Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa myös Itä-Suomen toimintaedellytyksiin ja kehittämiseen. Ratkaisuja hiilineutraaliin maailmaan siirtymisessä etsitään kaikilla yhteiskunnan ja teollisuuden aloilla. Pohjois-Karjalan tavoitteena on siirtyä tulevana vuosikymmenenä hiilineutraaliksi ja vihreää siirtymää toteuttavaksi maakunnaksi. Korvaavien energialähteiden täysimääräisen hyödyntämisen ja käyttöönoton varmistaminen edellyttää monialaista tutkimus- ja kehitystyötä eri toimijoiden kesken. Siirtymävaiheessa on keskeistä tutkia uusiutuvien energialähteiden (esim. aurinko-, tuuli- ja geoterminen energia) sekä vetytalouden tuotannon ja käyttöönoton mahdollisuuksia sekä tunnistaa jo alkuvaiheessa tarvittavat kehittämiskohteet mm. logistisiin järjestelmiin ja varastointiratkaisuihin.
Koulutettu ja osaava työvoima on ydinedellytys vetytalouden ja energiasiirtymän mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Vuoteen 2030 mennessä jo pelkästään vihreän vedyn arvoketjun arvioidaan luovan Eurooppaan miljoona uutta työpaikkaa (Hydrogen roadmap Europe: A sustainable pathway for the European Energy transition, 2019). Uuden teollisuuden, logistiikan ja tuotantolaitosten rakentaminen edellyttää ponnistuksia kaikilta sektoreilta ja toimialoilta sekä eri koulutusorganisaatioiden tukea uudistusten läpiviemiseen.
Euroopan unioni ja Suomi ovat asettaneet tavoitteita vihreän vedyn tuotannolle. EU:n pyrkii REPowerEU-energiasuunnitelman mukaisesti tuottamaan vuosittain 10 miljoonaa tonnia uusiutuvaa vetyä. Suomi on asettanut tavoitteekseen tuottaa Suomessa 10 % Euroopan uusiutuvasta vedystä, mikä tarkoittaa vuotuisen vedyntuotantomme kasvua miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Vihreä vety tarjoaa mahdollisuuden varastoida energiaa, vedyn jatkojalostuksen kautta voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja korvata fossiilisia polttoaineita. Vedyllä on myös jatkojalostuksen kautta lukuisia eri käyttökohteita kemianteollisuudessa (mm. ammoniakin, metaanin, metanolin tuotanto). Vihreä vetytalous on uusi teollisuuden ala ja tuotannon suunnittelu kattaa useita osa-alueita vihreän sähkön tuotannosta vedyn hyödyntämiseen ja kuljettamiseen.
Hankkeen päätavoitteena on tunnistaa maakunnan koulutusorganisaatioiden koulutussisältötarpeet vetytalouden ja energiasiirtymän näkökulmasta sekä vahvistaa koulutuksen kautta työvoiman osaamista sekä osaavan työvoiman saatavuutta tulevaisuudessa. Hanke tunnistaa energiasiirtymän edellyttämät osaamistarpeen muutokset maakunnassa. Energiasiirtymä tuo tullessaan lukuisia uusia työtehtäviä, ammattinimikkeitä ja sektorirajat ylittäviä osaamis- ja koulutustarpeita maakuntaan. Hankkeessa luodaan maakuntaan energiasiirtymän edellyttämä koulutuspolku, mahdollistetaan sektorirajat ylittävää yhteistyötä ja luodaan pohja uusien innovaatioiden syntymiselle vihreän talouteen.
Tavoitteena:
- tunnistaa maakunnan koulutusorganisaatioiden koulutussisältötarpeet energiasiirtymän näkökulmasta
- tunnistaa Pohjois-Karjalan työvoiman sekä alueelle sijoittumista harkitsevien uusien toimijoiden osaamis- ja koulutustarpeita vetytalouteen sekä energiasiirtymään liittyen
- selkeyttää eri toimijoiden roolia ja koulutukseen liittyvää yhteistyötä sekä rakentaa koulutusorganisaatioiden kesken energiasiirtymän koulutuspolku.-luoda energiasiirtymää tukeva elinkeinolähtöinen investointisuunnitelma tutkimus- ja kehittämisympäristön rakentamiseksi maakuntaan
- kytkeä maakunnan koulutus- ja tutkimustyötä tekevät toimijat osaksi alueellisten ja valtakunnallisten verkostojen toimintaa
Osana koulutuspolun rakentamista luodaan osaamiskokonaisuus jo tällä hetkellä tarjolla olevista valtakunnallisesti tarjolla olevista koulutuskokonaisuuksista ja –verkostoista, tutkimus- ja kehittämisympäristöistä. Esimerkiksi yliopistojen muodostama FItech-verkosto on edelläkävijänä käynnistänyt oman verkostonsa ja luonut koulutussisältöjä teemaan liittyen. Eri alueiden osaamisvahvuuksiin tutustutaan benchmark-matkojen kautta.
Hankkeessa toteutetaan seuraavat työpaketit:
- TP1 Vetytalouden ja energiasiirtymän mahdollistaman liiketoiminnan koulutustarpeet
- TP2 Vetytalouden ja energiasiirtymän osaava työvoima -koulutuspolun ja tutkimusympäristöjen kehittäminen
- TP3 Verkostoyhteistyö
Hankkeen tuloksena alueen toimijoiden ymmärrys energiasiirtymän edellyttämistä osaamistarpeista, koulutuspoluista, verkostoista sekä soveltavan tutkimuksen kehittämisympäristöjen tarpeesta on selkeytynyt. Hankkeessa on luotu energiasiirtymän ja uuden teollisuuden edellyttämän osaamisen vahvistamiseksi koulutuspolku ja tutkimusympäristöjen kehittämisen investointisuunnitelma tutkimusyhteistyöhön. Lisäksi koulutusorganisaatiot ovat kytkeytyneet vahvasti valtakunnallisiin koulutusverkostoihin, mikä mahdollistaa jatkossa osaamisen siirron organisaatioiden välillä.
Hankkeen toteuttaja: Karelia-ammattikorkeakoulu
Yhteistyökumppanit: Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
Projektin kesto
1.8.2024 – 31.1.2026
Projektipäällikkö
Kim Blomqvist
Kim.Blomqvist(a)karelia.fi
Rahoitus
JTF Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto