PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kare­liassa tapah­tuu juuri NYT näihin teemoi­hin liit­tyen. Kestä­vää hyvin­voin­tia -teeman tuoreet artik­ke­lit, videot ja podcas­tit löydät tästä.

  • Kerrostaloja Joensuun Penttilässä Pielisjoen rannalla.

    Isän­nöin­tia­lan uudet tuulet

    , ,

    Isän­nöin­tiala on samojen haas­tei­den edessä kuin moni muukin toimiala: digi­ta­li­saa­tio etenee vauh­dilla ja ilmiöstä otet­tai­siin mieluusti irti hait­to­jen sijaan hyötyä. Myös ikään­ty­mi­nen – niin asuk­kai­den kuin asun­to­kan­nan­kin – näkyy yhä voimak­kaam­min arjessa. Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun ja Siun Soten Kyvyk­­kyys-hank­­keessa pyri­tään löytä­mään apua osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­seen ja lisää­mi­seen pohjois­kar­ja­lai­sen JIP Isän­nöin­nin toimin­nassa. Mutta minkä­laista ylipää­tään isän­nöin­tia­lan liike­­toi­­minta-arki on? Tähän… 

  • Vanha mies istuu sohvalla

    Tehok­kaita tapoja ikäih­mis­ten toimin­ta­ky­vyn mittaukseen

    , ,

    Henna Nyrhi­vaara, fysio­te­ra­peutti (YAMK) kehitti Ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen koulu­tuk­sen opin­näy­te­työs­sään tapoja arvioida kotiin kuntou­tet­ta­vien ikäih­mis­ten toimin­ta­ky­kyä ja elin­ta­poja. Työn tulok­sena Mänty­rin­teen palve­lu­kes­kuk­sen kuntou­tus­osas­tolla Asko­lassa otet­tiin käyt­töön uuden­lai­nen mitta­risto toimin­ta­ky­vyn ja elin­ta­po­jen arvioin­tiin. – Käytössä oleva RAI-mitta­­risto on luotet­tava ja helposti tois­tet­tava, mutta esimer­kiksi kuntou­tusyk­si­kön käytössä tarvi­taan myös nopeam­pia, ajan­ta­sai­sia mitta­reita asia­kas­seu­ran­taan. Yksikön tarpei­siin soveltuvan… 

  • Sairaanhoitaja tietokoneen ääressä

    Eila kehit­tää sote-alan työtä digimentorina

    , ,

    Eila on työs­ken­nel­lyt sote-alalla jo 35 vuotta. Eilan ura alkoi 21-vuoti­aana lähi­hoi­ta­jana vanhus­ten psykiat­ri­sella osas­tolla ja on jatku­nut aina tähän päivään asti. Vuosien saatossa Eila koulut­tau­tui sairaan­hoi­ta­jaksi ja siirtyi työs­ken­te­le­mään akuut­ti­hoi­to­työn pariin päivys­tyk­seen. Työhis­to­ri­aan mahtuu paljon muutok­sia, kehit­ty­mistä, kehit­tä­mistä ja ennen kaikkea digi­taa­li­suu­den lisää­mistä osaksi hoito­työtä. Eila on nähnyt uransa aikana useam­man asiakas- ja potilastietojärjestelmän… 

  • Kare­lian ensim­mäi­set gero­no­mio­pis­ke­li­jat aloit­ti­vat opintonsa

    ,

    Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun gero­no­mio­pin­not käyn­nis­tyi­vät tammi­kuussa 2022 edel­lis­vuo­den opetus­suun­ni­tel­ma­työn jälkeen. Gero­no­mi­kou­lu­tuk­sen aloitus on Kare­lian ikäosaa­mi­sen pain­opis­teen jatku­molla tärkeä virs­tan­pyl­väs. Koulu­tus on merkit­tävä myös alueel­li­sesti, sillä Kare­lian gero­no­mi­kou­lu­tus on ainoa laatu­aan Itä-Suomessa. Kare­lian gero­no­mi­kou­lu­tus toteu­te­taan moni­muo­to­to­teu­tuk­sena pääosin verkossa. Yhtei­söl­li­syys on kuiten­kin tärkeässä roolissa koulu­tuk­sessa ja sitä tuetaan erilai­silla peda­go­gi­silla valin­noilla, esimer­kiksi tiimio­pis­ke­lulla ja sään­nöl­li­sillä koko ryhmän yhtei­sillä etätapaamisilla.… 

  • Struk­tu­roitu opetus -meto­diik­kaa sovel­ta­malla tulok­se­kasta etäope­tusta ja -ohjausta

    , ,

    Struk­tu­roitu opetus ja visua­li­sointi. Miten nämä peda­go­gi­set käytän­nöt muun­tui­vat työka­luiksi etäope­tuk­seen ja käytän­nön ohjauk­siin koro­na­ke­väänä ja sen jatkoilla? Miten ne siir­tyi­vät tule­vien fysio­te­ra­pian ammat­ti­lais­ten työka­luiksi käytän­nön tera­pioi­hin? Mitä minulle jäi käteen korona-ajan etäope­tuk­sista? Lähtö­kohta ja käsit­teet Maalis­kuun 2020 etäope­tus­pommi putosi keskelle kiivainta toisen opetus­jak­son käytän­nön työelä­mäyh­teis­työ­ku­vioi­den aloi­tusta ja hyvin käytän­nön­lä­hei­sen Sovel­tava liikunta ja käytän­nön harjoittelu… 

  • Vanha mies

    Kare­lian henki­lös­tön ikäys­tä­väl­li­syy­teen liit­tyvä osaaminen

    ,

    Ikäys­tä­väl­li­syy­den vahvis­ta­mi­nen on yksi Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun stra­te­gi­sista kehit­tä­mis­koh­teista.  Kare­­lia2030-stra­­te­­giaa toimeen­pa­neva sisäi­nen kehit­tä­mis­pro­jekti, ns. KAFS-projekti, keskit­tyy ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mi­seen ja kansain­vä­li­sen ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sön raken­ta­mi­seen. Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­teisö on saanut nimen HYRRÄ, ja osaa­mi­syh­tei­sön englan­nin­kie­li­nen nimi on KAFS – Karelia UAS Centre for Age-friendly Society. Ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mi­sen tarkoi­tus on edistää ikään­ty­nei­den ja ikäih­mis­ten merki­tyk­sel­listä elämää, ikään­ty­mi­sen voima­va­roja sekä osaa­mista. Kehittämisen… 

  • Hirstitalon kulma

    Julkaisu: Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­set elinympäristöt

    ,

    Ikäys­tä­väl­li­siin elinym­pä­ris­töt ja muis­tiys­tä­väl­li­nen yhteis­kunta ovat teemoja, jotka kosket­ta­vat laajalti koko yhteis­kun­taa, ja näkyvät samalla lähiyh­tei­söis­sämme ja arki­sissa toimin­nois­samme. Tuula Kukko­sen toimit­ta­maan julkai­suun Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­set elinym­pä­ris­töt : Pohjois-Karja­­lan ikäih­mi­sillä on asiaa on koottu teemaa käsit­te­le­viä tutki­musar­tik­keita sekä kolum­neja. Ikäys­tä­väl­lis­ten elinym­pä­ris­tö­jen kehit­tä­mis­tar­peita on selvi­tetty erityi­sesti maalla asuvien ihmis­ten näkö­kul­masta: Terhi Myller rapor­toi julkai­suissa haas­tat­te­luista esiin… 

  • Nainen tietokoneen ääressä

    SoTy­­Digi-hanke edistää sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan digitalisaatiota

    , ,

    Digi­ta­li­saa­tio on tullut jäädäk­seen myös Pohjois-Karja­­laan. Korona on haas­ta­nut sote- ja kunta­sek­to­rin toimi­joita digi­ta­li­soi­maan palve­luita kiih­ty­vään tahtiin. Myös valtion­hal­lin­non palve­luissa on panos­tettu sähköis­ten asioin­ti­pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­seen. Pank­ki­pal­ve­lut ovat jo vuosia toimi­neet pitkälti verkossa. Digi­ta­li­soi­tu­mi­nen on väis­tä­mä­tön kehi­tys­suunta meillä ja koko Suomessa. Laaduk­kaan etäasioin­nin lisään­ty­mi­nen perin­tei­sen asioin­nin rinnalle helpot­taa maakun­nan asuk­kai­den mahdol­li­suuk­sia saada palve­luja ajasta ja paikasta… 

  • Kaksi iäkästä naista pöydän ääressä

    Muis­tio­saa­mi­nen tarvit­see vahvistusta

    ,

    Muis­tiin ja kogni­tioon liit­ty­vät asiat kosket­ta­vat kaikkia. Väestön ikään­tyessä muis­ti­sai­rauk­sien esiin­ty­vyys kasvaa vanhim­missa ikäluo­kissa. Vähem­män tunnet­tua on, että muis­ti­sai­rau­teen voi sairas­tua myös jo työi­käi­senä. Muis­tio­saa­mi­sen tavoit­teet, sisäl­löt ja kehit­tä­mis­tar­peet ovat ikään­ty­vässä yhteis­kun­nassa ajan­koh­tai­nen kysymys. Muis­ti­sai­raus kosket­taa sairas­tu­neen ihmisen lisäksi aina myös lähi­pii­riä. Arvioi­daan, että Suomessa on yhteensä noin 200 000 muis­ti­sai­rau­teen sairas­tu­nutta ihmistä. Jos ajatel­laan, että…