Osaaminen näkyviin osaamismerkillä
Osaamismerkki eli open badge on digitaalinen tapa tunnistaa ja tunnustaa sekä tehdä näkyväksi merkin saajan osaamista. Avoimuus ja järjestelmäriippumattomuus mahdollistavat merkkien keräilyn eri lähteistä ja näiden julkaisemisen eri palveluissa. Lue lisää osaamismerkkien luomisesta sekä vastaanottamisesta Kareliassa.
Osaamismerkki eli open badge on digitaalinen tapa tunnistaa ja tunnustaa sekä tehdä näkyväksi merkin saajan osaamista. Avoimuus ja järjestelmäriippumattomuus mahdollistavat merkkien keräilyn eri lähteistä ja näiden julkaisemisen eri palveluissa. Karelia-ammattikorkeakoulussa osaamismerkkien myöntöjärjestelmänä käytetään Open Badge Factoryä.
Digitaaliset osaamismerkit on otettu käyttöön eri tavoin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen välineenä. Osaamismerkki koostuu tunnistekuvasta ja siihen liitetystä tietosisällöstä (metadata): merkin nimi, myöntäjän tiedot, osaamiskriteerit sekä osaamiskuvaukseen vaadittavat todisteet. Merkin saaja voi myös itse lisätä ja liittää merkkiin todisteita omasta osaamisestaan ja rakentaa merkin ympärille miniportfolion esim. Open BadgePassportiin. Merkkejä voidaan jakaa myös verkko-oppimisympäristöissä kuten Moodlessa ja visualisoida siten esimerkiksi opintojen edistymistä. Merkkien käytöstä ja julkisesta jakamisesta päättää merkin saaja. Merkit voi linkittää osaksi ansioluetteloa tai sosiaalisen median sivustolle kuten LinkedIn, Facebook tai Twitter.
Tulevaisuudessa digitaaliset osaamismerkit ovat entistä merkittävämpi osaamisen tunnistamisen tukijärjestelmä, joka palvelee paitsi tutkinnon suorittajaa HOPS- ja AHOT-prosesseissa myös erityisesti tarjoten mahdollisuuden nostaa esiin työelämässä toivottua osaamista syvällisemmin kuin tutkintotodistuksissa. Tämä prosessi mahdollistaa moniulotteisen vuoropuhelun tekijöiden, työnantajien, oppilaitosten ja koulutuksen kehittäjien kesken. Muuttuvat osaamistarpeet edellyttävät joustavia tapoja kehittää osaamista osana opintoja ja niiden jälkeen. Myös ei-formaalille osaamiselle on voitava saada tunnustus. Merkkien avulla tuodaan esille osaamista, joka ei ole nähtävissä tutkintotodistuksissa.
1. Saaja on yksityinen henkilö, joka ansaitsee merkin joko osallistumalla tai toteen näyteyllä osaamisellaan (formaali -, informaali -, non-formaali osaaminen)
2. Myöntäjä on Karelia-ammattikorkeakoulu tai hanke, jonne osaamisesta on annettu näyttö. Myöntäjän palvelimelle tallentamat tiedot toimivat osaamisen todisteena.
3. Näyttöväline on palvelu, jossa merkin saaja voi näyttää ansaitsemansa merkin. Digitaalinen palvelu voi olla esim. Facebook, LinkedIn, Twitter yms.
4. Loppukäyttäjä on henkilö, joka katselee merkin saajan julkaisemia merkkejä ja merkin sisältämiä taitoja tai osaamista. (https://openbadgefactory.com/fi/)
Open Badge Factory:ssä on olemassa kolmen tasoisia käyttäjätunnuksia.
