- Osaamismerkki eli Open Badge on digitaalinen tapa tunnistaa ja tunnustaa sekä tehdä näkyväksi merkin saajan osaamista. Avoimuus ja järjestelmäriippumattomuus mahdollistavat merkkien keräilyn eri lähteistä ja näiden julkaisemisen eri palveluissa.
- Karelia-ammattikorkeakoulussa osaamismerkkien hallinnointi- ja myöntöjärjestelmänä käytetään Open Badge Factoryä.
- Digitaaliset osaamismerkit on otettu käyttöön eri tavoin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen välineenä. Osaamismerkki koostuu tunnistekuvasta ja siihen liitetystä tietosisällöstä (metadata): merkin nimi, myöntäjän tiedot, osaamiskriteerit sekä osaamiskuvaukseen vaadittavat todisteet.
- Merkin saaja voi myös itse lisätä ja liittää merkkiin todisteita omasta osaamisestaan ja rakentaa merkin ympärille miniportfolion esim. Open BadgePassportiin. Merkkejä voidaan jakaa myös verkko-oppimisympäristöissä kuten Moodlessa ja visualisoida siten esimerkiksi opintojen edistymistä.
- Merkkien käytöstä ja julkisesta jakamisesta päättää merkin saaja. Merkit voi linkittää osaksi ansioluetteloa tai sosiaalisen median sivustolle kuten LinkedIn, Facebook tai Twitter.
- Tämä ohjevideo opastaa sinua Open Badge Passport -tunnuksen tekemiseen ja merkin vastaanottamiseen.
- Luotuasi Open Passport tilin ja lisättyäsi sinne merkkien hakemisessa käyttämäsi sähköpostiosoitteen, voit hakea Open Badge -osaamismerkkejä! Open badge Passport-palveluun tarvitsee rekisteröityä vain kerran ja voit kerätä samalle alustalle kaikki merkit. Osaamismerkki siirtyy automaattisesti Open Badge Passportiisi, jos Passport-tilisi on tehty samalla sähköpostiosoitteella, johon merkki on myönnetty.
Osaamismerkin voit saada kahdella eri tavalla:
- Osallistumalla johonkin tilaisuuteen tai tapahtumaan, josta on ennakolta sovittu, että kaikki osallistuneet saavat osaamismerkin automaattisesti ilman erillistä hakemusta. Tällöin saat sähköpostilla tiedon siitä, että sinulle on myönnetty osaamismerkki ja voit vastaanottaa sen Open Badge Passport-palvelussa.
- Toinen tapa saada osaamismerkki perustuu osaamismerkkihakemukseen. Tällöin osaaminen on osoitettava:
- Valitse osaamismerkit, jotka haluat suorittaa.
- Perehdy kunkin merkin vaatimuksiin ja hakuohjeisiin huolellisesti (klikkaa auki merkin kriteerit ja lue ne)
- Osoita osaamisesi ”osaamisen osoittaminen” ohjeiden mukaisesti.
- Hae osaamismerkkiä.
Hakemus hyväksytty
- Saat tiedon hakemuksen hyväksymisestä sähköpostiisi tai kirjautuessasi Open Badge -palveluun. Sinulle myönnetyt merkit näkyvät etusivullasi, josta voit hyväksyä merkit.
- Klikkaa viestissä olevaa linkkiä vastaanottaaksesi merkin.
- Siirryt sivulle, jossa sinun on kirjauduttava sisään vastaanottaaksesi merkin.
- Klikkaa Hyväksy merkki
- Nyt olet saanut merkkisi! Voit jakaa sen julkisesti ja arvioida merkin hyödyllisyyden klikkaamalla merkin asetuksia
Hakemus hylätty
- Saat ilmoituksen hylkäyksestä sähköpostitse, missä kerrotaan, mikäli sinulta puuttuu jotakin, mikä estää merkin myöntämisen.
- Viestissä on ohjeet, miten toimia merkin saamiseksi.
1. Profiilia pääset muokkaamaan klikkaamalla yläkulman profiilikuvaa tai ’Käyttäjätilini’
2. Muista lisätä käyttäjätilisi sähköposteihin ne sähköpostiosoitteet, joilla aiot osaamismerkkejä hakea. Jos olet tehnyt Passport-tilin Facebook tai LinkedIn -tilillä tai henkilökohtaisella sähköpostiosoitteella, lisää myös mahdollinen toinen merkeissä tarvitsemasi sähköpostiosoitteesi Käyttäjätilini > sähköpostiosoitteet.
3. Muokkaa profiilia: klikkaa lataa painiketta ladataksesi uuden profiilikuvan ja klikkaamalla + lisää kenttä voit lisätä yhteystietojasi.
- Merkit-sivulla näkyvät vastaanottamasi osaamismerkit
- Sivut-sivulla voit luoda sivun, jolla voit koostaa ja näyttää suorittamiasi merkkejä.
- Galleria-sivulla voit tarkastella kaikkia haettavissa olevia merkkejä ja jaettuja sivuja
- Klikkaamalla Käyttäjätilini linkkiä oikeassa yläkulmassa, pääset muokkaaman tilisi asetuksia, lisäämään sähköpostiosoitteita, poistamaan tilisi ja liittämään Facebook tai Linkedin -tilin Passport-tiliisi.
- Osaamismerkkien jakaminen ja julkaiseminen tapahtuu Open Badge Passportin eli osaamispassin avulla.
- Osaamismerkki voidaan sekä tallentaa omalle tietokoneelle (ja tulostaa) että näyttää julkisesti erilaisten verkossa toimivien palvelujen avulla. Tällä hetkellä osaamismerkkejä tukee mm. Facebook, Twitter, Google + ja LinkedIn.
- Osaamispassissa on mahdollista rakentaa osaamismerkkien ympärille miniportfolio käyttämällä Sivut-toimintoa (ks. ohjevideo).
- Sivun voi nimetä osaamisen mukaan ja sinne voi lisätä erilaisia elementtejä kuten osaamismerkkejä, tekstikenttiä ja tiedostoja. Näin osaamismerkeistä on helppo rakentaa kokonaisuuksia osaamisen mukaan.
- Sivun voi halutessaan jakaa julkisesti verkossa tai tulostaa itselleen. Myös yksittäiset osaamismerkit on mahdollista jakaa julkisesti sekä sosiaalisessa mediassa että osaamispassin Galleria-osioissa. Galleriassa ovat näkyvissä kaikki julkisesti jaetut osaamismerkit.