Karelia-amk:n avoimen ammattikorkeakoulun suosio jatkoi kasvuaan viime vuonna

Karelia-ammattikorkeakoulun avoimen ammattikorkeakoulun suosio jatkoi kasvuaan vuonna 2020. Karelian avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskeli vuoden 2020 aikana lähes 5000 opiskelijaa, mikä oli lähes 2000 enemmän kuin vuonna 2019. Opintosuoritusten määrä kasvoi 45 % edelliseen vuoteen verrattuna. Avoimen AMK:n opinnot kiinnostivat erityisesti työikäisiä ja opiskelijoiden keski-ikä oli 35 vuotta.

– Opiskelijat hyödyntävät opinnoissa saatuja tietoja omassa työssään, työn kehittämisessä, yleissivistyksenä, vaihtaessaan alaa, tutkinto-opintoihin hakeutumisessa tai osana muita opintoja, kertoo erikoissuunnittelija Mervi Lätti.

Suurin osa opinnoista toteutettiin verkko-opintoina. Verkko-opintojen lisääntyminen mahdollisti opintojen suorittamisen asuinpaikasta riippumatta. Vuonna 2020 opiskelijoista 51 % asui Pohjois-Karjalassa ja loput 49 % eri puolilla Suomea, ja heistä eniten opiskelijoita tuli Uudeltamaalta.

Karelia-ammattikorkeakoulussa reagoitiin koronatilanteeseen kehittämällä niin sanottuja matalan kynnyksen opintoja, joita ovat muun muassa urasuunnitteluun, opiskelutaitoihin ja -valmiuksiin liittyvät lyhyet opintojaksot. Opintojen tavoitteena on tukea henkilöitä, joilla on pitkä aika aiemmista opinnoista.

– Uusia opintoja kehitettiin viime vuoden aikana huomioimalla digitalisaation aiheuttamat muutokset työelämässä. Uusia opintokokonaisuuksia syntyi esimerkiksi digitaaliseen markkinointiin ja ohjelmistorobotiikkaan, jatkaa Lätti.

Avoimen ammattikorkeakoulun suosituimpia aloja ovat sosiaali- ja terveysala sekä liiketalous. Suosituimpien yksittäisten opintojaksojen aiheet vaihtelivat Kareliassa paljon. Eniten opintosuorituksia kertyi opintojaksoilta Svensk klinik -Rautalankaruotsia, Big Data & Business Intellegence, Green Care -perusteet, Palliatiivisen hoidon lähtökohdat ja LEAN-opinnot.

Myös yhteistyötä Pohjois-Karjalan lukioiden kanssa tiivistettiin. Lukiolaisten suosiossa olivat erilaiset työelämän taitokortit kuten Hygieniapassi, Anniskelupassi ja Työturvallisuuskortti. Avoin ammattikorkeakoulu on mahdollisuus kaikille opiskelusta kiinnostuneille iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Suurin osa koulutuksista toteutetaan verkko-opintoina.