TNO Pohjois-Karjala – tietoa, neuvontaa ja ohjausta pohjoiskarjalaisten menestykseksi

TNO Pohjois-Karjala – tietoa, neuvontaa ja ohjausta pohjoiskarjalaisten menestykseksi –
ryhmähankkeen yhteisenä tavoitteena on asukkaiden nopea työllistyminen ja kouluttautuminen
matalan kynnyksen tieto-, neuvonta- ja ohjaustyön avulla.

Hanke toteutetaan Joensuun kaupungin, Itä-Suomen yliopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun, Riverian ja Rastor-instituutin yhteishankkeena.

Karelia-amk:n osahanke tuo maakuntaan uusia ratkaisuja työssä olevien uraohjaukseen ja osaamisen kehittämisen tukemiseen työuran eri vaiheissa. Kohderyhmänä ovat erityisesti rakennemuutoksesta kärsivät alojen, kuten rakennus- ja teollisuusalojen yritysten henkilöstö ja esihenkilöt. Yrityksillä on tunnistettu olevan rekrytointivaikeuksia. Työpaikkoja on tarjolla, mutta vaadittava osaaminen ei vastaa työnhakijoiden koulutusta tai taitoja, mikä vaikeuttaa työnhakijoiden ja työpaikkojen yhteensovittamista. Yritysten henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja heidän urapolkujensa tukemiseen kaivataan tukea, jotta työtehtävään vaadittavaa osaamista voidaan entistä enemmän kehittää työpaikoilla ja osaava työvoima saadaan pidettyä organisaatiossa. Muuttuva työelämä vaatii uutta ja ajantasaista osaamista.

Hanke tuo uusia ratkaisuja työssä olevien uraohjaukseen ja osaamisen kehittämisen tukemiseen työuran eri vaiheissa. Hankkeessa kehitetään yrityksiin jalkautuvaa työuraohjausta sekä ryhmämuotoisia valmennuksia esimiehille ja henkilöstölle, erityisesti sellaiselle kohderyhmälle, jotka tällä hetkellä ovat aliedustettuina lisä- ja täydennyskoulutuksissa. Yritysten esihenkilöt saavat osaamista henkilöstön työurasuunnitteluun.
Hankkeessa syntyvät materiaalit jäävät hyödynnettäväksi myös hankkeen jälkeen. Hanke luo erilaisia jatkuvan oppimisen kokemuksia ja käytäntöjä yrityksiin ja kehittää ohjauksen uudenlaisia toimintamalleja, joilla madalletaan osallistumiskynnystä koulutuksiin (työuraohjaus). Hankkeen toimenpiteiden seurauksena työvoiman osaaminen yrityksissä lisääntyy. Hankkeessa kehitetään ja juurrutetaan uudenlaista koulutuskumppanuutta yritysten kanssa.

Karelia osallistuu hankkeen yhteiseen työpakettiin TP1: Koordinaatio ja yhteiskehittäminen, jonka lisäksi Karelialla on oma työpaketti TP2 Työelämässä tapahtuva osaamisen kehittäminen ja työuraohjaus, joka jakautuu kahteen osaan TP 2.1 Työelämän osaamisvaatimusten tunnistaminen jalkautuvan työuraohjauksen avulla ja TP 2.2 Työssä olevien henkilöiden osaamisen kehittäminen.

  • Hanke järjestää yrityksissä info- ja aamukahvitilaisuuksia, joiden tavoitteena on madaltaa kynnystä osaamisen kehittämiseen, tukea oppimismyönteisyyttä ja motivoida urasuunnitteluun.
  • Tunnistetaan toimialan koulutustarpeita, esimerkiksi pätevöitymistarpeet, ja ohjataan työntekijöitä oppilaitosten/koulutustarjoajien koulutusten pariin.
  • Tuetaan yritysten henkilöstön osaamisen kehittymistä ohjauksen ja valmennusten avulla.
  • Hankkeessa järjestetään yritysten henkilöstölle uraohjausta ja lyhyitä valmennuksia. Valmennuksia toteutetaan alakohtaisesti
  • Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan valmennuksia, joiden kautta vahvistetaan yritysten, erityisesti rakennemuutosalojen, esihenkilöiden tai HR- henkilöstön osaamista henkilöstön
  • työurasuunnittelussa. Kehitetään Kareliasta yrityksiin jalkautuvaa työuraohjaaja-mallia.

Hankkeen tuloksena:

  • Mallinnus työelämässä olevien henkilöiden työuraohjaukseen on kehitetty edistämään työllistymistä, työn muutoksiin vastaamista, urasuunnittelua ja työn ohessa oppimista.
  • Hankkeen tuloksena on kehitetty ja mallinnettu esihenkilöstölle ja HR-henkilöille valmennus henkilöstön työurasuunnitteluun.
  • Hankkeen toimenpiteiden myötä esimiesten osaaminen ja työntekijöiden urasuunnittelutaidot ovat vahvistuneet.
  • Karelian ohjauspalvelut ovat kehittyneet vastaamaan työelämän tarpeisiin. Yritysten käyttöön on tuotettu koulutusmateriaalia.
  • Hankkeessa luodaan systemaattinen palvelumalli, joka jää osaksi Karelian toimintaa ja jota voidaan toteuttaa hankkeen jälkeen. Mallinnus rakennemuutosalojen ja Karelian yhteistyölle, jota voidaan levittää eteenpäin. Asiakas löytää paremmin Karelian tarjoamia palveluja.
  • Karelian jalkautuva työuraohjaaja-toimintamalli kehitetty ja pilotoitu yhteistyössä työelämän kanssa.

Projektin kesto

1.3.2024 – 31.12.2026

Projektipäällikkö

Niina Pennanen
niina.pennanen(a)karelia.fi

Rahoitus

ESR-ohjelma