Kohti oppijan yhtenäistä kokemusta Opin.fi-palvelussa

Keväällä 2025 avautuvaa Opin.fi-palvelua on rakennettu Digivisio 2030 -hankkeen ja korkeakoulujen yhteistyönä. Tavoitteena on luoda Opin.fi-palvelusta uudenlainen palvelu, josta jokainen oppija löytää omaan tarpeeseen ja tilanteeseen sopivan tavan oppia. Palvelun avautumisen lähestyessä on hyvä luoda katsaus, mihin ja miten korkeakoulut ovat sitoutuneet toimimaan yksin ja yhteistyössä.

Koska toimijoita on paljon, on ollut tarpeen muodostaa yhteistä arvopohjaa ja pelisääntöjä tukemaan tavoitteiden saavuttamista. Yhdessä toimimisen taustalla ovat yhteisesti määritellyt arvot: oppijalähtöisyys, yhteistyö, avoimuus ja edelläkävijyys.

Oppijalähtöisyys tarkoittaa korkealaatuisia koulutussisältöjä, pedagogiikkaa ja palvelua. Edelläkävijyys ja avoimuus vahvistavat sitä, että jatkuva oppiminen ja osaamisen täydentäminen ovat luonteva osa yhteiskuntaa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Yhteistyö merkitsee yhteistä tapaa toimia oppijan hyväksi ja sitoutumista yhteisiin pelisääntöihin.

Yleiset pelisäännöt sisältävät esimerkiksi edellä kuvatut arvot, oppijalähtöisen koulutustarjonnan kuvaamisen ja esittämisen sekä digipedagogiikan laatukriteereihin sitoutumisen sekä mahdollisuuden koostaa sisällöistä kokonaisuuksia. Pelisäännöt auttavat korkeakouluja tuottamaan yhtenäisen palvelukokemuksen oppijalle.

Hyödyt oppijalle

Opin.fi-palvelun suurin hyöty oppijalle on varmastikin se, että yhden ja saman palvelun kautta pääsee tutustumaan korkeakoulujen avoimeen tarjontaan. Koulutustarjonta koostuu sekä avoimen korkeakouluopetuksen opinnoista että ei-opintopisteytetyistä sisällöistä. Erilaiset hakuominaisuudet innostavat ja ohjaavat kiinnostavien aiheiden pariin. Palveluun kirjautumalla oppija voi poimia talteen kiinnostavia opintoja sekä saada henkilökohtaisia suosituksia.

Oppija voi hakea ja etsiä itselleen sopivaa koulutusta sanahaulla tai tutustua koulutustarjontaan teemojen avulla.  Teemoja on tällä hetkellä kymmenen ja vaihtelevat globaalista monimuotoisuudesta ja tasa-arvosta muutoksenhallintaan ja analytiikkaan. Vain osa opintotarjonnasta sisältyy teemoihin.

Opintojen hakeminen myös perinteisellä koulutusalaluokittelulla on mahdollista. Oppijan omaan elämäntilanteisiin sopiviin opintoihin ohjataan lukuisilla hakuvaihtoehdoilla. Oppija voi valita hakukriteeriksi verkko-opiskelun tai hakea opintoja toteutusajankohdan mukaan (opiskelu päiväsaikaan, iltaisin, arkisin tai viikonloppuisin). Opintoja voi suodattaa myös esimerkiksi näillä kriteereillä: onko ilmoittautuminen käynnissä, tarvitsenko opintopisteitä, ammattikorkeakoulu vai yliopisto, korkeakoulun nimi tai opetuskieli.

Yksittäisen opinnon kohdalta oppija voi tutustua opinnon sisältöön, osaamistavoitteisiin, laajuuteen, suorittamistapaan ja -ajankohtaan. Oppija näkee myös ilmoittautumisajan, opinnon järjestävän korkeakoulun ja yhteystiedot, joiden kautta saa tarvittaessa lisätietoja opinnosta.

Edellytyksenä yhteinen muutos korkeakouluissa

Jotta edellä kuvattu opintojen etsiminen ja löytäminen Opin.fi-palvelussa onnistuvat, on jokaisen korkeakoulun sitouduttava yhteisesti sovittuihin pelisääntöihin ja Opin.fi-palvelussa käytettäviin luokittelutietoihin.

Tämä edistää oppijan yhtenäistä kokemusta palvelusta, mutta samalla se haastaa korkeakoulujen totuttuja toimintatapoja ja prosesseja sekä teknisiä järjestelmiä. Moni asia onkin jouduttu miettimään eri tavoin ja luomaan uusia toimintatapoja myös meillä Kareliassa. Nyt odotamme palvelun avautumista, siitä saatavia kokemuksia ja oppijoiden palautetta.

Kirjoittaja:

Mervi Lätti, muutoskoordinaattori ja käyttöönoton projektipäällikkö