Rooli | Tehtävä |
Admin | Voi hallinnoida OBF:ään sekä luoda ja myöntää osaamismerkkejä |
Suunnittelija | Voi luoda, muokata ja poistaa merkkejä ja niihin liittyvät kuvia, kriteerisivu- ja sähköpostiviestipohjia. Suunnittelija voi myös myöntää merkkejä sekä seurata raportteja. |
Myöntäjä | Voi myöntää suunnittelijoiden tekemiä merkkejä, ja katsoa myönnettyihin merkkeihin liittyviä raportteja. |
Kareliassa osaamismerkkejä hallinnoi vastuuhenkilö (jatkuvan oppimisen suunnittelija Katja Hirvonen), jolta saat oikeudet luoda ja myöntää merkkejä. Jokaisella osaamismerkillä on oma vastuuhenkilö/ vastuuopettaja, joka laatii merkin kuvaukset ja ilmeen visuaalisen ohjeistuksen mukaisesti.
Ohje osaamismerkin luomiseen:
Vaihe 1. Pyydä suunnittelijan tai myöntäjän oikeudet sähköpostilla [email protected]
Vaihe 2. Osaamismerkit luodaan/muokataan Canva-ohjelmassa. Pyydä tunnukset ohjelmaan sähköpostilla [email protected]. Tutustu Karelian merkkeihin ->Osaamismerkit Canva ja katso ohjeistus merkin laatimiseen/ muokkaamiseen -> (ohjevideo tulossa). Muokkaa merkkiä Canvassa ja tallenna se itsellesi PNG-muodossa.
Vaihe 3. Kirjaudu Open badge Factoryyn. Osaamismerkin luominen aloitetaan kohdasta Suunnittelijan työkalut -> Luo uusi merkki.
Vaihe 4. Sisältö
- Määrittele merkille nimi, joka kuvaa merkin saajan osaamista. Nimen on hyvä olla lyhyt ja ytimekäs.
- Kuvaile yhdellä lauseella, mitä merkin saaja osaa tai mistä merkissä on kyse.
- Kirjoita merkkiin liittyviä avainsanoja.
- Aseta merkille halutessasi voimassaoloaika
- Liitä merkkiin laatimasi/muokkaamasi kuva PNG-muodossa, jonka olet tuonut Canvasta. Merkki voidaan ladata valmiiksi OBF:n merkkikirjastoon tai tuoda omalta tietokoneelta.
- Kriteerit-kohta on osaamismerkin ydin ja sinne kirjataan osaamismerkkiin liittyvät osaamistavoitteet. Kriteerisivulle on mahdollista laittaa linkkejä verkkosivuille, jossa kerrotaan enemmän osaamisesta (esim. Koulutuksen aikana tuotettu verkkomateriaali tai koulutuksessa käytetty oppimateriaali). Kriteerien alle on myös mahdollista rakentaa mallipohjia omille merkeille. Tämä on hyvä huomioida, jotta osaamismerkkien kriteerisivut olisivat mahdollisemman yhtenäisiä.
Vaihe 5. Viesti
Tällä lomakkeella laaditaan sähköpostiviesti, jonka vastaanottaja saa, kun hänelle myönnetään merkki. Viesti koostuu kahdesta osasta: myöntämisviestin rungosta ja alaosasta. Linkki, jonka kautta viestin saaja voi vastaanottaa hänelle myönnetyn merkin, sijaitsee viestin rungon ja alaosan välillä. Viestissä tulee olla perustiedot merkistä ja ohjeet merkin vastaanottamiseen.
Voit itse laatia viestin tai ladata valmiin viestipohjan: Valitse viestipohja. Viestipohjien käyttö luo yhtenäisyyttä organisaation osaamismerkkien myöntämisprosessissa ja säästää suunnittelijalta ja myöntäjiltä aikaa. Myöntämisviestit ovat yleensä samantyyppisiä, vaikka merkit olisivat erilaisia. Voit tallentaa luomasi viestin viestipohjaksi jatkokäyttöä varten Tallenna mallipohjana -linkistä.
