Opintotarjonta
Johdanto kestävään korjausrakentamiseen 1 op
Aloitustilaisuudessa saat kuvan rakennuslain uudistumisesta ja sen aikataulusta. Tutustut Kestävän korjausrakentamisen osaaja -opintotarjontaan ja sinulle muodostetaan henkilökohtainen opetussuunnitelma.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen 1 op
Tunnista ilmastomuutokseen liittyvät perusteet ja niiden vaikutukset rakentamiseen sekä rakenteiden että rakentamisen liiketoiminnan näkökulmista.
- Johdanto luentovideosta sekä siihen liittyvästä materiaalista
- Aiheeseen liittyvä oheismateriaali, johon opiskelija tutustuu omatoimisesti
- Avoin keskutelualusta, jossa kukin opiskelija aloittaa yhden keskustelun ja kommentoi kahta muuta alustalla olevaa keskustelua
- Lisäksi opiskelijan kuuluu tehdä lyhyt kirjallinen raportti Moodle-alustan ohjeiden mukaisesti
Korjausrakentamisen ympäristövaikutukset 1 op
Opi ymmärtämään rakentamisen vaikutukset omaan elinympäristöön ja miten näitä vaikutuksia voidaan minimoida. Opintojakson aikana tutustut mm. miten kaavoituksen, suunnittelun, materiaalivalintojen ja purkamisen toteuttamisilla voidaan vaikuttaa rakennetun ympäristömme ympäristövaikutuksiin.
- Kaavoitus ja maankäytön vaikutuksen sekä niiden ohjauksen mahdollisuudet
- Rakentamisen aiheuttamat päästöt ja materiaalien käyttö.
- Kiertotalouden näkökulma ja sen vaatimukset rakentamisen ympäristövaikutuksiin
Rakennuksen LCA-laskennan perusteet 1 op
1.1.2025 voimaan astuvan rakennuslain ehtona tulee olemaan, että rakennuksen elinkaaren päästöt lasketaan 1.1.2026 alkaen ja ne alittavat sille rakennustyypille määritetyn raja-arvon.
Saat käsityksen rakennusten elinkaariarvioinnin tekemisestä ja toteutettujen arviointien tulkinnasta. Opintojaksolla lasketaan myös yksinkertaisten rakenteiden ilmastovaikutuksia eri laskentatyökaluilla.
Rakennustuotteiden ympäristöselosteet 1 op
Saat käsityksen ympäristöselosteen sisällöstä, sekä tietokantojen käytöstä. Opintojakso antaa myös kattavan kuvan ympäristöselosteen laadintaprosessista, käytettävistä työkaluista sekä myös siitä millaista tausta-aineistoa se vaatii.
Päästöjen pienentämisen keinot korjausrakentamisessa 1 op
Perehdy tulevan lainsäädännön taustaan ja päästöjen pienentämisen keinoihin korjausrakentamisessa.
Opintojakson jälkeen tunnet aihepiiriin liittyvän käsitteistön, olet ajan tasalla uudistuvasta lainsäädännöstä ja siitä, mitä se käytännössä tulee merkitsemään rakennusalalla ja erityisesti korjausrakentamisessa.
Korjausrakentamisen asiakirjat ja piirustusmerkinnät 1 op
Opintojakson aikana saat perustiedot ja -taidot korjausrakentamisen asiakirjojen ja piirustusmerkintöjen käytöstä ja merkityksestä.
Tunnista eri aikakausien suunnitteluratkaisuja sekä rakennus-, rakenne- ja LVI-suunnitelmia ja piirustusmerkintöjä.
- Yleistä asiaa rakentamisen piirustuksista, asiakirjoista ja korjauskohteiden eri piirustusten käytöstä korjausrakentamisen eri vaiheissa.
- Korjaushankkeen kuvaus tarveselvityksestä hankkeen valmistumiseen asti ja niissä käytettävistä/laadittavista keskeisistä asiakirjoista/suunnitelmista.
Korjausrakentamiseen johtavat syyt 1 op
Opintojakso tarjoaa korjausrakentamisesta tietoa, jota tarvitaan korjausrakentamisen suunnitteluvaiheessa ja etenkin kuntotutkimusvaiheessa. Opintojaksossa käsitellään korjausrakentamisen keskeiset määritelmät ja käsitteet, korjausrakentamisen merkitys Suomessa, korjausrakentamiseen johtavia syitä, joitakin rakennusten vaurioita ja korjauskohteiden tyypillisiä piirteitä. Opintojaksossa esitetään joitakin esimerkkejä erilaisista korjauskohteista. Kestävästä kehityksestä opintojaksossa käsitellään perusteet ja etenkin rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä asioita.
