PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kare­liassa tapah­tuu juuri NYT näihin teemoi­hin liit­tyen. Kestä­vää hyvin­voin­tia -teeman tuoreet artik­ke­lit, videot ja podcas­tit löydät tästä.

  • Pöydän äärellä henkilö kirjoittaa vihkoon. Vihkon päällä kirja.

    Tavoit­teena jatku­van oppi­mi­sen palve­lu­por­taali – kysely kartoitti oppi­mi­sen toiveita ja haaveita

    , ,

    Oletko ikinä ajatel­lut, millai­sia uusia asioita haluai­sit oppia? Entä millä tavalla haluai­sit opis­kella? Osana Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun ja Siun Soten Kyvyk­­kyys-hanketta kehi­tämme YAMK-koulu­­tuk­­seen sovel­tu­vaa urapal­ve­lu­mal­lia ja sujuvia siir­ty­miä tutkin­to­kou­lu­tuk­sesta jatku­van oppi­mi­sen palve­lui­den käyt­tä­mi­seen. Olemme tarkas­tel­leet myös jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mi­sen tarpeita ylei­sesti. Halusimme kartoit­taa Kare­lian alum­nien ja YAMK-opis­­ke­­li­­joi­­den näke­myk­siä heidän omista jatku­van oppi­mi­sen tarpeis­taan kyselyn avulla.  Kyse­lyyn saimme… 

  • Kaksi vanhusta puutarhatöissä

    Tie onnel­li­seen vanhuu­teen käy luonnon kautta – luon­to­me­ne­tel­mä­osaa­mista ikäih­mis­ten perhehoitoon

    ,

    Tervey­den­hoi­taja (YAMK) Sanna Kososen ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen opin­näy­te­työ Luon­to­me­ne­tel­mä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ikäih­mis­ten perhe­hoi­dossa on valittu Kare­lian vuoden 2021 ylemmän ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non parhaaksi opin­näy­te­työksi. Tässä artik­ke­lissa Kosonen kertoo opin­näyt­teensä taus­tasta ja tulok­sista sekä perhe­hoi­don ja luonnon tärkey­destä ikäih­mis­ten hyvin­voin­nille. Opin­näy­te­työstä koulu­tus­ko­ko­nai­suu­deksi – parhaat ideat synty­vät metsässä Opin­näy­te­työ­pro­sessi sai alkunsa kahden minulle tärkeän asian yhdis­ty­mi­sestä. Tehtä­väni ikäih­mis­ten perhe­hoi­don kehittäjänä… 

  • Lähikuva valkoisesta leluambulanssista, jossa sinisiä ja punaisia yksityiskohtia

    Liik­kuva alueel­li­nen ensi­hoi­ta­ja­malli vahvis­taisi kotona asumi­sen tukea

    ,

    Ikään­ty­vän väestön kotona asumi­sen tuke­mi­sessa tulisi vahvis­taa uuden­laista mallia, jossa kiireet­tö­mät ensi­hoi­to­teh­tä­vät ja päivys­tyk­sel­li­nen sote­hoito hoide­taan vaih­toeh­toi­silla keinoilla. Näitä keinoja voisi olla alueel­li­silla liik­ku­villa yksi­köillä. Liik­ku­vat yksiköt kehit­täi­si­vät ensi­hoi­toon toimin­toja ja palve­lu­mal­leja sekä arvioi­si­vat poti­laan hoidon tarvetta. Jatko­hoito voitai­siin turvata kotona ilman kulje­tusta päivys­tys­pal­ve­lui­hin. Yhte­näi­sen koor­di­noi­mi­sen ja toimin­to­jen yhdis­tä­mi­sen avulla voidaan turvata resurs­sien riit­tä­vyys sekä… 

  • Stetoskooppi ja tietokone

    Siun soten asiak­kaille tarjot­ta­van digi­tuen malli pyrkii varmis­ta­maan sähköis­ten palve­lui­den tasavertaisuuden

    ,

    Digi­taa­li­set palve­lut ovat kaikille kansa­lai­sille kohden­net­tuja palve­luita oman tervey­den­ti­lan ja hyvin­voin­nin aktii­vi­seen seuran­taan ja toteut­ta­mi­seen. Digi­taa­li­set palve­lut mahdol­lis­ta­vat itse­tuo­te­tun tiedon ohella tietoa asia­kasta hoita­ville ammat­ti­lai­sille. Ne ovat tasa-arvoi­­sia ja hyvin saavu­tet­ta­via sekä huomioi­vat myös harvaan asutut alueet ja eritys­ryh­mät. YAMK-opin­­näy­­te­­työnä tehdyn Digi­tu­ki­mal­lin tavoit­teena on, että Siun sote tarjoaisi asiak­kaille heidän tarvit­se­maansa tukea digi­taa­li­siin terveys- ja… 

  • Miehiä pöydän ääressä

    Kehitys ja kasva­mi­nen kuulu­vat elämään ja työhön – oppi­mis­teo­riat ovat avuksi myös käytännössä