Vaihe 6. Myöntäminen
Ohjeet myöntäjille: Tähän kenttään suunnittelija voi tallettaa merkkiin liittyvä tietoa, joka on tarkoitettu sisäiseen käyttöön suunnittelijoita ja myöntäjiä varten. Suunnittelija voi kertoa esimerkiksi ketkä vastaavat merkin sisällön suunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta, mitä on merkin käyttötarkoitus, missä yhteydessä merkin saa myöntää, miten merkki liittyy ympäristössä oleviin muihin merkkeihin jne. Kenttä on valinnainen eikä sitä ole pakko täyttää / muokata.
Vaihe 7. Suosittelut
Kun merkki on valmis myönnettäväksi, merkin suunnittelija voi pyytää kumppaniverkostoltaan suositteluja napsauttamalla Uusi suosittelupyyntö -linkkiä, kirjoittamalla suosittelupyynnön Viesti-kenttään ja valitsemalla kumppanilistasta kumppanit, joille viestin haluaa lähettää. Huom! Kumppanit on pitänyt lisätä Verkosto-osiossa etukäteen.
Kolme tapaa myöntää merkkejä:
Digitaalinen osaamismerkki myönnetään Open Badge Factory:ssä kohdasta Myöntäjän työkalut – Myönnä merkki. Merkin myöntämistä varten tarvitaan myönnettäväksi valmis osaamismerkki ja merkin saajien sähköpostiosoitteet. Osaamismerkin voi saada kolmella eri tavalla:
- Osallistumalla esimerkiksi yhteen tai useampaan tilaisuuteen tai tapahtumaan (esim. webinaarit), josta on ennakolta sovittu, että kaikki osallistuneet saavat osaamismerkin automaattisesti ilman erillistä hakemusta. Tässä tapauksessa merkki ei kerro osaamisesta niinkään, vaan osallistumisesta ja itse tapahtuman sisällöstä.
- Osaamismerkki perustuu osaamismerkkihakemukseen. Tällöin osaaminen on osoitettava. Se voi olla jonkun opintojakson suorittaminen hyväksytysti tai esimerkiksi työelämässä hankittu osaaminen, jonka opiskelija/osallistuja osoittaa siihen tarkoitetulla näytöllä.
- Kolmas tapa myöntää merkkejä on käyttää metamerkkejä. Metamerkki myönnetään automaattisesti heti, kun ”pienemmät” merkit on suoritettu.
Vaihtoehto 1: Manuaalinen myöntäminen
- Opiskelijasi, kumppanisi, työntekijäsi, kollegasi jne. jonkin suorittaman saavutuksen tms. jälkeen päätät, että palkitset hänet merkillä.
- Kerää merkin saajien sähköpostiosoitteet, klikkaa merkkiä, jonka haluat myöntää (Myöntäjän työkalut → Myönnä merkki), lisää sähköpostilista annettuun laatikkoon (Sähköpostiosoitteet) ja myönnä merkki. Hakija saa sähköpostiinsa ilmoituksen merkin myöntämisestä sekä ohjeet merkin vastaanottamisesta ja linkin digitaaliseen osaamismerkkiin.
- Toinen muunnos manuaalisesti myöntämisestä on se, että merkit voidaan myöntää merkin saajille automaattisesti, mikäli LMS-järjestelmään on asennettu OBF-myöntäjäplugin. Esimerkiksi Moodlen OBF-pluginilla voidaan etukäteen valittu merkki myöntää automaattisesti, kun opiskelija saa kurssin valmiiksi.
Vaihtoehto 2: Merkin hakeminen
Tässä tapauksessa merkin saaja on itse aktiivinen ja hakee merkkiä täyttämällä merkkihakemuksen lisäten siihen mm. todisteita. Tarkemmat tiedot merkkihakemusten luomisesta löydät OBF:n ohjeista -> Suunnittelijan työkalut -> Merkkihakemukset -> Merkkihakemuksen luominen
Merkkien hakijoiden osaaminen osoitetaan erillisellä hakemuksella ja sen arvioi vastuuopettaja/ projektihenkilö. Arvioinnissa huomioidaan:
- Osaamistavoitteet ovat relevantit ja tarpeeksi kattavat.
