Kira Circularis

KIRA CIRCULARIS – Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden tuotteet, palvelut ja innovaatiot.

Suomi on asettanut hiilineutraalisuustavoitteen v. 2035 mennessä ja tämän saavuttamiseksi tarvitaan uusia vähähiilisiä, kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja. Kiertotalouden innovaatioissa korostuu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välinen yhteistyö. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillintä on yhteiskunnan yhteinen asia, joten julkisten resurssien käyttö innovaatiotoiminnassa on perusteltua. Yksityinen sektori on puolestaan ketterä kehittämään uusia tuotteita ja palvelumalleja. Kolmas sektori on soveltuvin huolehtimaan vaikutusten arvioinnin mallien puolueettomuudesta. Tällaiseen asetelmaan sopii yhteiskehittämisen toimintatapa, jossa aluksi haasteet sosiaalistetaan, eli niistä tehdään yhteisesti ratkaistava kokonaisuus.

Teollisuudessa, tuotantolaitoksissa ja työmailla, syntyy paljon erilaisia sivuvirtoja, jotka nyt päätyvät jätteiksi, mutta joita voitaisiin käyttää muiden materiaalien ja tuotteiden raaka-aineina sellaisenaan tai eri tavoin jalostettuna. Rakennushankkeissa uudis-, korjaus- ja purkukohteissa syntyy myös materiaalivirtoja, joita ei hyödynnetä. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset ylijäämä- tai likaantuneet materiaalit. Suomen ja muun Euroopan tavoitteiden mukaan kaiken jätteen määrää tulisi vähentyä ja materiaalikierto saada tehokkaammaksi.

Uuden rakennuslain tullessa voimaan 2025, tulee samanaikaisesti voimaan myös uusi asetus (YM: Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitysasetus) selkeyttämään uudelleenkäytettävien rakennusosien lainsäädäntöä. Se tiedetään jo, että käytetyille rakennusosille käytetään rakennuspaikkakohtaista varmennusta, kun niillä on vaatimuksia kohteessa, kun osoitetaan kelpoisuus rakennuskohteeseen. Tuotteistamiseen ja teollistamiseen, niin tuotantolaitoksiin, kuin työmaille, tarvitaan prosessi-innovaatioita, joilla voidaan tuottaa uudelleenkäytettäviä tai -valmistettavia rakennusosia taloudellisesti, tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Purkumateriaalien hyödyntäminen on rakentamisen kiertotalouden keskeisiä tavoitteita. Suomi on sitoutunut EU:n jätedirektiivin kautta hyödyntämään maassa syntyvistä rakennus- ja purkujätteistä materiaalina vähintään 70 % ensi vuoteen (2020) mennessä. 85 % rakennus- ja purkujätteistä syntyy korjaamisessa ja kokonaisten rakennusten purkamisessa, joten purkuprosessien ohjaukseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomioita.

KIRA CIRCULARIS -hankkeessa avataan kuuden rakennusalaan erikoistuneen ammattikorkeakoulun tutkimusympäristöt ja laboratorioalustat palvelemaan pk-yrityksiä kiertotalouden edistämisessä. Hankkeen aikana kiertotalouden edistämiseen valjastettavat laboratoriot ja niiden tarjoamat mahdollisuudet kuvataan Tiede ja tutkimus -portaaliin.

Hankkeessa haetaan laajaa vaikuttavuutta lukuisten kiertotalouden teemojen ympärillä ja laajan valtakunnallisen yhteistyöverkoston avulla. Näkökulmina ovat em. teemojen mukaisesti materiaalikierto, uudelleen käytettävät tai -valmistettavat rakennusosat sekä purettavaksi suunniteltavat ja suunnitellut rakennukset. Hankkeessa syntyy uudenlainen rakennusalan yritysten kiertotaloutta tukeva ekosysteemi ja yhteistyön avulla tavoitellaan uusien tuotteiden, palveluiden ja innovaatioiden toteutumista.

Ryhmähankkeen toteuttajat:

Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy
Turun ammattikorkeakoulu Oy
Oulun Ammattikorkeakoulu Oy
Tampereen ammattikorkeakoulu Oy
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Savonlinna

Projektin kesto

1.4.2024 – 31.3.2026

Projektipäällikkö

Mikko Matveinen
Mikko.Matveinen(a)karelia.fi

Rahoitus

EAKR-ohjelma