PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Kareliasta SuperNurseksi

    , ,

    Toukokuun 17. päivänä 2024 saattoi Karelian Tikkarinteen kampuksella törmätä pihalla ryömiviin tiikereihin tai elvyttämässä olevaan noitajoukkoon. Jokunen ohikulkija hieraisikin silmiään ja pihalla huutava verinen potilas sai jotkut kaivelemaan jo kännykkäänsä. Mutta mitään oikeaa hätää ei ollut kenelläkään, vaan kyse oli tietenkin Karelian SuperNurse-tapahtumasta. SuperNurse-tapahtuman taustaa Tapahtuma on Karelian sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksen yhteinen toimintapäivä, joka järjestettiin…

  • Care4World-projekti – globaalia näkökulmaa hoitotyön opettamiseen

    , , ,

    Opetushallituksen tavoitteena on tukea korkeakoulujen kansainvälistymistä ja edistää niiden valmiuksia kansainväliseen yhteistyöhön. Opetushallituksen Team Finland Knowledge (TFK) -ohjelman tavoitteena on vahvistaa suomalaisten korkeakoulujen yhteistyötä ohjelman kohdealueiden kanssa, tukea uusien yhteistyökumppanuuksien syntymistä sekä uudenlaisten yhteistyömallien kehittämistä. TFK-ohjelmaan voivat osallistua suomalaisten korkeakoulujen lisäksi kohdealueiden korkeakoulut Kiinasta, Intiasta, Eteläisestä Afrikasta, Kaakkois-Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Karelia- ja Metropolia-ammattikorkeakoulujen hoitotyön, terveydenhoitotyön…

  • Ollaanko etänä – Etäohjaamisesta ja digiosaamisesta ydinosaamista?

    , ,

    Etäkokoukset ja etäopetus ovat arkipäivää. Mutta miten korkeakoulujen opetuksessa tulisi huomioida teknologian nopea kehittyminen, joka merkitsee vääjäämättä myös työn muutosta mm. sosiaali- ja terveyspalveluissa?  Monissa maissa on todettu, ettei ilman digitaalisia palveluja pystytä vastaamaan kasvavaan palvelutarpeeseen vähenevillä henkilöresursseilla. Digitaalinen transformaatio onkin maailman terveysjärjestö WHO:n ja Euroopan unionin tasolla nostettu sosiaali- ja terveydenhuollon strategiseksi painopisteeksi. Lisääntynyt…

  • Vertaisopettamista hoitotyön klinikkatunneilla: Kokeneemmat opiskelijat mukana opetuksen toteutuksessa 

    , ,

    Opetustyössä tapahtuu jatkuvaa kehitystä ja uusien opetusmenetelmien kokeilua. Pilotoimme keväällä 2024 Karelian hoitotyön koulutusohjelmassa kokeneempien opiskelijoiden osallistumista opetukseen opiskelijoiden vertaisopettajina ensimmäisen lukuvuoden opiskelijoiden hoitotaidon klinikkatunneilla. Uusi lähestymistapa sai myönteistä palautetta kaikilta osallistuneilta.  Vertaisopettamisen merkitys hoitotyön opinnoissa                     Sairaanhoitajakoulutuksen valtakunnallisiin osaamisvaatimuksiin kuuluu ohjaus- ja opetusosaaminen (Karelia-ammattikorkeakoulu 2024a, Laukkanen 2019). Hoitotyön klinikkatunneilla tapahtuvassa opetuksessa on perinteisesti keskitytty opettajajohtoiseen…

  • Toimintaterapia ja terveyden edistäminen – unen merkitys opiskelijan hyvinvoinnissa

    ,

    Syksyllä 2023 Karelia-ammattikorkeakoulussa alkoi toimintaterapiakoulutus, joka oli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille lottovoitto. Pula toimintaterapeuteista on ollut pitkäaikaista. Toimintaterapeutit ovat kuntoutuksen ammattiryhmä, jolla on vahva näkemys siitä, kuinka ihmisen toiminnalla on merkittävä vaikutus ihmisen terveyden edistämiseen. Terveyden edistämistä toimintaterapeutin työssä opiskellaan Kareliassa opintojaksolla Terveyden edistäminen ja yhteiskunnallinen näkökulma. Opintojakson yhtenä tavoitteena on ollut tunnistaa yhteys…

  • Kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen benchmarkkausta Metropoliassa 

    ,

    Karelia-ammattikorkeakoulu ja Siun sote käynnistivät vuoden 2024 alussa Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen, jossa kehitetään Pohjois-Karjalaan räätälöity työnantajalähtöinen ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin kohdentuva sairaanhoitajakoulutus. Ensimmäinen opiskelijaryhmä aloittaa opinnot syksyllä 2024. Koulutus on suomenkielinen, mutta opetuksen tukikielenä käytetään venäjää. Tässä artikkelissa kuvataan Karelian Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan –hanketiimin opintomatkaa Metropolia ammattikorkeakouluun ja tutustumista Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus (TOKASA) -koulutusmalliin.  TOKASA eli toiminnallisesti kaksikielinen…

  • ”Näytön paikka – Näkyykö näyttö käytännössä? – koulutuskokonaisuuden kolmas osa 25.4.2024

    , ,

    Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat, Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu järjestivät ensimmäisen Näytön paikka – näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäivän lokakuussa 2023 ja toinen koulutuspäivä pidettiin tammikuussa 2024. Tässä artikkelissa käydään läpi kolmannen koulutusiltapäivän sisältöä. Koulutusiltapäivä järjestettiin Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinteen kampuksella yhtä aikaa hoitotyön koulutuksen opinnäytetyöbulevardin kanssa huhtikuussa 2024. Esityksiä näyttöön perustuvan hoitotyön tärkeydestä ja konkreettisia esimerkkejä sen toteutumisesta Koulutusiltapäivä alkoi…

  • TestLab Mehtimäki – kuntotestauksella lisää virtaa liikkumiseen ja harjoitteluun

    , ,

    Joensuuhun Mehtimäelle rakentuu vuosien 2024-2025 aikana laajan kohderyhmän tarpeita palveleva maakunnallinen ja monialainen alusta liikuntaliiketoimintaan, oppimiseen ja tutkimukseen. Karelia-amk kehittää kumppaneidensa kanssa modernia hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa, joka kulkee jatkossa nimellä Testlab Mehtimäki. Se tarjoaa monipuolisia mittaus- ja testauspalveluja eri ikäisille kansalaisille koko Pohjois-Karjalan alueelle. Karelia-ammattikorkeakoulu on mukana luomassa hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa Joensuuhun Mehtimäen…

  • 55+ -oppijoiden käsityksiä jatkuvasta oppimisesta: oppimista estäviä, tukevia ja mahdollistavia tekijöitä

    , , ,

    Jatkuvan ja elinikäisen oppimisen merkitystä on viime aikoina tarkasteltu osana aktiivista ikääntymistä. Tässä puheenvuorossa kerromme, millaisia ajatuksia ja käsityksiä yli 55- vuotiaat oppijat toivat itse esille jatkuvasta ja elinikäisestä oppimisesta AliVe-hankkeen yhteiskehittämisen ensimmäisissä työpajoissa. Tarkastelutapamme on induktiivinen. AliVe-hankkeen (Myller, Makkonen & Airaksinen 2023) 55+ -oppijoille suunnatut osallistavat yhteiskehittämisen työpajat toteutuivat maaliskuussa 2024. Ensimmäinen työpaja järjestettiin…