat asettautumista, kotoutumista ja työllistymistä tukevat palvelut. Kehittämistyölle tarpeita luovat myös toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset: kotoutumislain kokonaisuudistus astui voimaan yhtä aikaa TE-palvelujen uudistuksen kanssa vuoden 2025 alussa.
Vuoden 2025 alussa käynnistyi myös WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan -hanke (ESR+), joka vastaa toimintaympäristön muutoksiin ja kansainvälisten osaajien palvelutarpeisiin. Ryhmähankkeen päätoteuttaja on Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Osatoteuttajia Karelia-amk:n lisäksi ovat Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Kiteen evankelinen kansanopisto sekä Lieksan kristillinen opisto.
WiNK-ryhmähankkeen tavoitteena on luoda Pohjois-Karjalaan verkostoituneesti toimiva kansainvälisten osaajien työllistymistä ja kotoutumista tukeva toimintamalli. Malli yhteensovittaa ja kehittää yritysten ja työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ohjausta, neuvontaa ja palveluja sekä kansainvälisten osaajien palveluja ja prosesseja. Toimintamallin avulla taataan kattavat palvelut jo maakunnassa oleville ja tänne muuttaville kansainvälisille osaajille. Lisäksi sen avulla varmistetaan, että maakunnan toimijoilla on riittävät valmiudet ja osaaminen vastaanottaa kansainvälisiä osaajia. Kaiken kaikkiaan toimenpiteillä pyritään edistämään maakunnan pitovoimaa. Yhteinen tahtotila on, että maakunnassamme asuvista ja opiskelevista kansainvälisistä osaajista tulisi pysyvästi pohjoiskarjalaisia. Päätoteuttaja on vastuussa toimintamallin rakentamisesta, ja osahankkeet kehittävät ja pilotoivat malliin sisältyviä toimenpiteitä, palveluita ja yhteistyömalleja.
Ryhmähankkeen kohderyhmää ovat alueen toimijat, joiden tehtäväkenttään kuuluu kansainvälisten osaajien kouluttamista, työllistymistä, kotoutumista ja asettautumista tukevia tehtäviä. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista kiinnostuneet maakunnan yritykset ja työnantajat sekä alueella asuvat kansainväliset opiskelijat.
Kehitteillä kotoutumistyön asiantuntijuutta vahvistava koulutuskokonaisuus
Karelia-amk:n osahankkeessa on kaksi laajaa kehittämiskokonaisuutta, joita edistetään yhteistyössä alueen muiden oppilaitosten kanssa. Karelia-amk ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät 30 opintopisteen laajuisen kotoutumistyön asiantuntijuutta vahvistavan koulutuskokonaisuuden. Koulutusta kehitetään yhteistyössä muun muassa ELO – Elä ja osallistu Pohjois-Karjalassa –hankkeessa (ESR+) mukana olevien Pohjois-Karjalan kuntien maahanmuutto- ja kotoutumistoimijoiden kanssa. Itä-Suomen yliopisto tuottaa koulutuskokonaisuuteen sisältöjä, jotka liittyvät maahanmuuton ja kotoutumisen teoriaosaamiseen, esimerkiksi ulkomaalaislakiin ja kotoutumisen politiikkaan. Karelia-amk:n tuottamat koulutussisällöt liittyvät käytännön ohjaustyöhön esimerkiksi kuntien maahanmuuttajapalveluissa sekä hyvinvointialueilla. Sisällöt liittyvät muun muassa palvelujärjestelmäosaamiseen sekä kieli- ja kulttuuritietoiseen työskentelytapaan.
Hankkeen jälkeen koulutuskokonaisuuden on tarkoitus olla valtakunnallisesti tarjolla jatkuvan oppimisen tarjonnassa. Kunnissa, hyvinvointialueilla ja kolmannella sektorilla kotoutumistyön parissa työskentelee ammattilaisia hyvin erilaisilla taustakoulutuksilla ja työkokemuksilla. Kotoutumistyön asiantuntijakoulutuksen tavoitteena on tarjota ammatillista täydennyskoulutusta, joka palvelee sekä kotoutumistyön parissa vasta aloittaneita että kokeneempia ammattilaisia.
Koulutuskokonaisuuden avulla on mahdollisuus perehtyä perusteisiin, mutta myös syventää osaamistaan. Eri sektoreilla työskentelevät ammattilaiset voivat valita koulutuskokonaisuudesta joko pienempiä kokonaisuuksia tai suorittaa sen kokonaisuudessaan. Koulutuksen eri laajuudessaan suorittaneet voivat saada osaamisperustaisen digitaalisen osaamismerkin, jonka avulla osaamisensa saa näkyväksi. Avoimen korkeakoulun tarjonnan lisäksi opintokokonaisuudet on tarkoitus integroida osaksi oppilaitosten koulutustarjontaa niin, että tutkinto-opiskelijat voivat valita niitä osaksi opintojaan ja ikään kuin erikoistua kotoutumistyöhön jo opintojensa aikana.
Asettautumisen ja kotoutumisen tukemista sekä osaamisen kehittämistä
Karelia-amk ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria kehittävät yhdessä kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden asettautumista ja kotoutumista tukevia palveluita ja toimintamallia sekä tiivistävät verkostomaista yhteistyötä, jossa tuetaan kv-opiskelijoiden siirtymistä toisen asteen koulutuksesta korkeakouluopintoihin Pohjois-Karjalan työvoimapula-aloilla. Karelia-amk vastaa kokonaisuudesta, jossa kehitetään yli oppilaitosrajojen soveltuvaa asettautumis- ja kotoutumiskoulutuskokonaisuutta yhteistyössä Riverian henkilöstön ja kv- opiskelijoiden kanssa. Toisen asteen koulutuksesta siirtymistä korkeakoulutukseen tuetaan esimerkiksi järjestämällä kohderyhmään kuuluville opiskelijoille infotilaisuuksia, joissa kerrotaan korkeakouluopinnoista ja työllistymismahdollisuuksista.
Lisäksi Karelia-amk:n ja Riverian yhteistyön tavoitteena on vahvistaa oppilaitoshenkilöstön kv-opiskelijoiden ohjaus- ja opetusosaamista. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan valmennusta ja vertaistukea erilaisia digitaalisia välineitä käyttäen, jotta valmennus ja vertaistuki ovat kaikkien maakunnassa työskentelevien henkilöiden käytettävissä. Osa valmennuksen sisällöistä suunnataan kaikille opetus- ja ohjaustyössä toimiville ja osa syvempää tietoa tarvitseville.
Kirjoittajat:
Taru Väisänen, kotoutumistyön asiantuntija, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Aino Korhonen, Simhe-ohjaaja, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kansikuva: Adobe Stock