Tutkimuskohteena nuorten suhtautuminen metsänomistukseen

Lauri Korhonen, metsätalousinsinööriopiskelija

Lauri Korhonen metsätalousinsinööriopiskelija katsoo kameraan ja hymyilee.

Opintoihini kuuluu 15 opintopisteen opinnäytetyö, jossa selvitän lukiolaisten ja ammattikoululaisten metsänomistukseen liittyviä arvoja ja asenteita Itä-Suomessa. Tutkin kuinka kiinnostuneita opiskelijat ovat metsänomistuksesta tulevaisuudessa ja mitä arvoja he painottavat metsänomistuksessa. Sekä sitä, kuinka kiinnostavana vaihtoehtona opiskelu ja työskentely metsäalalla koetaan.

Olen neljännen vuoden metsätalousinsinööriopiskelija. Omat metsätalousinsinööriopintoni ovat olleet monipuolisia ja erittäin mielenkiintoisia. Opinnoissa hyödynnetään teoriaosuuksien lisäksi myös maastossa tapahtuvaa opetusta. Ensin opiskellaan teoriaa luokassa ja sen jälkeen lähdetään maastoon selvittämään, miten teoria toteutuu käytännössä. Maastossa tehdään mm. metsäsuunnitelmia, suunnitellaan korjattavia leimikoita ja tehdään korjuujäljen laatutarkastuksia. Yhdistämällä teoriaa ja maasto-opetusta saamme tuleville metsäalan ammattilaisille tarvittavan, vahvan ammatillisen osaamisen. Opintojen aikana tutustumme myös metsäenergian tuotantolaitosten toimintaan, teemme yritysvierailuja ja yritysvierailijat käyvät Kareliassa kertomassa toiminnastaan.

Kaksi harjoittelujaksoa opettaa paljon

Opintoihimme kuuluu myös kaksi harjoittelujaksoa. Metsätalousinsinöörikoulutuksen käytännön harjoittelun suoritin kesällä 2019 tehden taimikon harvennuksia ja ennakkoraivauksia. Käytännönharjoittelu antaa hyvän kuvan metsässä tapahtuvasta suorittavasta työstä ja käsityksen siitä mitä se vaatii. Opin ymmärtämään metsässä tapahtuvan suorittavaan työhön luonteen ja tiedän, mitä työn suunnittelu, toteutus ja laadunvalvonta vaatii.

Toisen työharjoittelujaksoni harjoittelin UPM Metsällä Oulun toimispisteessä laatuvastaavan työtehtävissä. Harjoittelujaksoni kesti neljä joiden aikana tein korjuun ja metsänhoitotöiden laatumittausta, motokontrolleja sekä työturvallisuuskäyntejä työmaille. Laadin myös raportit mittauksistani UPM:lle ja sopimusyrittäjille. Sain hyvän kuvan metsätalousinsinöörin työtehtävissä ja pääsin hyödyntämään hyvin Kareliassa jo opittuja taitoja sekä tietysti oppimaan runsaasti lisää.

Opinnäytetyön kautta työelämään


Opintoihini kuuluu osana 15 opintopisteen opinnäytetyö, jossa selvitän lukiolaisten ja ammattikoululaisten metsänomistukseen liittyviä arvoja ja asenteita Itä-Suomessa. Tutkin kuinka kiinnostuneita opiskelijat ovat metsänomistuksesta tulevaisuudessa ja mitä arvoja he painottavat metsänomistuksessa. Sekä sitä, kuinka kiinnostavana vaihtoehtona opiskelu ja työskentely metsäalalla koetaan.

Oletettavaa on, että metsäalalla jo opiskelevat opiskelijat ovat kiinnostuneempia metsänomistuksesta ja metsäalasta ylipäänsä. Lukiolaisten keskuudessa jatko-opinnot metsäalalla sekä työskentely alalla ei valitettavasti näyttäydy kovin houkuttelevana vaihtoehtona. Yksi tämän työn tarkoituksista onkin löytää kehitysideoita siihen, kuinka metsäala saataisiin näyttämään houkuttelevammalta myös lukiolaisten keskuudessa. Opinnäytetyön on tarkoitus valmistua kevään aikana.

Toivon, että tulevaisuudessa pääsen työskentelemään monipuolisissa metsäalan työtehtävissä, joissa pystyn hyödyntämään hyvin omaa osaamistani. Työ ulkona ja metsässä kiinnostaa valtavasti ja toivonkin, että tulevaisuuden työtehtävissäni pääsen työskentelemään myös ulkoilmassa. Korjuun suunnitteluun, laadunvalvontaan, logistiikkaan ja arvoketjuajatteluun painottuvat tehtävät ovat työtehtävistä sellaisia, jotka kiinnostavat eniten.