INNO Pohjois-Karjala -sote- ja hyvinvointialan kestävät palvelut ja innovaatiot

Pohjois-Karjalassa on merkittäviä yhteisiä haasteita kuten väestön ikääntyminen, työvoiman saatavuus, korkea sairastavuus sekä sosioekonomiset ongelmat. Näillä haasteilla on väistämättä vaikutusta myös maakunnan elinvoimaan. Pohjois-Karjalassa on hyvät mahdollisuudet hakea haasteisiin innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja. Pohjois-Karjalan Älykkään erikoistumisen strategia korostaa globaalien muutosten tarjoamia mahdollisuuksia. Strategia korostaa, että julkisen sektorin tulee ennakoida kasvumahdollisuuksia ja tarjota hyvä toimintaympäristö erilaisille kokeiluille sekä palvelujen kehittymiselle. Kehittyneet teknologiat tarjoavat merkittävän mahdollisuuden maakunnan palvelutarjonnan kehittämiseen, uusien innovaatioiden ja kestävien palveluiden luomiseen sekä kaupallistamismahdollisuuksien tunnistamiseen.

Pohjois-Karjalan alueelta puuttuu innovaatioympäristö, joka keskittyy ratkaisemaan sote- ja hyvinvointialan kehittämistarpeita sekä maakunnan yhteisiä hyvinvointihaasteita yhteistyössä oppilaitosten sekä yksityisten ja julkisten työ- ja elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen strategian yhtenä tavoitteena on mahdollistaa innovaatiotoimintaa tukevia ratkaisujen luominen. Alueellisten haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan monialaista innovaatiotoimintaa, joka yhdistää oppilaitokset sekä työ- ja elinkeinoelämän toimijat samojen päämäärien äärelle. Tämä mahdollistaa tiedon ja osaamisen siirron avulla uusien innovaatioiden ja liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen maakunnan alueella.

Tämän ryhmähankkeen päätavoitteina on:
1. käynnistää oppilaitosten ja työ- ja elinkeinoelämän yhteinen innovaatiotoiminta ja – ekosysteemi tukemaan sote- ja hyvinvointialan kehitystarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia
2. tukea uusien teknologioiden kehittämistä ja käyttöönottoa Pohjois-Karjalan alueella sosiaali- ja terveysalalla sekä kunnissa
3. tuottaa innovatiivisia kestävän hyvinvoinnin ratkaisuja maakuntaan yhteistyössä kuntien, oppilaitosten, hyvinvointialueen, yhdistysten sekä yritysten kanssa

Innovaatiotoiminnan käynnistäminen edellyttää innovaatioympäristöä, joka toimii sote-alan oppilaitosten ja työ- ja elinkeinoelämän toimijoiden yhteisenä kokeilu- ja kehittämisalustana. Tämä hankkeen kanssa rinnakkain toteutetaan investointihanke, jossa keskitytään innovaatiotoimintaa tukevien ympäristöjen rakentamiseen. Innovaatioympäristön rinnalle muodostetaan avoin ekosysteemi, joka rakentuu mm. sote- ja hyvinvointialan yrityksistä ja yhdistyksistä, teknologia-alan yrityksistä, hyvinvointialueen, oppilaitosten ja kuntien toimijoista. Nämä ovat samalla myös hankkeen kohderyhmää.

Ryhmähankkeen työpaketit ovat:

TP1 Käyttäjälähtöisten ratkaisujen innovaatioympäristön ja -ekosysteemin kehittäminen

  • TP1.1 Innovaatioympäristön ja –ekosysteemin muodostaminen ja toimintamallin yhteiskehittäminen
  • TP1.2 Yrityslähtöinen TestBed -toiminta
  • TP1.3 Yhteiskehittämiseen perustuvat kestävät tuote- ja palveluprosessit
  • TP1.4 Opiskelijat osaksi innovaatiotoimintaa
  • TP1.5 Innovaatioista kaupallistamiseen sparraus

TP2. Sote-tutkimus- ja oppimisympäristöjen kehittäminen ja teknologiavalmiuksien sekä uusien teknologioiden käyttöönoton tukeminen eri tasoilla

  • TP2.1 Terveys- ja hyvinvointiteknologian showroom uusien teknologioiden käyttöönoton tukemisessa
  • TP2.2 Etäohjauksen testausympäristön kehittäminen
  • TP2.3 Innovatiiviset virtuaaliset oppimisympäristöt ja sisällöt

Ryhmähankkeen tuloksena syntyy uusi oppilaitosten ja työ- ja elinkeinoelämän toimijoiden yhteiskehittämiseen pohjautuva innovaatioympäristö ja –ekosysteemi sote- ja hyvinvointialalle Pohjois-Karjalaan. Lisäksi uudelle toiminnalle syntyy pysyvä rakenne ja malli, joka on testattu ja kehitetty yhdessä ryhmähankkeen toteuttajien ja ekosysteemin toimijoiden kanssa. Innovaatioympäristö toimii myös yhteisenä oppimisympäristönä sote-alan opiskelijoille ja ammattilaisille. Innovaatioympäristö tarjoaa yrityksille tukea tuote- ja palvelukehitykseen sekä innovaatioiden kaupallistamiseen yhteistyössä oppilaitosten ja ekosysteemin toimijoiden kanssa.

Ryhmähanke vastaa Pohjois-Karjalan Älykkään erikoistumisen strategian tavoitteisiin erityisesti Innovatiivisesti ja kestävästi tuotetut palvelut -osa-alueella. Lisäksi hanke vastaa Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman (POKAT 2025) eri toimijoiden yhdessä asettamiin linjauksiin ja tavoitteisiin maakunnan elinvoimaisuuden tukemisesta sekä asukkaiden hyvinvoinnin parantamisesta. Hanke tukee myös Pohjois-Karjala hyvinvoinnin edelläkävijäksi -hyvinvointistrategian (2020-25) toteuttamista. Hanke pohjaa vahvasti myös Karelia-amk:n, Siun soten, Riverian ja Joensuun kaupungin omiin strategioihin.

Tämän ryhmähankkeen toteuttajat ovat Karelia-ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Pohjois-Karjalan hyvinvointialue (Siun sote), Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä (Riveria) ja Joensuun kaupunki.

Ryhmähankkeen rahoitus:
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Karelian osatoteutuksen budjetti on 332 989 euroa, josta tuen osuus on enintään 249 740 euroa.
Koko ryhmähankkeen budjetti on 624 181, josta tuen osuus on enintään 468 136.

Projektin kesto

1.9.2024 – 31.12.2026

Projektipäällikkö

Jaana Kurki
jaana.kurki(a)karelia.fi

Rahoitus

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)