PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Sote-alan opiskelijoille tarvitaan lisää harjoittelupaikkoja – Työelämäopettajuusmalli -hanke etsii haasteeseen ratkaisuja

    , , ,

    Karelia-ammattikorkeakoulussa aloitettiin syksyllä 2021 Otsakorpisäätiön rahoittama Sosiaali- ja terveysalan työelämäopettajuusmalli -hanke. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa ja uudistaa Karelia-ammattikorkeakoulun, sosiaali- ja terveysalan (sote) toimijoiden sekä muiden työelämäkumppaneiden kanssa tehtävää yhteistyötä maakunnallisesti. Hankkeen tarkoituksena oli selvittää moniammatillisten harjoittelujen toteutumismahdollisuuksia ja pilotoida työelämäopettajuusmallia. STM (2020) on suositellut, että sote-alalla vastattaisiin tulevaisuuden osaamistarpeeseen esimerkiksi moniammatillisilla tiimiharjoitteluilla.  Moniammatillisen työskentelyn lisäksi…

  • Ruskea poni, ympärillä lapsia

    Osallisuuskierroksella selvitetään lasten ja nuorten kuntoutuksen kehittämistarpeita

    , ,

    Joensuussa järjestettiin tammi-helmikuussa kaksi alueellista tilaisuutta lasten ja nuorten kuntoutuksen tilanteen kartoittamiseksi ja kehittämiseksi. Ensimmäinen tilaisuuksista oli 24.1.2022 Perheentalolla, ja toinen 2.2.2022 ViaDia-keskuksella Rantakylässä.. Nämä kaksi tilaisuutta olivat osa maakunnan alueella tammi-maaliskuun aikana pidettävää osallisuuskierrosta, johon sisältyvät tilaisuudet myös Ilomantsissa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä ja Tohmajärvellä. Siun sote järjestää kierroksen yhdessä perhekeskustoimijoiden kanssa. Hyvinvointialan kumppanuuksilla…

  • Vieläkö tarvitaan face to face -tutustumismatkoja?

    , ,

    Joukko Sote Hyte Living Lab – Yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa -hankkeen työryhmän jäseniä ja yhteistyökumppaneita vieraili joulukuun alussa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa (SeAMK). Benchmarkkaus-matkan tavoitteena oli tutustua Seinäjoella luotuun Sote Living Lab -malliin. Miksi Seinäjoelle? Seinäjoen ammattikorkeakoulun Yhteiskehittämisellä innovaatioita – SOTE Living Lab- hankkeen toiminta on alkanut syyskuussa 2021 ja jatkuu elokuun 2023 loppuun asti. Seinäjoki valikoitui tutustumiskohteeksi yhteneväisten…

  • Karelia 30 -areena : Työhyvinvointi ja uniterveys

    , ,

    Karelia 30 -areenan kuudennessa jaksossa pureudutaan työhyvinvointiin ja siihen liittyvään uniterveyteen. Riittävä uni on jokaiselle meistä välttämätöntä, ja siitä myös kannattaa pitää huolta.Miksi uni on meille ihmisille niin kovin tärkeää, ja mitä unenpuute meissä aiheuttaa? Millaisilla asioilla voi itse vaikuttaa unenlaatuun? Myös työnantajan kannattaa panostaa työyhteisön uniterveyden edistämiseen. Mitä keinoja siihen on olemassa? Aiheesta ovat…

  • Turvallinen ryhmä: mentalisaation merkitys ryhmän vuorovaikutuksessa

    , , ,

    Milloin viimeksi koit tulleesi aidosti kohdatuksi ryhmässä? Mikä sen mahdollisti? Kenties ryhmässä ilmennyt mentalisaatio, kyky ymmärtää omaa ja toisen mieltä. Toiset ihmiset ovat meille peilejä, jotka heijastavat signaaleja siitä millaisen vaikutuksen teemme heihin: positiivisen, negatiivisen vai neutraalin. Jokaisella on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Yksi tarvitsee enemmän huomiota, kun taas toiselle on luontaista pitää välimatkaa.…

  • Neljällä henkilöllä kädessään palapelin palat

    Living lab – Yhteiskehittämisen mahdollisuuksia Pohjois-Karjalan alueella

    , ,

    Lokakuussa 2022 käynnistynyt Sote Hyte Living lab-yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa – hanke luo mahdollisuuksia yksityisille ja julkisille palveluntuottajille saada uutta osaamista teknologian hyödyntämiseen sote- ja hyvinvointipalveluissa. Kehittyvän teknologian ja digitalisaation tuomien mahdollisuuksien kautta voidaan palveluita tarjota laajalti ja monipuolisesti maakunnan alueelle. Muutoskyvykkyyttä ja uusia avauksia yhteistyöhön ESR-rahoitteisen Living lab -hankeen toiminta-aika on vuoden 2023 loppuun saakka. Kohderyhmänä…

  • Kädessä lasinen pallo josta näkyy maalaismaisema

    Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumissa pureuduttiin yritysten vastuullisuuteen

    , ,

    Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi on PIKES Oy:n vuodesta 2008 lähtien järjestämä tapahtuma, jossa käsitellään ajankohtaisia, alueen elinkeinoelämän kehitystä suuntaavia teemoja. Tämän vuoden Tulevaisuusfoorumi järjestettiin 6.10.2022 Nurmes-talossa. Tilaisuuden teemana oli vastuullisuus ja kestävämpi tulevaisuus. Karelian Kommunikoiva Energia –hankkeen tiimi osallistui tapahtumaan, ja esittelee tässä artikkelissa sen antia. Globaali energiamurros – fossiilisesta taloudesta kohti biotaloutta Tulevaisuusfoorumin ensimmäinen puhuja…

  • Henkilö pitelee selkäänsä

    Työnkeventimellä helpotusta hoitotyön siirtoihin

    , ,

    Osana Hyvinvointialan kumppanuuksilla vaikuttaviin palveluihin (VaPa) -hankkeen toimintaa on mahdollistettu mukana oleville yrityksille digitaalisia ja teknologisia kokeiluja. Kiinnostusta erilaisille kokeiluille kerättiin yrityskohtaisissa tapaamisissa ja hankkeen järjestämissä tilaisuuksissa kartoittamalla, jonka jälkeen päästiin etsimään sopivia laitetoimittajia. Yhtenä esiin nousseita toiveista oli saada hoitoalan työntekijöille kokeiluun työnkevennin, jonka avulla parannetaan potilasergonomiaa ja saadaan kevennettyä fyysisiä siirtoja ja nostoja…

  • Kumilautta koskessa, lautan kyydissä ihmisiä kypärät päässä

    Responsible tourism benefits businesses, local communities and tourists

    , ,

    Ethical Tourism Recovery in Arctic Communities  -project (ETRAC) looked at how the tourism sector could recover from the pandemic. In particular, the aim was to identify how to promote ethical tourism. One of the objectives of the project was to provide information on ethical tourism etiquette and practices to tourists who may not be familiar…