sosionomiopiskelijat harjoittelevat palloilla

AMK-tutkinto työvoi­ma­kou­lu­tuk­sena: Sosionomi

Oletko työn­ha­kija, jolla on kesken jäänyt sosio­nomi (AMK) tutkinto? Haluatko vaihtaa yhtei­sö­pe­da­gogi (AMK) tutkin­non sosio­nomi (AMK) tutkin­noksi? Kaipaako opis­toas­teen sosi­aa­lia­lan tutkin­tosi päivi­tystä AMK-tasolle? Väliai­kai­sella laki­muu­tok­sella ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non suorit­ta­mi­nen on nyt mahdol­lista työvoimakoulutuksena.

Koulu­tuk­sen tavoit­teena on sosio­nomi (AMK) -tutkin­non suorit­ta­mi­sen lisäksi työl­lis­tyä koulu­tusta vastaa­viin tehtäviin. 

Koulu­tuk­sen aloitus- ja päät­ty­mis­päi­vät sekä mahdol­li­set tauot opin­noissa määräy­ty­vät henki­lö­koh­tai­sen opis­ke­lusuun­ni­tel­man (hops) mukai­sesti. Hopsin mukai­set opinnot alkavat pääsään­töi­sesti 01/2022, mutta viimeis­tään 30.6.2022. Opin­to­jen kesto on max. 18-24 kuukautta. 

Koulu­tuk­sen toteut­taja ja koulu­tus­paikka: Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Tikka­rinne-kampus, Joensuu 

Kohde­ryhmä 

TE-toimis­ton ja työl­li­syys­kun­ta­ko­kei­lu­jen asiak­kaat, joilla arvioi­daan olevan mahdol­lista suorit­taa sosio­nomi (AMK) -tutkinto 18-24 kuukau­den aikana. Koulu­tuk­seen hakeu­tu­valla tulee olla joku seuraavista:

  • Keskey­ty­nyt sosio­nomi (AMK) -tutkinto ja sen loppuun saat­ta­mi­sen arvioi­daan olevan mahdol­lista 18 kuukau­dessa. Tutkin­toon hyväk­syt­tä­viä opin­toja tulee olla suori­tet­tuna vähin­tään 150 opin­to­pis­tettä (op) ja niiden tulee olla alle 10 vuotta vanhoja. Opin­to­jen keskey­ty­mi­sestä tulee olla vähin­tään yksi (1) vuosi. 
  • Sosi­aa­lia­lan opis­toas­teen tutkinto tai vastaa­van tasoi­nen ulko­mailla suori­tettu tutkinto samalta alalta, ja mahdol­li­suus suorit­taa sosio­nomi (AMK) -tutkinto 24 kuukau­dessa. Tällai­sia opis­toas­teen tutkin­toja ovat sosi­aa­li­kas­vat­ta­jan tai sosi­aa­lioh­jaa­jan tutkin­not. Lähi­hoi­ta­jan tutkinto ei ole opis­toas­teen tutkinto, eikä näin ollen täytä haku­kel­poi­suus­vaa­ti­musta. Lisäksi haki­jalta edel­ly­te­tään vähin­tään 5 vuoden työko­ke­musta edel­li­sen 10 vuoden ajalta sosi­aa­lioh­jauk­seen liit­ty­vistä tehtävistä.
  •  Aiempi sellai­nen korkea­kou­lu­tut­kinto, joka mahdol­lis­taa sosio­nomi (AMK) -tutkin­non suorit­ta­mi­sen 24 kuukau­dessa. Tällai­nen tutkinto on yhtei­sö­pe­da­gogi (AMK). Tutkin­non tulee olla alle 10 vuotta vanha.

Haki­jalla tulee olla yleinen ammat­ti­kor­kea­kou­lu­kel­poi­suus sekä valmiu­det korkea­kou­luo­pin­toi­hin. Lisäksi hakijan tulee täyttää SORA-lain­sää­dän­nön mukai­set edel­ly­tyk­set sosi­aa­lia­lan tutkinto-opin­toi­hin. Opinnot edel­lyt­tä­vät mm. omaa tieto­ko­netta, toimi­vaa inter­net-yhteyttä sekä valmiutta osal­lis­tua tarvit­ta­viin lähio­pin­toi­hin määri­tel­lyllä kampuksella. 

Toteu­tus

Koulu­tuk­sessa suori­te­taan tutkin­nosta puut­tu­vat opetus­suun­ni­tel­man mukai­set opinnot. Tutustu opetus­suun­ni­telmaan https://opinto-opas.karelia.fi/. Mikäli haki­jalla ei ole aikai­sem­missa opin­noissa kieli­lain mukai­sia korkea­kou­lu­tut­kin­nolta vaadit­tuja (asetus 1129/2014 § 7) ruotsin ja englan­nin kielen opin­toja, ne suori­te­taan opin­noissa. Opis­ke­li­joille laadit­ta­vasta henki­lö­koh­tai­sesta opis­ke­lusuun­ni­tel­masta (hops) ilmenee suori­tet­ta­vat opinnot, toteu­tus­ta­vat, paikka ja aika­tau­lut. Opis­ke­li­jat integroi­daan tutkinto-opis­ke­lu­ryh­miin ja opinnot toteu­tu­vat hopsin mukai­sesti päivä- ja moni­muo­to­ryh­missä, harjoit­te­luna työpai­koilla, itse­näi­sinä ja verkko-opin­toina sekä henki­lö­koh­tai­sena ohjauk­sena ja ryhmä­oh­jauk­sena.

