Sosiaali- ja terveysalan digitaalista osaamista vahvistetaan kansainvälisessä hankeyhteistyössä

Kansainvälisessä RemoTED-hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan uusia digitaalisia ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin harvaan asutuilla alueilla Suomessa, Irlannissa ja Islannissa.

Hankkeen tavoitteena on parantaa ammattilaisten digiosaamista ja kehittää teknologisia ratkaisuja, jotka tukevat palveluiden saavutettavuutta ja laatua.

Aiemman valmisteluhankkeen tulokset osoittivat, että pitkien etäisyyksien alueilla sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten digitaalinen osaaminen ei aina vastaa työelämän tarpeita. Myös digi- sekä teknologiaosaamisen taso vaihtelee suuresti. Monet kokevat epävarmuutta uusien teknologioiden hyödyntämisessä, mikä vaikeuttaa digitalisaation edistämistä alalla. Samalla harvaan asutuilla alueilla haasteena ovat palveluiden saavutettavuus ja teknologian hyödyntäminen etäpalveluissa. 

RemoTED-hanke (Digital and Technological Social and Healthcare enhanced service delivery in Remote areas) vastaa näihin haasteisiin kehittämällä jatkuvan oppimisen koulutussisältöjä ja pilotoimalla digitaalisia innovaatioita yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisten sidosryhmien, kuten julkisten ja yksityisten palveluntuottajien, teknologiayritysten sekä koulutusorganisaatioiden kanssa.  

Lapin AMKin Tulevaisuuden terveyspalvelut -osaamisryhmän osaamispäällikkö Hannele Kauppilan mukaan valmisteluhanke antoi erinomaiset lähtökohdat RemoTED-hankkeelle. Hanke myös tukee ammattikorkeakoulun tulevaisuuden palveluihin ja etäisyyksien hallintaan liittyvää strategista valintaa.  

– Työelämä on muutoksessa, mikä edellyttää uudenlaista osaamista. Pitkät etäisyydet mutta myös väestörakenne sosiaali- ja terveysalalla haastavat niin palvelun tuottajia, kouluttajia kuin palveluiden käyttäjiä. Digitaaliset ratkaisut, niiden hyödyntäminen ja digitaidot tukevat myös palveluiden saavutettavuutta.

Hankkeen odotetaan edistävän digitaalisten työkalujen käyttöönottoa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä tuovan varmuutta teknologian käyttöön. Lisäksi hankkeen kehittämät koulutusratkaisut jäävät oppilaitosten ja ammattilaisten käyttöön myös hankkeen päätyttyä, mikä varmistaa pitkän aikavälin vaikuttavuuden. 

Hanketieto: 

Digital and Technological Social and Healthcare Enhanced service delivery in Remote areas on Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelman rahoittama hanke ajalla 1.2.2025 – 31.01.2028. Sen toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu, Atlantic Technological University Irlannista ja University of Iceland Islannista. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1.496.662,20 €, josta NPA-rahoitusta on 972.830,42 €. Lapin liitto vastaa Suomen partnereiden kansallisesta vastinrahoituksesta.