Opintojakso suoritettuasi tunnet eri aikakausien rakennusten tyypilliset ongelmat ja niiden tuntomerkit korjattavassa rakennuksessa.
Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisessa 1 op
Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisessa -kurssilla käsitellään erilaisia korjausrakentamiseen liittyviä energiatehokkuustoimia. Opintojakso luo yleiskatsauksen tyypillisiin tapoihin parantaa rakennusten energiatehokkuutta korjausrakentamisen yhteydessä. Opinnoissa käydään läpi millaisia asioita pitäisi kartoittaa energiatehokkuustoimia suunnitellessa, eristämiseen liittyvät toimenpiteet, lämmönsiirtolaitteistoihin ja lämpöverkostoon liittyvät toimenpiteet sekä lämmöntalteenottoon liittyvät toimenpiteet ja energiatehokkuustoimenpiteiden tyypilliset kustannukset ja niihin vaikuttavat asiat.
Opintojakson suoritettuasi tunnet energiatehokkuuden vaatimukset ja indikaattorit sekä tärkeimmät rakennus- ja LVIS-tekniset ratkaisut asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.
Tietomallintaminen korjausrakentamisessa 1 op
Opintojaksolla perehdyt korjausrakentamisen tietomallinnuksen ohjeistukseen sekä korjausrakentamisen tietomallinnukseen Archicad-ohjelman avulla. Opintojakso toteutetaan kokonaan etänä ja se sopii kaikille tietomallinnuksesta kiinnostuneille.
Opintojakson suoritettuasi tunnet tietomallintamisen hyödyt korjausrakentamishankkeessa ja osaa käsitellä tietomallipohjaisia dokumentteja.
Purettavien rakennusosien ja materiaalien tunnistaminen 1 op
Opintojakso tarjoaa korjausrakentamisesta tietoa, jota tarvitaan purettavien rakenteiden purkusuunnittelussa ja purkutyön toteutuksessa. Opintojaksossa käsitellään purkuhankkeen keskeiset määritelmät ja käsitteet, rakennusosat ja -materiaalit, rakennusten riskirakenteet sekä haitallisia aineita sisältävien rakenteiden vaatimat erityistoimenpiteet. Kestävästä kehityksestä opintojaksossa on mukana purettavien rakennusosien hyödyntäminen.
Opintojakson suoritettuasi tunnet purkuselvityksen sisällön ja tunnistat yleisimmät 1970-1980-luvun rakennusmateriaalit . Tunnet haitta-aineiden käsittelyn vaatimukset. Osaat laskea purettavien materiaalien määriä ja tunnet laserkeilauksen mahdollisuudet.
Rakentamisen kiertotalous 1 op
Opintojakso kattaa rakentamisen kiertotalouden keskeisen terminologian ja tarjoaa johdatuksen kiertotalouden periaatteisiin. Opintojaksolle tutustutaan kiertotalouden käsitteisiin ja niiden soveltamiseen rakennusalalla.
Tavoitteena on, että ymmärrät rakentamisen kiertotalouden keskeiset käsitteet ja terminologian sekä osaat tunnistaa kiertotalouden periaatteita rakennusalalla. Lisäksi tunnistat ja arvioit kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteita rakentamisprosessissa.
Korjausrakentamisen kuntotutkimus 1 op
Opintojaksolle opit tuntemaan korjausrakentamisen tutkimusmenetelmät ja -kaluston perusteet, tunnistat kuntotutkimuskalustoa ja osaat tutustua tutkimusraporttiin.
- Rakenteiden lämpötekninen toimivuus, lämpökuvaus, lämpöviihtyvyys
- IV-järjestelmän, lämmitysjärjestelmän ja rakennuksen vaipan yhteisvaikutukset
- Rakennusfysiikka: lämpö ja kosteus
- Pintakosteusmittaukset
- Betonin rakennekosteuden mittaaminen
- Puun kosteusmittaus
Korjaushankkeet 1 op
Sopimukset ja niihin liittyvät suunnitteluasiakirjat, pääsuunnittelijan rooli peruskorjaus projektissa.
Korjaushankkeiden hankesuunnittelut
Korjausrakentamisen hankesuunnittelu ja kustannukset, hankesuunnitelmat ja tavoitehintamenettely.
Korjausrakentamisen rakenneratkaisut ja rakennusmateriaalit 1 op
Opintojaksolla opit tuntemaan peruskorjausten erityispiirteitä uudisrakentamiseen verrattuna sekä menneiden vuosikymmenten tavanomaisia rakenneratkaisuja, rakennusmateriaaleja ja niiden olennaisia teknisiä ominaisuuksia, ml. vauriot ja vanheneminen.
Lisänä mahdollisuus suorittaa
- Opiskelu- ja digitaidot korkeakoulussa 3 op
- Urasuunnittelun taidot 1 op