Lähio­pe­tus toteu­te­taan Kare­lian Tikka­rin­teen kampuk­sella Joen­suussa. Tarvit­taessa opin­to­jen toteu­tuk­sessa hyödyn­ne­tään myös yhteis­työ­op­pi­lai­tos­ten (Xamk/Savonia) opin­to­tar­jon­taa. Opinnot ovat koko­päi­västä ja päätoi­mista opis­ke­lua ja vaati­vat itse­näistä työotetta.

Opis­ke­li­joi­den tulee itse maksaa Kelalle ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pis­ke­li­joi­den tervey­den­huol­lon YTHS maksu (35,80 euroa luku­kau­dessa vuonna 2021). 

Haku koulu­tuk­seen ja opis­ke­li­ja­va­lin­nat 

Koulu­tuk­seen voi hakea 18.10.2021 – 30.4.2022 väli­senä aikana.

Valin­toja tehdään kuukausit­tain vuoden 2022 alusta alkaen. Aika­taulu näiden osalta tarken­tuu myöhemmin.

Koulu­tuk­seen hakeu­du­taan täyt­tä­mällä sekä TE-palve­lu­jen että ammat­ti­kor­kea­kou­lun (Opintopolku.fi) hake­muk­set. Toisen hake­muk­sen puut­tuessa hake­musta ei voida käsitellä.

  1. Hae koulu­tuk­seen Oma asiointi – verk­ko­pal­ve­lussa https://asiointi.mol.fi/omaasiointi täytet­tä­vällä sähköi­sellä lomak­keella tai jätä pape­ri­ha­ke­mus TE-toimis­toon tai kunta­ko­kei­lun toimis­toon. Palve­luun kirjau­du­taan henki­lö­koh­tai­silla verk­ko­pank­ki­tun­nuk­silla tai sirul­li­sella henki­lö­kor­tilla. Mikäli täytät sähköi­sen hake­muk­sen ilman kirjau­tu­mista, Sinun tulee vahvis­taa hake­muk­sesi TE-toimis­tossa tai kunta­ko­kei­lun toimis­tossa ennen hakua­jan päät­ty­mistä. Pape­ri­ha­ke­muk­sen löydät osoit­teesta www.suomi.fi hakusa­nalla TEM601.
  2. Hae koulu­tuk­seen Opin­to­po­lussa. Avaa haku­lo­make tästä.

Liitä hake­muk­seen:

  • moti­vaa­tio­kirje, katso ohje.
  • ansio­luet­telo
  • todis­tuk­set aiem­mista opintosuorituksista/tutkinnoista
  • työto­dis­tuk­set, työko­ke­mus osaa­mi­ses­tasi, jotka tukevat opin­toja, joihin haet

Valinta-aika­taulu on tiivis, joten SEURAA OMAN HAKEMUKSESI KÄSITTELYÄ NETISSÄ www.te-palvelut.fi – oma asiointi -> työvoi­ma­kou­lu­tuk­seni tilanne. Näin saat nopeim­min tiedot valin­nan vaiheista.

Opis­ke­li­ja­va­linta koostuu esiva­lin­nasta, haas­tat­te­lusta ja henki­lö­koh­tai­sesta opis­ke­lusuun­ni­tel­masta. Esiva­lin­nassa tarkas­tel­laan sitä täyt­ty­vätkö hakijan valin­ta­kri­tee­rit (pohja­kou­lu­tus ja puut­tu­vien opin­to­jen määrä) sekä onko opin­to­jen suorit­ta­mi­nen mahdol­lista määri­tel­lyssä ajassa, joten täytä hake­muk­sesi huolel­li­sesti ja liitä siihen pyyde­tyt liit­teet. Haas­tat­te­luun kutsu­taan esiva­lin­nan perus­teella.  Ennen lopul­lista opis­ke­li­ja­va­lin­taa ammat­ti­kor­kea­koulu laatii opis­ke­li­jalle tarken­ne­tun henki­lö­koh­tai­sen opis­ke­lusuun­ni­tel­man, johon on määri­telty suori­tet­ta­vat opinnot ja niiden suoritusaika.

Eril­lis­haku kuuluu yhden korkea­kou­lu­pai­kan sään­nök­sen piiriin. Voit ottaa vastaan samana luku­kau­tena alka­vasta koulu­tuk­sesta vain yhden korkea­kou­lu­tut­kin­toon johta­van opiskelupaikan.

Lue lisää yhden paikan säännöksestä. 

Kun otat paikan vastaan tutkin­toon johta­vasta eril­lis­hausta, et ole enää ensi­ker­ta­lai­nen. Lue lisää ensi­ker­ta­lai­suu­desta täältä.

Lisä­tie­toja: 

Sähkö­pos­tilla täyden­nys­kou­lu­tuk­sen toimisto [email protected] tai puhe­li­mitse haku­koor­di­naat­tori Kirsi Kukko­nen 050 408 8429.

Tietoa työvoi­ma­kou­lu­tuk­seen hakeu­tu­mi­sesta ja koulu­tuk­sen aikai­sista
talou­del­li­sista etuuk­sista saat ma-pe klo 9-16.15 valta­kun­nal­li­sesta
Koulu­tus­neu­von­nasta, nume­rosta 0295 020 702 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta.