Maaseudun sivuvirtojen parhaat ratkaisut esille Kierrosta Kasvuun -tulevaisuusmyllytyksen päätöspäivässä 11.2.

Viikon mittaisessa virtuaalihackathon-tapahtumassa on etsitty ratkaisuja 15 pääosin pohjoiskarjalaisilta ja lappilaisilta yrityksiltä saatuihin toimeksiantoihin. Haasteita ratkomassa on ollut yli 100 osallistujaa. Haasteiden ratkaisut esitellään yleisölle tapahtuman päätöspäivänä torstaina 11.2. klo 12:30-15. Kaksivaiheisen karsintakierroksen parhaat ideat palkitaan rahapalkinnoilla noin klo 15.15.  Kaikille avoinna olevaa tapahtumaa pääsee seuraamaan etänä verkossa. Päätöspäivän ohjelmassa kuullaan lisäksi esityksiä jatkokehitystä tukevista rahoitusinstrumenteista. 

Yrityksiltä saaduissa toimeksiannoissa etsittiin uusia ideoita ja ratkaisuja mm. inkiväärilehtien hyötykäyttöön, porotalouden sivuvirtoihin ja mehustamon puristusjätteisiin. Lisäksi haettiin uusia keinoja esimerkiksi vieraskasvien niittomassan hyödyntämiseen, liian pienien puikulaperunoiden jalostamiseen ja roskavillan jatkokäsittelyyn. Toimeksiantoja esittäneet yritykset edustavat laajasti maaseudun yrityksiä ja toimialoja Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Mukana haasteiden antajina ovat myös Luonnonvarakeskus ja VTT. Kehitysideoita työstettiin monialaisissa pienryhmissä verkkoalustaa hyödyntäen. Lisätietoja haasteista tästä.

Tulevaisuusmyllytyksen järjestää Karelia-ammattikorkeakoulun, Lapin ammattikorkeakoulun sekä Itä-Suomen ja Lapin ProAgrioiden /Maa- ja kotitalousnaisten toteuttama Rural Future -hanke yhteistyössä Pohjois-Karjalan ja Lapin Kauppakamarien, VTT:n, Luonnonvarakeskuksen sekä yritysten kanssa. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittaman Rural Future -hankkeen ensisijaisena tavoitteena on innostaa maaseutuyrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita kehittämään liiketoimintaansa siten, että siitä tulee kannattavaa ja houkuttelevaa myös tulevaisuudessa. Hankkeessa kannustetaan myös lisäämään pienyrittäjien toiminnan kannattavuutta pienten innovaatioiden käyttöönotolla esimerkiksi jalostusarvon lisäämiseksi paikallisesti. 

Lisätietoja:

Helena Puhakka-Tarvainen, Karelia-ammattikorkeakoulu, [email protected], puh. 050 430 2418
Jaana Puhakka, ProAgria Itä-Suomi, [email protected], puh. 040 301 2468

Reeta Sipola, Lapin amk, [email protected], puh. 040 704 0027