-
Uudenlaista ympäristön mittaustekniikkaa osana opetusta ja tutkimusta
Karelia-amk:n energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelman uudessa opetussuunnitelmassa opiskelijat voivat suunnata osan opinnoistaan joko ympäristötekniikkaan tai energiatekniikkaan. Kolmannen vuoden opiskelijoille suunnatulla Ympäristön mittaustekniikka -opintojaksolla on toteutettu yhteistyötä Suomen ympäristökeskus SYKEn kanssa nyt ensimmäistä kertaa syksyn 2024 aikana. SYKEn mekatroniikan laboratorio sijaitsee Joensuussa. Siellä toteutetaan suunnittelu- ja työpajapalveluja metrologiatutkimuksia varten. Metrologia tarkoittaa mittaustiedettä. SYKEllä on käynnissä Suomen…
-
27.11. kirjaston asiakaspalvelu on auki klo 11-14
Keskiviikkona 27.11. kirjaston asiakaspalvelu on auki vain klo 11-14.Kirjaston henkilökunnalla on kirjaston kehittämisiltapäivä klo 14 eteenpäin. Omatoimikirjasto on avoinna normaalisti. Kaikki kirjaston palvelu- ja aukioloajat näet Karelia-Finnasta.
-
Henkilöstövaihto käynnisti Tansania-yhteistyön
Osallistuimme huhtikuussa 2024 Erasmus+ global henkilöstövaihtoon alkusysäyksenä kolmevuotiselle Erasmus-ohjelman rahoittamalle liikkuvuushankkeelle. Kohteena oli Iringa Universityn Team Academy Tansaniassa. Iringa on 200 000 asukkaan kaupunki keskisessä Tansaniassa, ja se sijaitsee noin puolentoista kilometrin korkeudessa. Huhtikuussa on Tansaniassa meneillään sadekauden loppuajat, joten kovat sateet ovat vielä mahdollisia. Meidän matkamme aikana sää oli kuitenkin verraten mainio. Viikon aikana tutustuimme…
-
Simulaatioympäristö tuo uutta potkua liiketalouden opetukseen
Testasin Karelian sosiaali- ja terveysalan simulaatioympäristö Simulan käyttöä myynnin opetuksessa liiketalouden opiskelijoille. Oppimisympäristön vaihto tuo innostavaa ja vähän jännittävääkin vaihtelua opintoihin ja vaivannäkö palkitsee. Kerron tässä artikkelissa kokemuksestani ja jaan vinkit vastaavien kokeilujen toteuttamiseen. Ensikosketus Simulaan innosti testaamaan toisen koulutusalan oppimisympäristöä Tutustuin Simulaan ensi kertaa avoimien ovien päivänä marraskuussa 2023. Simula-tilaa käytetään erityisesti Karelian sosiaali-…
-
Kulttuuri kuuluu kaikille! – Sosionomiopiskelijoiden kokemuksellinen kulttuurihyvinvointipäivä projekti- ja yhteisökehittämisen opintojaksolla
Taide on itseisarvo, tunteita ja estetiikkaa. Kulttuuri on arvoja, toimintamalleja ja perinteitä. Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat paljon tutkittuja ja nykyään jo kiistattomia (Kippo, ym. 34–37, 45; Saukko, Ikonen, Saaristo & Ståhl 2020). Karelia-ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksen projekti- ja yhteisökehittämisen opintojakson yhtenä oppimisen tavoitteena on, että ”opiskelija tunnistaa kulttuurin ja taiteen merkityksen hyvinvoinnin edistämisessä ja saa valmiuksia…
-
Kirjasto tavattavissa Wärtsilä-kampuksen aulassa ti 19.11. klo 10-12
Karelian kirjasto on tavattavissa Wärtsilä-kampuksen aulassa ti 19.11. klo 10-12. Voit kysyä mitä vain kirjastoon liittyvää asiaa: kirjastokortista, tiedonhankinnasta, tietokantojen käytöstä, kirjaston palveluista jne. Tervetuloa!
-
Digivisio-viestinnästä kohti Opin.fi -viestintää
Karelia-ammattikorkeakoulu osallistuu aktiivisesti kaikkien Suomen korkeakoulujen kanssa valtakunnalliseen Digivisio 2030 -hankkeeseen, jossa kehitetään yhteistä Opin.fi -palvelua. Opin.fi -palvelu tarjoaa uuden markkinointikanavan Karelian koulutuksille niin, että Karelian oppijakunta laajenee, näkyvyys paranee ja Karelia saa uusia avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Ensimmäiset korkeakoulut aloittivat Opin.fi-palvelun beta-version käytön viime keväänä. Syksyllä 2024 käyttöönoton aloitti B-ryhmä eli 21 uutta korkeakoulua Karelia-ammattikorkeakoulu…
-
Harjoittelijat hallinnon tukipalvelutiimissä – laskentapalvelujen kokemuksia ja vinkkejä
Pohtiiko tiimisi harjoittelijan ottamista? Mietityttääkö harjoittelun ohjauksen resurssit? Onko motivaatio ohjaukseen hakusessa? Riittääkö oma osaaminen ohjaukseen? Mitä positiivista harjoittelija tuo tullessaan tai mikä voi mennä pieleen? Tässä artikkelissa kuvataan Karelia-ammattikorkeakoulun laskentapalvelujen tiimin kokemuksia harjoittelijoista, ja sitä kautta tavoitteena on myös esittää vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiin. Miksi ottaa harjoittelija? Karelia-ammattikorkeakoulun laskentapalvelujen tiimi koostuu seitsemästä tiimin jäsenestä.…
-
Muistiystävällisyyden tuulia meiltä ja muualta
Tässä katsauksessa kerrotaan muistiystävällisyyden näkymistä meillä ja muualla kahden kansainvälisen artikkelin ja parin kotimaisen kehittämistyön pohjalta. Artikkelit ja kehittämishankkeet kertovat, että muistiystävällisyys on aina sekä asennetta että käytännön tekoja. Muistisairaus ja hyvä elämä Noorte Kloos et al. (2024) kuvaavat The Gerontologist -lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan hollantilaista haastattelututkimusta, jossa he tarkastelivat muistisairautta sairastavien ihmisten kokemusta hyvästä elämästä.…
-
Ikäystävällinen jatkuva oppiminen maaseudun näkökulmasta
AliVe-hankkeessa, eli ikäystävällistä jatkuvaa oppimista tarkastelevassa neljän maan toteuttamassa (Itävalta, Suomi, Irlanti ja Tsekki) yhteishankkeessa, tarkoituksena on paikantaa ikääntyvien 55+ jatkuvaa oppimista haastavia ja edistäviä tekijöitä niin yksilö-, yhteisö- kuin yhteiskuntatasolla sekä tunnistaa asioita, jotka edistävät 55+ ikääntyneiden osallisuutta jatkuvaan oppimiseen maaseudulla ja kaupungissa. Hankkeessa laaditaan käsikirja mikro-opintojen yhteiskehittämisestä. (Myller ym. 2023.) AliVe-hanke ja ikäystävällisen…