PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Manuleista ja häkkieläimistä kohti asiakastyön kehittämistä 

    , ,

    Tämä artikkeli on osittain hyvin provosoiva, eikä välttämättä sovi kaikkein herkimmille lukijoille. Kerromme siitä, miten ajankohtaiset uutiset heijastuvat hanketyöhömme, ja saavat aikaan kummallisia mielleyhtymiä. Tavoitteena ei ole arvioida, vaan herättää keskustelua ja tuoda esille pieniä askelia kohti vetovoimaisempaa ja asiakaslähtöisempää vanhustyötä.  Eläinten hyvinvoinnin tarkastelua eri näkökulmista  EAFS-hankkeen (RDI Excellence in Creating an Age-friendly Society in…

  • Ikäystävällisyys on kaikkien asia – kuulumisia Norjan kansallisesta kehittämistyöstä

    , ,

    Väestön ikääntyminen on yksi tämän ajan megatrendeistä globaalisti. Käynnissä oleva väestörakenteen muutos on noussut laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Yllätys se toki ei ole ollut: OECD toteaa raportissaan (2015, 18), että ikääntyminen poikkeaa muista yhteiskuntien resilienssiä koskevista haasteista ennakoitavuuden suhteen. Siinä missä ilmastonmuutokseen ja talouskriisiin liittyy osin vaikeasti ennakoitavissa olevia tekijöitä, käynnissä oleva…

  • Työelämän jännitteet ja ongelmat tarjoavat kehittämisen mahdollisuuksia

    , ,

    Jokaisessa työyhteisössä kohdataan ja ratkotaan monia erilaisia ongelmia ja jännitteitä. Millainen on työyhteisön toimintakulttuuri, miten ongelmia tai työyhteisön välisiä jännitteitä kohdataan ja ratkotaan? Kuinka suhtaudumme, jos kohtaamme haasteellisempia ongelmia, joita emme osaa suoraan ratkaista? Pyrimmekö välttelemään niitä, ja jatkamaan toimintaa, kuin ongelmia ei olisikaan? Tai iloitsemmeko ongelmien löytämisestä, ja pyrimme yhdessä ratkaisemaan niitä? Osaammeko puhua…

  • Osaamisyhteisöajattelu Karelian strategisena kyvykkyytenä ikäystävällisen yhteiskunnan edistämisessä

    , ,

    Tässä artikkelissa kuvaamme osaamisyhteisöajattelua aikaisemman tutkimuksen (esim. Wenger & Snyder 2002) avulla ja pohdimme ikäystävällisyyden osaamisyhteisö Hyrrän (KAFS) merkitystä Karelian strategisena kyvykkyytenä. Olemme pyrkineet EAFS-hankkeen aikana syventämään ymmärrystämme toimintaympäristön muutoksista, kuten ikääntyvästä Pohjois-Karjalasta, ja siihen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Olemme pyrkineet kyseenalaistamaan omia ajattelumallejamme ja löytämään uusia strategisia mahdollisuuksia. Inspiraatiota ja syvällisempää ymmärrystä olemme hakeneet…

  • Julkaisu: Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa terveyspalvelujen digitalisaatiosta

    ,

    Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatio etenee kovaa vauhtia. Digitaalisista palveluista ja terveysteknologiasta odotetaan ratkaisuja ikääntyneiden kotona selviytymiseen, sairauksen omahoitoon ja seurantaan sekä yhdenvertaisten palvelujen tuottamiseen. Miten ikäihmiset pysyvät mukana terveyspalvelujen digitalisaatiossa? Sitä selvitettiin Karelia-ammattikorkeakoulun EAFS (RDI Excellence in creating Age Friendly Society in Remote Areas) -hankkeessa 2020-2023. Hankkeessa tuotettu julkaisu Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa terveyspalvelujen…

  • Puisto jossa koivuja ja nurmikkoa, taustalla joki. Ihmisiä seisoo puistossa.

    Muistiystävälliset avajaiset Kaivannonpuistossa

    , ,

    Joensuun Penttilänrantaan rakennetun Kaivannonpuiston ikä- ja muistiystävällisen puistoympäristön avajaisia vietettiin Maailman Alzheimer -päivänä syyskuussa, ja puisto oli täynnä muistin ystäviä. Juhlan avasi Muistista Laulajat -kuoro laulamalla tilanteeseen sopivasti ”Mistä tunnet sä ystävän”.   Muistiystävällisyyden tärkeys tunnistetaan Joensuun kaupungin vastaava puutarhuri Jari Huikuri kertoi tervehdyspuheessaan kaupungin puistorakentamisesta, jossa esteettömyys on ollut johtavia periaatteita. Muistiystävällisyys oli sen…

  • Podcast: Digirohkeutta kaikille – yhdessä voimme oppia digitaitoja

    , , ,

    Ihmetyttääkö digi? Miten voisit oppia digitaitoja ja pysyä mukana kehityksessä?  Kuuntele SoTyDigi -hankkeen podcast Digirohkeutta kaikille – yhdessä voimme oppia digitaitoja, jossa keskustellaan digistä, taitojen oppimisesta, tunteista ja vertaisuudesta. Kerromme hankkeen toteuttamista digivalmennuksista ja kannustamme jokaista digirohkeuteen!  Podcast on toteutettu Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hankkeessa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto…

  • Opettajan työelämäjakso Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa tutustutti digitaalisiin palveluihin

    , , ,

    Artikkelini käsittelee kokemuksiani opettajan työelämäjaksolta, joka toteutui toukokuussa 2023. Tutustumiskohteina olivat Siun soten Digitaaliset palvelut (sähköiset 24/7-palvelut, yhteisasiakasohjaus ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke, etäpalvelut ja asiointimuotojen monipuolistaminen -hanke). Olen opettanut Kareliassa moniammatillisia opintoja vuoden 2014 opetussuunnitelmasta lähtien, ja minua kiinnostaa työelämän muutos digitalisaation myötä. Erityisesti toimintaympäristön muutos, tulevaisuuden e-ammattilaisten osaaminen sekä potilaan, kansalaisen ja ammattilaisen…

  • Tietotarve on ilmiön tunnistamista

    , , ,

    Tiedolla johtaminen on systemaattinen prosessi, joka sisältää useita erikseen määriteltyjä vaiheita. Systemaattisuudella varmistetaan, että päätöksenteontukena käytetty tieto pysyy samanlaisena ja luotettavana. Kun tiedonmuodostuksessa toistetaan samat asiat samanlaisina, saatava tieto on keskenään vertailukelpoista. Sen käyttö myös on mahdollista, kun tiedetään mitä tieto sisältää ja siihen pystytään luomaan hyvät meta-tiedot. Metatiedot kuvaavat sitä, mitä tieto itseasiassa sisältää.…