- Osaamisen osoittamisen vaatimus täsmää osaamistavoitteisiin ja osaaminen voi tulla osoitetuksi kyseisellä materiaalilla.
- Materiaalin arvioijan asiantuntijuuteen luotetaan.
- Merkin myöntäjän asiantuntijuuteen luotetaan.
Merkin myöntämisen aikataulu on kolme viikkoa. Osaamismerkin myöntäjäorganisaatiolla on mahdollisuus tarkastella mm. merkkien vastaanottamiseen liittyviä tilastoja ja raportteja Open Badge Factoryn kautta.
Vaihtoehto 3. Metamerkit
Kolmas tapa myöntää merkkejä OBF:ssa on käyttää metamerkkejä, jotka löytyvät Suunnittelijan työkaluista. Metamerkki on ketju merkkejä, jotka asettavat merkin saajille polun, jota seurata. Tarkemmat ohjeet metamerkkien tekemisestä löydät OBF:n ohjeista (Suunnittelijan työkalut → Metamerkin luominen).
Osaamismerkki kertoo saajan osaamisen lisäksi osaamisen tunnustajasta ja kriteereistä, joilla merkki on myönnetty. Merkki on siis sekä osaamisen tunnustamisen väline että parhaimmillaan koulutusorganisaation imagon kohottaja.
Osaamismerkkien näyttäminen ja julkaiseminen tapahtuu Open Badge Passportin eli osaamispassin avulla. Osaamismerkki voidaan sekä tallentaa omalle tietokoneelle (ja tulostaa) että näyttää julkisesti erilaisten verkossa toimivien palvelujen avulla. Tällä hetkellä osaamismerkkejä tukevat mm. Facebook, Twitter, Google + ja LinkedIn.
Osaamispassissa on mahdollista rakentaa osaamismerkkien ympärille miniportfolio käyttämällä Sivut-toimintoa (ks. ohjevideo). Sivun voi nimetä osaamisen mukaan ja sinne voi lisätä erilaisia elementtejä kuten osaamismerkkejä, tekstikenttiä ja tiedostoja. Näin osaamismerkeistä on helppo rakentaa kokonaisuuksia osaamisen mukaan. Sivun voi halutessaan jakaa julkisesti verkossa tai tulostaa itselleen. Myös yksittäiset osaamismerkit on mahdollista jakaa julkisesti sekä sosiaalisessa mediassa että osaamispassin Galleria-osioissa. Galleriassa ovat näkyvissä kaikki julkisesti jaetut osaamismerkit.
Vastuuopettaja/ Hankehenkilö:
- Tarkista osaamismerkin ajankohtaisuus, tavoitteet ja merkin osoittamisen tavat vuosittain.
- Merkkiin voidaan tehdä pieniä muutoksia, tarvittaessa voidaan tehdä kokonaan uusi merkki.
- Automaattista ilmoitusta ei tule päivittäjille tehtaasta, tarvittaessa ohjausryhmä lähettää viestin kaikille merkkivastaaville.
Käytöstä poistetut ja vanhentuneet merkit
- Siirrä merkki Open Badge Factory:n Merkkikirjastossa kategoriaan -> Vanhentuneet osaamismerkit.
- Tarkista samalla merkin myöntämis- ja muokkausoikeudet ja poista oikeudet. Voit myös ottaa ruksin pois kohdasta “valmis julkaistavaksi”.
- Mikäli merkki on osa metamerkkiä, joka vielä on saatavilla, jätä merkki myös osaksi metamerkkiä. Näin merkki huomioidaan automaattisessa metamerkissä osaksi suoritusta.
- Mikäli haluat merkin tilastoinnin säilyvän, älä poista merkkiä tehtaasta.
Haluatko open badget osaksi opetus- tai hanketyötäsi?
Ota yhteyttä:
Katja Hirvonen, jatkuvan oppimisen suunnittelija
[email protected]
Lisäohjeita https://openbadgefactory.com/fi/obf-akatemia/ohjeet/