Lähihoitajasta geronomiksi fast track -opinnot alkavat tammikuussa 2026 Kareliassa

Fast track -geronomiopetussuunnitelmaa laaditaan parhaillaan! Geronomialumneilta ja työelämästä on tullut toiveita työelämäläheisemmälle geronomiopetussuunnitelmalle, jossa huomioitaisiin työssä käyvät ja alalta työkokemusta omaavat hakijat. Fast track -opetussuunnittelutyö onkin käynnistetty ja tammikuussa 2026 alkavaan lähihoitajasta geronomiksi fast track -opintoihin on erillishaku syksyllä 2025. Koulutuksessa opiskellaan 210 opintopisteen laajuinen geronomi AMK-tutkinto yksilöllisen opintosuunnitelman mukaisesti. Fast track -opinnoissa tunnistetaan ja tunnustetaan aikaisemmin hankittua koulutusta ja työkokemusta vanhustyössä ja ikäosaamisen kentällä.

Kenelle fast track -opinnot sopivat?

Fast track -opinnot geronomiksi ovat tarkoitettu lähihoitajataustaisille hakijoille, joilla on vähintään kahden vuoden työkokemus vanhustyöstä tai ikäosaamisen kentältä lähihoitajatutkinnon suorittamisen jälkeen. Myös muilla soveltuvilla sosiaali- ja terveysalan tutkinnoilla voi hakea koulutukseen.

Fast track -opinnot sopivat hyvin hakijoille, jotka haluavat kehittää itseään ja ammattitaitoaan, haluavat edetä urallaan, ovat kiinnostuneita kehittämistyöstä, sekä kykenevät oman opiskelusuunnitelman laatimiseen ja aikatauluttamiseen ja sen mukaiseen toteuttamiseen itsenäisesti työskennellen. Hakijalla tulee olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva työsuhde koulutuksen alkaessa johonkin ikäosaamisen kentän organisaatioon. Tärkeää on, että opiskelija pystyy hyödyntämään esimerkiksi kesäaikoja opiskeluun.

Työnantajan tuki opintojen edistämiseen on ensiarvoisen tärkeää. Työpaikalta tulee olla nimetty henkilö, joka vastaa työnantajan puolelta opiskelijan fast track -opintojen tukemisesta ja toimii yhteyshenkilönä oppilaitokseen päin. Yhteistyö opiskelijan ja oppilaitoksen välillä on avainasemassa opintojen sujuvan suunnittelun ja toteutuksen kannalta.

Työnantajan tulee mahdollistaa harjoitteluita ja opintojaksojen suorittamista opinnollisten eli opiskelija voi tehdä harjoittelu- ja opintojaksojen tavoitteiden suuntaisia, geronomille soveltuvia työtehtäviä työsuhteessa. Työnkiertomahdollisuus ja tarvittaessa opintovapaan järjestäminen on suositeltavaa. Yksi sosiaali- ja palveluohjaukseen liittyvä harjoittelu tapahtuu julkisella sektorilla. Opiskelu tapahtuu työn ohessa ja työssä. Työnantajien näkökulmasta fast track -opintojen mahdollistaminen työntekijöilleen on hieno mahdollisuus kehittää geronomin työnkuvia, edistää henkilöstön osaamisen kehittämistä ja luoda uudenlaisia ideoita ikääntyvien parissa tehtävään työhön.

Hakeminen

Tammikuussa 2026 alkavaan koulutukseen otetaan sisään 30 opiskelijaa. Tarkemmista hakutiedoista ilmoitetaan Opintopolussa sekä Karelian kanavissa keväällä ja syksyllä 2025. Erillishaun hakuaika on 11.-29.8.2025.

Erillishaku on kaksivaiheinen. Ensimmäinen valintakokeen osa sisältää aineistopohjaisen essee- ja opintosuunnitelmatehtävän. Tehtävän ohjeistus lähetetään hakukelpoisille hakijoille hakuajan päättymisen jälkeen.  Ennakkotehtävä tulee palauttaa 10.9.2025 klo 15.00 mennessä. Ensimmäisestä vaiheesta riittävästi pisteitä saaneet kutsutaan pienryhmähaastatteluun, jotka järjestetään 22.-24.9.2025 etänä. Koulutukseen valitut opiskelijat saavat tiedon opiskelupaikasta 9.10.2025 mennessä. Ilmoitus opiskelupaikan vastaanottamisesta tehdään 28.11.2025 mennessä. Koulutukseen valittujen kanssa laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma eli hops 8.-10.12.2025.

Opintojen toteutus ja työnantajan rooli

Opinnot toteutuvat monimuoto-opintoina. Opintojen alussa tammikuussa 2026 opiskelijaryhmä tapaa lähiopetuksessa Tikkarinne-kampuksella. Lähiopintojaksoja, eli noin 1–5 päivää kestäviä opiskelujaksoja, järjestetään kampuksella jokaisella lukukaudella. Muutoin opiskelu tapahtuu itsenäisesti, työssä ja etänä. Tiimityöskentely tukee vertaiskokemusten jakamista. Opinnot koostuvat itsenäisistä tehtävistä, tenteistä, esseistä, näyttötehtävistä ja oppimistehtävistä työpaikalla. Työnantajan kanssa on hyvä sopia ennen opintoihin hakeutumista mahdollisuudesta tehdä oppimistehtäviä ja harjoitteluita työssä. Ryhmien tai yksilöasiakkaiden ohjaus, kehittämistehtävät kuten ohjeiden tekeminen tai tilaisuuksien järjestäminen tai käytännön harjoitteet kuntoutumista tukevassa työssä tai ergonomiassa, ovat esimerkkejä työssä tehtävistä oppimistehtävistä. Opinnollistaen eli työsuhteessa tehtävät harjoittelut edellyttävät nimetyn työelämävertaisarvioijan neljännestä, ikäosaamisen kehittämisen harjoittelusta, lähtien.

Opinnäytetyö

Fast track -opinnoissa geronomi AMK-opinnäytetyön voi tehdä perinteisesti työelämän toimeksiannosta tutkimuksellisena tai toiminnallisena opinnäytetyönä tai vaihtoehtoisesti opinnollistaen, eli päiväkirjamuotoisena työelämän kehittämistehtävä työsuhteessa. Opinnäytetyöaihetta ja toimeksiantajaa on hyvä pohtia opintojen alusta alkaen, sillä opinnäytetyöprosessi on mahdollista aloittaa jo syksyllä 2026. 

Toivotamme fast track -opinnoista kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi hakemaan koulutukseen – jääthän seuraamaan viestintää aiheesta!


Teksti:

Terhi Myller, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu