Rakennusalalla on edessään paljon muutoksia, joihin sopeutuminen edellyttää alan toimijoilta uutta osaamista. Uusi rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025, joka asettaa uusia osaamisvaatimuksia rakennusalan ammattilaisille. Laki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä, sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta, digitalisaatiota sekä parantaa rakentamisen laatua. Suhdanteiden muuttuessa Itä-Suomen rakennusalan toimijoiden kilpailukyvyn kannalta on tärkeää, että lain edellyttämää osaamista kehitetään ja yritysten kilpailukyky esim. valtakunnallisissa kilpailutuksissa kasvaa. Rakennusalan tilanteella ja kilpailukyvyllä on suuri vaikutus myös Suomen kykyyn luoda kasvua ja houkutella investointeja, sillä rakentamisen osuus on 60 prosenttia maamme investoinneista ja 15 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Rakennusalan digitalisoituminen ja energiatehokkuusdirektiivi tulevat edellyttämään yhä tarkempaa tietojen raportointia. Uusi rakennuslaki tulee edellyttämään rakennusten suunnitteluun ja toteuttamiseen lupakuvat tietomallimuodossa. Rakennushankkeiden tietojen digitalisoituminen mahdollistaa jatkossa yhteistyön ja yhteensovituksen rakentamisessa eri osapuolten kesken, helpottaa ja tarkentaa määrälaskentaa, helpottaa materiaalien uusiokäyttöä, hiilijalanjälkilaskentaa, logistiikkaa ja vähentää materiaalihukkaa. Digitaalisia tietoja voidaan hyödyntää entistä tehokkaammin rakenteiden ja teknisten ratkaisujen sopeuttamisessa muuttuvaan ilmastoon. Osaamisen kehittyminen tietomallien tuottamisessa mahdollistaa edelleen tulevaisuuden kehittyvät ratkaisut, kun halutaan mm. simuloida erilaisten rakenteiden sekä teknisten ratkaisujen soveltuvuutta muuttuvissa olosuhteissa.
Hankkeen tavoitteena on kehittää työelämälähtöistä koulutusta, tukea uusien toimintatapojen hyödyntämistä alueen yrityksissä ja kunnissa, sekä vastata työelämän muutoksista aiheutuviin osaamistarpeisiin ja osaamistason nostoon. Hankkeessa kehitetään alan koulutussisältöjä, jotta tulevaisuuden työvoiman osaaminen kasvaa muuttuvan työelämän ja lainsäädännön vaatimuksista. Osaamisen kautta työvoima ymmärtää rakentamisen digitalisaation mahdollisuuksia ja osaa hyödyntää suunnittelussa ja projektien toteutuksessa mm. tietomalleja, virtuaalitodellisuutta sekä tekoälyä. Hankkeessa luodaan non-formaaleja opintosisältöjä jatkuvan oppimisen mahdollistamiseen alan toimijoille.
Hankkeen työpaketit
TP1. Rakentamisen digitalisaatio-osaamisen kehittäminen
1.1 Tietomallintamisen ja digitalisaation koulutuspolun kehittäminen
1.2 Tietomallintamisen työelämälähtöinen opintoprojekti (pilotti)
TP2. Virtuaaliset oppimisympäristöt
TP2.1 Sovellusten yhteiskehittäminen
TP2.2 Alakohtaisten sisältöjen tuottaminen ja pilotointi
TP2.3 Tekoälypilotti
TP3. Jatkuva oppimisen sisältöjen kehittäminen
3.1 Mikro-opintojen luominen
3.2 Uuden tiedon jakaminen alan toimijoille
Hanke vastaa uuden rakennuslain osaamistarpeisiin sekä osaamistason nostoon. Hankkeessa edistetään digitalisaation mahdollisuuksia ja ratkaisuja ja kehitetään uusia koulutussisältöjä, jotka parantavat yritysten tuottavuutta ja tuloksellista työn tekemistä. Tietomallintamisen myötä virtuaalitodellisuuden käyttö rakentamisessa lisääntyy merkittävästi.
Hankkeen toteuttajat: Karelia-ammattikorkeakoulu. Yhteistyökumppanina alan toimijoita, kuntia ja järjestöjä.
Hanketta osarahoittaa Euroopan unioni (ESR+).
Projektin kesto
1.9.2024 – 31.8.2026
Projektipäällikkö
Anssi Kokkonen
Anssi.Kokkonen(a)karelia.fi