WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan

(LOGOT PÄIVITETÄÄN PIAN)

WiNK – Töihin Pohjois-Karjalaan -ryhmähankkeen (jatkossa WiNK-hanke) tavoitteena on luoda Pohjois-Karjalaan verkostoituneesti toimiva kansainvälisten osaajien työllistymistä ja kotoutumista tukeva toimintamalli. Malli yhteensovittaa ja kehittää yritysten ja työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ohjausta, neuvontaa ja palveluja, kansainvälisten osaajien palveluja ja prosesseja sekä toiminnassa mukana olevien toimijoiden osaamista. Toimenpiteillä vahvistetaan maakunnan pitovoimaa, jotta maakunnassa opiskelevat ja olevat kansainväliset osaajat jäisivät pysyvästi maakuntaan.

Hankkeen päähakija on Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Ryhmähankkeen osahankkeiden toteuttajina ovat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Kiteen evankelinen kansanopisto ja Lieksan kristillinen opisto.

Ryhmähankkeen kohderyhmää ovat alueen toimijat, joiden tehtäväkenttään kuuluu kansainvälisten osaajien kouluttamista, työllistymistä, kotoutumista ja asettautumista tukevat tehtävät. Kohderyhmää ovat kaupunkien, kuntien, hyvinvointialueen, oppilaitosten, kehittämisyhtiöiden, järjestöjen ja palvelutuottajien työntekijät mm. yrityspalvelu-, työllisyys-, opetus- ja kotoutumistyössä toimivat henkilöt. Kohderyhmää ovat myös kansainvälisten osaajien rekrytoinnista kiinnostuneet Pohjois-Karjalan yritykset ja työnantajat sekä kansainväliset opiskelijat.

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat ulkomailta Suomeen tulevat työntekijät perheineen sekä laajasti kaikki Pohjois-Karjalassa asuvat tai oleskelevat maahanmuuttajataustaiset henkilöt.

Päähankkeen tavoitteena on luoda maakunnallinen verkostomainen toimintamalli, jolla taataan kattavat palvelut jo maakunnassa oleville ja tänne tuleville kansainvälisille osaajille. Toimintamallilla varmistetaan, että asioita ei tehdä päällekkäin ja ettei mikään asia jäisi tekemättä työllistymisen edistämisessä ja kotoutumisessa. Toinen tavoite on kehittää maakunnan yritysten valmiuksia ja kyvykkyyttä vastaanottaa kansainvälisiä osaajia osaksi työyhteisöjä toteutettavien palvelupilotointien avulla. Toimilla madalletaan rekrytoinnin kynnystä erityisesti niissä yrityksissä, joissa ulkomaalaistaustaisten rekrytoinnista ei vielä ole kokemusta.

Osahankkeissa kehitetään mm. seuraavia asioita: 1)Itä-Suomen yliopisto ja Karelia-amk kehittävät kotoutumistyön asiantuntijuutta vahvistavaa koulutuskokonaisuutta, joka vastaa kuntien ja asiantuntijoiden osaamistarpeisiin, muuttuneisiin rakenteisiini ja lainsäädäntöön sekä huomioi työelämän reunaehdot työssä oppimiselle. Mukana olevien organisaatioiden henkilöstöt osallistuvat yhteiskehittämiseen samoin kuin maakunnan kaupunkien ja kuntien maahanmuuttotyötä tekevä henkilöstö. 2) Karelia-amk ja Riveria kehittävät oppilaitosten henkilöstön osaamista kv-opiskelijoiden opetuksessa ja ohjauksessa, ottavat käyttöön opiskelijoiden suomi toisena kielenä (S2) sekä asettautumiseen ja kotoutumiseen liittyviä tukipalveluja sekä tiivistävät verkostomaista yhteistyötä, jossa tuetaan kv-opiskelijoiden siirtymistä 2. asteen koulutuksesta korkeakouluopintoihin. 3) Kiteen ja Lieksan opistot kehittävät maahanmuuttaneiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä kielikahvilatoiminnan kautta, joka toteutetaan Pohjois-Karjalassa sekä paikallisesti että verkossa. Kansanopistot tekevät pedagogista kehitystyötä kartoittaen ja tehden oppimismateriaaleja tukemaan käytännön kielitaitoa huomioiden yhteiskuntaorientaation teemoja erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville ryhmille ja työssäkäyville maahanmuuttaneille.

WiNK -ryhmähankkeen verkostossa toteutetaan uusia palvelukokeiluja ja -polkuja sekä rakennetaan yhteistyömalleja, joilla vastataan yritysten rekrytointiin sekä kansainvälisten osaajien ja maahanmuuttajien asettautumiseen, työllistymiseen ja kotoutumiseen liittyviin haasteisiin. Kehittämistyössä on mukana toimijoita, joiden paras osaaminen otetaan käyttöön kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa, kotoutumisessa ja asettautumisessa.

Projektin kesto

1.1.2025 – 30.6.2027

Projektipäällikkö

Taru Väisänen
taru.vaisanen(a)karelia.fi

Rahoitus

ESR-ohjelma