Energiayhteisöt tarjoavat mahdollisuuden oikeudenmukaisempaan energiamurrokseen. Energiayhteisöillä on merkittävä rooli uusiutuvien energialähteiden lisääntyvässä käyttöönotossa ja energiantuotannon monipuolistamissa.
Hankkeen tavoitteena on luoda uusia energiatehokkaita, digitaalisia ja teknologisia, menetelmiä ja palveluita tulevaisuuden energiayhteisöille. Tavoitteena on luoda uusia kestäviä ja kannattavia toimintamalleja energiayhteisöille. Hankkeessa keskitytään erityisesti kaupunki ja haja-asutusalueiden kiinteistörajat ylittäviin energiayhteisöihin, energiayhteisöjen energiaresurssien optimaaliseen hyödyntämiseen, sektori-integraatioon energiayhteisöissä sekä näiden digitaalisiin ratkaisuihin.
Hankkeella on kaksi päätavoitetta: toimintamallien kehitys ja tiedon lisääminen. Nämä tavoitteet voidaan jakaa seuraaviin alatavoitteisiin:
A) Energiayhteisöiden toimintamallien kehitys:
1. Luodaan digitaalisia kaksosia energiayhteisöistä ja niiden sisällä toimivista lohkoketjutekniikkaa hyödyntävistä vertaisverkoista (taloyhtiöt, pientalot ja yritykset kohteina)
2. Energiayhteisöiden sisäisen toiminnan kehittäminen
3. Energiayhteisöiden energiakaupan menetelmien kehittäminen
4. Kulutusjouston mahdollisuuksien tutkimus ja kehittäminen
5. Energiayhteisöiden ympäristövaikutusten arviointi
B) Energiayhteisötiedon ja -tietoisuuden lisäys:
1. Kerätään uusinta kansallista ja kansainvälistä tietoa energiayhteisöistä ja niiden toiminnasta.
2. Edistetään kaiken muotoisten energiayhteisöjen syntymistä alueellisesti.
3. Kiinteistöjen välisten energiayhteisöiden hyötyjen, mahdollisuuksien ja esteiden viestintä.
Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen yritysten ja sidosryhmien kanssa. Hankkeen toimenpiteet tukevat pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistävien tuotteiden, materiaalien, palvelujen tai tuotantomenetelmien kehittämistä, pilotointia ja kaupallistamista.
Hankkeessa otetaan ensi askeleita kohti kiinteistörajat ylittäviä ja hajautettuja energiayhteisöitä. Hankkeessa selvitään digitaalisten kaksosten ja simulaatioiden avulla tuotetun energian netotusmallia ja yhteisön sisäistä energiakauppaa vertaisverkossa. Hankkeessa selvitetään ja kokeillaan lohkoketjuteknologian tarjoamia mahdollisuuksia energiayhteisöissä sekä viestitään monipuolisesti ja aktiivisesti hankkeen tuloksista. Hankkeen tiedonkeruu ja viestintä tulee lisäämään energiayhteisöjen tunnettavuutta ja sosiaalista hyväksyttävyyttä sekä antaa tukea päätöksenteossa.
Yrityskumppaneina hankkeessa mukana ovat: Caruna Oy, Pohjois-Karjalan sähkönmyynti Oy, Pohjois-Karjalan sähkönsiirto Oy, Opiskelija asunnot Oy Joensuun Elli, Solarworks Oy sekä Sähköasennus Mirotex Oy.
Alkamispäivämäärä 1.1.2024
Päättymispäivämäärä 31.12.2026
Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027
EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Yhteystiedot
Projektipäällikkö Kim Blomqvist, [email protected]