PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kare­liassa tapah­tuu juuri NYT näihin teemoi­hin liit­tyen. Kestä­vää hyvin­voin­tia -teeman tuoreet artik­ke­lit, videot ja podcas­tit löydät tästä.

  • Kale­vala – myto­lo­giasta arvoa liike­toi­min­taan -hank­keessa jalos­tet­tiin kansan­pe­rin­teestä moder­neja tulkintoja

    ,

    Kale­­vala-myto­­lo­­giasta arvoa liike­toi­min­taan -hank­keessa jalos­tet­tiin Kale­va­lasta ja paikal­li­sista tari­noista uuden­lai­sia toteu­tuk­sia. Hank­keen runkona toimi­vat tari­na­kor­tit ja tieto­pa­ke­tit, joita hyödyn­net­tiin työpa­joissa, eli Riihissä. Asia­kas­tut­ki­musta tehtiin kiina­lai­sille, korea­lai­sille, japa­ni­lai­sille ja saksa­lai­sille kohde­ryh­mille. Hank­keen tulok­sena syntyi kult­tuu­ri­si­säl­tö­jen kaupal­lis­ta­mis­polku, joka pitää sisäl­lään digi­taa­li­sia aineis­toja. Sotkan muna eli hank­keen synty Kale­vala – myto­lo­giasta arvoa liike­toi­min­taan oli EAKR-rahoit­­tei­­nen hanke, joka toimi 1.4.2020-31.12.2022.…

  • Podcast: Kare­lian gero­no­mi­kou­lu­tuk­sen podcast tekee gero­no­min työtä ja koulu­tusta tutuksi

    , , ,

    Kare­lian gero­no­mi­kou­lu­tus on aloit­ta­nut Kare­liasta gero­no­miksi -podcas­tin. Podcas­tissa pohdi­taan ja tarkas­tel­laan gero­no­min työtä, gero­no­mi­kou­lu­tuk­sen teemoja sekä vanhus­työn ilmiöitä. Erityi­sen kiin­nos­tu­neita ollaan Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun gero­no­mi­kou­lu­tuk­sen pain­opis­teistä eli ikäys­tä­väl­li­sestä yhteis­kun­nasta, aktii­vi­sesta, terveestä ja toimin­ta­ky­kyi­sestä ikään­ty­mi­sestä sekä sosio­kult­tuu­ri­sesta vanhus­työstä. Ensim­mäi­sessä jaksossa vieraana ovat Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun kaik­kien aikojen ensim­mäi­sen gero­no­mi­ryh­män opis­ke­li­jat Sonja Gouriou ja Sakari Mattila. Sonja ja Sakari kerto­vat kokemuksistaan… 

  • Silmälaseja pöydällä

    Kuka on geronomi?

    , , ,

    Oletko kuullut Kare­lian käytä­villä ja ruoka­pöy­dissä puhut­ta­van gero­no­meista? Oletko nyöky­tel­lyt suju­vasti ja pohti­nut mieles­säsi, mistä ihmeestä puhu­taan. Uteliaim­mat kysy­vät­kin. Ei hätää – et ole yksin! Kun nous­taan Tikka­rin­teen kampuk­sen C-talon 7.kerrokseen ja kurkis­te­taan Kare­lian ikku­noista ulos, näemme ihmisiä, työpaik­koja, palve­luita ja yrityk­siä, jotka eivät myös­kään vält­tä­mättä tiedä, kuka on gero­nomi tai eivät ole edes kuulleet… 

  • Sote-alan opis­ke­li­joille tarvi­taan lisää harjoit­te­lu­paik­koja – Työelä­mä­opet­ta­juus­malli -hanke etsii haas­tee­seen ratkaisuja

    , , ,

    Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lussa aloi­tet­tiin syksyllä 2021 Otsa­kor­pi­sää­tiön rahoit­tama Sosi­aali- ja tervey­sa­lan työelä­mä­opet­ta­juus­malli -hanke. Hank­keen tavoit­teena oli vahvis­taa ja uudis­taa Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun, sosi­aali- ja tervey­sa­lan (sote) toimi­joi­den sekä muiden työelä­mä­kump­pa­nei­den kanssa tehtä­vää yhteis­työtä maakun­nal­li­sesti. Hank­keen tarkoi­tuk­sena oli selvit­tää moniam­ma­til­lis­ten harjoit­te­lu­jen toteu­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sia ja pilo­toida työelä­mä­opet­ta­juus­mal­lia. STM (2020) on suosi­tel­lut, että sote-alalla vastat­tai­siin tule­vai­suu­den osaa­mis­tar­pee­seen esimer­kiksi moniam­ma­til­li­silla tiimi­har­joit­te­luilla.  Moniam­ma­til­li­sen työs­ken­te­lyn lisäksi… 

  • Ruskea poni, ympärillä lapsia

    Osal­li­suus­kier­rok­sella selvi­te­tään lasten ja nuorten kuntou­tuk­sen kehittämistarpeita

    , ,

    Joen­suussa järjes­tet­tiin tammi-helmi­­kuussa kaksi alueel­lista tilai­suutta lasten ja nuorten kuntou­tuk­sen tilan­teen kartoit­ta­mi­seksi ja kehit­tä­mi­seksi. Ensim­mäi­nen tilai­suuk­sista oli 24.1.2022 Perheen­ta­lolla, ja toinen 2.2.2022 ViaDia-keskuk­­sella Ranta­ky­lässä.. Nämä kaksi tilai­suutta olivat osa maakun­nan alueella tammi-maalis­­kuun aikana pidet­tä­vää osal­li­suus­kier­rosta, johon sisäl­ty­vät tilai­suu­det myös Ilomant­sissa, Kiteellä, Kontio­lah­della, Liek­sassa, Lipe­rissä ja Tohma­jär­vellä. Siun sote järjes­tää kier­rok­sen yhdessä perhe­kes­kus­toi­mi­joi­den kanssa. Hyvin­voin­tia­lan kumppanuuksilla… 

  • Vieläkö tarvi­taan face to face -tutustumismatkoja?

    , ,

    Joukko Sote Hyte Living Lab – Yhteis­ke­hit­tä­mistä Pohjois-Karja­­lassa -hank­keen työryh­män jäseniä ja yhteis­työ­kump­pa­neita vieraili joulu­kuun alussa Seinä­joen ammat­ti­kor­kea­kou­lussa (SeAMK). Bench­­mark­­kaus-matkan tavoit­teena oli tutus­tua Seinä­joella luotuun Sote Living Lab -malliin. Miksi Seinä­joelle? Seinä­joen ammat­ti­kor­kea­kou­lun Yhteis­ke­hit­tä­mi­sellä inno­vaa­tioita – SOTE Living Lab- hank­keen toiminta on alkanut syys­kuussa 2021 ja jatkuu elokuun 2023 loppuun asti. Seinä­joki vali­koi­tui tutus­tu­mis­koh­teeksi yhteneväisten… 

  • Karelia 30 -areena : Työhy­vin­vointi ja uniterveys

    , ,

    Karelia 30 -areenan kuuden­nessa jaksossa pureu­du­taan työhy­vin­voin­tiin ja siihen liit­ty­vään uniter­vey­teen. Riit­tävä uni on jokai­selle meistä vält­tä­mä­töntä, ja siitä myös kannat­taa pitää huolta.Miksi uni on meille ihmi­sille niin kovin tärkeää, ja mitä unen­puute meissä aiheut­taa? Millai­silla asioilla voi itse vaikut­taa unen­laa­tuun? Myös työnan­ta­jan kannat­taa panos­taa työyh­tei­sön uniter­vey­den edis­tä­mi­seen. Mitä keinoja siihen on olemassa? Aiheesta ovat… 

  • Turval­li­nen ryhmä: menta­li­saa­tion merki­tys ryhmän vuorovaikutuksessa

    , , ,

    Milloin viimeksi koit tulleesi aidosti kohda­tuksi ryhmässä? Mikä sen mahdol­listi? Kenties ryhmässä ilmen­nyt menta­li­saa­tio, kyky ymmär­tää omaa ja toisen mieltä. Toiset ihmiset ovat meille peilejä, jotka heijas­ta­vat signaa­leja siitä millai­sen vaiku­tuk­sen teemme heihin: posi­tii­vi­sen, nega­tii­vi­sen vai neut­raa­lin. Jokai­sella on tarve tulla nähdyksi ja kuul­luksi. Yksi tarvit­see enemmän huomiota, kun taas toiselle on luon­taista pitää välimatkaa.… 

  • Neljällä henkilöllä kädessään palapelin palat

    Living lab – Yhteis­ke­hit­tä­mi­sen mahdol­li­suuk­sia Pohjois-Karja­­lan alueella

    , ,

    Loka­kuussa 2022 käyn­nis­ty­nyt Sote Hyte Living lab-yhteis­­ke­­hit­­tä­­mistä Pohjois-Karja­­lassa – hanke luo mahdol­li­suuk­sia yksi­tyi­sille ja julki­sille palve­lun­tuot­ta­jille saada uutta osaa­mista tekno­lo­gian hyödyn­tä­mi­seen sote- ja hyvin­voin­ti­pal­ve­luissa. Kehit­ty­vän tekno­lo­gian ja digi­ta­li­saa­tion tuomien mahdol­li­suuk­sien kautta voidaan palve­luita tarjota laajalti ja moni­puo­li­sesti maakun­nan alueelle. Muutos­ky­vyk­kyyttä ja uusia avauk­sia yhteis­työ­hön ESR-rahoit­­tei­­sen Living lab -hankeen toiminta-aika on vuoden 2023 loppuun saakka. Kohderyhmänä…