    , ,

    Viimei­sen vuoden aikana olen työs­ken­nel­lyt paitsi Kare­lian päivä- ja moni­muo­to­ryh­mien opis­ke­li­joi­den kanssa myös hanke­työssä koke­mus­toi­mi­joi­den, hoito­työn henki­lö­kun­nan sekä esimies­ten kanssa. Lisäksi työhön on kuulu­nut jatku­van oppi­mi­sen opin­to­jen suun­nit­te­lua. Työ on opet­ta­mista, ohjaa­mista ja kehit­tä­mistä keske­nään hyvin erilai­sissa kohde­ryh­missä. Kasva­tus­tie­teen opin­to­jen erilai­set opetus­teo­riat saivat minut pohti­maan, mitkä teoriat käytän­nössä näyt­täy­ty­vät erilai­sissa työteh­tä­vis­säni. Työtäni yhdis­tä­vää teoriaa miettiessäni… 

  • Ihminen tietokoneen ääressä, koneen ruudulla näkyy henkilö valkoisessa takissa ja kasvomaskissa

    Tukea taito­ta­son mukaan – digi­tuen malli paran­taa sosi­aali- ja tervey­den­huol­lon digi­taa­lis­ten palve­lu­jen käytettävyyttä

    ,

    Sosi­aali- ja tervey­den­huol­lon palve­lut digi­ta­li­soi­tu­vat muiden julkis­ten palve­lu­jen rinnalla. Kansa­lai­silla on yhä moni­puo­li­sem­min mahdol­li­suuk­sia asioida digi­taa­lis­ten palve­lu­jen kautta: digi­taa­li­sia sosi­aali- ja tervey­den­huol­lon palve­luja on katta­vasti tarjolla valta­kun­nal­li­sesti sekä paikal­li­sesti. (Valtio­va­rain­mi­nis­te­riö 2022.) Digi­taa­lis­ten palve­lu­jen käyt­tä­jän tuke­mista varten on kehi­tetty valta­kun­nal­lista digi­taa­lis­ten palve­lu­jen digi­tuen toimin­ta­mal­lia Valtio­va­rain­mi­nis­te­riön AUTA-hank­­keessa. Digi­tuen mallin tarkoi­tuk­sena on vahvis­taa digi­taa­lis­ten palve­lu­jen löydet­tä­vyyttä sekä toimia… 

  • Käsiä päällekkäin

    Koti­hoi­don työn­te­ki­jät omaa työtään tuunaa­massa – ikäys­tä­väl­li­syys on kaik­kien juttu

    ,

    Työn imua vahvis­ta­vat tutki­tusti työn kehit­tä­vyys ja moni­puo­li­suus, työn tulos­ten näke­mi­nen sekä yhtei­sö­oh­jau­tuva tiimi. Työssä tulisi olla sopi­vasti haas­teel­li­suutta ja mahdol­li­suuk­sia oppia uusia asioita. Toisilta saadun palaut­teen lisäksi on tunnis­tet­tava oman työn merki­tys ja jälki myös muille kuin itselle. Yhdessä teke­mi­sen meininki ja jaettu johta­mi­nen ovat osa yhtei­soh­jau­tu­vuutta. Työn imun tiede­tään vaikut­ta­van myön­tei­sesti sekä yksilöön,… 

  • Heinänkorsia talvisessa maisemassa

    Pallia­tii­vi­sen hoidon koulu­tuk­sessa isoja aske­leita eteenpäin

    , ,

    Pallia­tii­vista hoitoa ja saat­to­hoi­toa tarvit­se­vat poti­laat ansait­se­vat laadu­kasta hoitoa ympäri Suomen. Tähän tarpee­seen vastaa­maan syntyi EduPal-hanke. Hyvä koulu­tus on avain hoidon laadun kehit­ty­mi­seen. Tässä artik­ke­lissa kuva­taan pallia­tii­vi­sen hoidon koulu­tuk­sen kehit­ty­mistä korkea­kou­lu­jen yhteis­työnä. Mikä olikaan EduPal? Pallia­tii­vi­sen hoito­työn ja lääke­tie­teen koulu­tuk­sen monia­lai­nen ja työelä­mä­läh­töi­nen kehit­tä­mi­nen eli EduPal-hanke oli Opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön rahoit­tama korkea­kou­lu­tuk­sen kehit­tä­mi­sen kärki­hanke. Se… 

  • Pariskunta katselee myyjän kanssa pakastinta.

    Irti vanhen­tu­neista ennakkoluuloista

    ,

    Silver Economy -hanke keskit­tyi yli 50-vuotiai­­siin asiak­kai­siin ja etenkin siihen, miten pohjois­kar­ja­lai­sissa yrityk­sissä osat­tai­siin parem­min palvella ja samalla hyödyn­tää keski-ikäisiä ja sitä vanhem­pia asiak­kaita. Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun ja Busi­ness Joen­suun kansain­vä­li­nen Euroo­pan sosi­aa­li­ra­has­ton rahoit­tama hanke, koko nimel­tään ”Silver Economy – Turning The Silver Tsunami Into A Silver Lining KV-hanke”, keskit­tyi ikään­ty­vien asiak­kai­den parem­paan huomioi­mi­seen ja palve­le­mi­seen vuosina…