PULSSI – Älykästä tuotantoa

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Älykästä tuotantoa

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Älykästä tuotantoa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Virtuaalilasit

    Podcast: Miten opetuksessa hyödynnetään uutta teknologiaa?

    , ,

    Miten uudet teknologiat auttavat opiskelijoita oppimaan? Minkälaisissa tilanteissa Kareliassa on hyödynnetty lisättyä todellisuutta opetuksessa? Miten lisättyä todellisuutta opetetaan? Miten opiskelijat suhtautuvat uusiin työkaluihin? Tässä Karelian podcast-jaksossa keskustellaan XR-teknologioiden ja muiden uusien työkalujen hyödyntämisestä opiskelussa. Keskustelussa ovat mukana kansainvälisessä Digi2Market NPA-hankkeessa mukana olleet lehtori Mikko Hyttinen, lehtori Aarno Savolainen ja projektiasiantuntija Risto Salminen. Kuuntele jakso tästä:…

  • Kaksi henkilöä katsoo tietokoneen näyttöä, toinen osoittaa ruutua.

    Tietojohtamisen opetuksen haasteita alkumetreiltä

    , ,

    Aloitin tiedolla johtamisen lehtorina Karelia-amk:ssa joulukuussa 2021. Tätä ennen olen toiminut alan kehittäjänä, erikoisasiantuntijana jne. sekä käytännön organisaatioissa että tutkijana yliopistolla. Olen pitänyt useita luentoja, kehittämistä ja ohjaamista asiaan liittyen. Olikin todella hienoa päästä opettamaan tietojohtamista Kareliaan! Uutuuden karheus hioutuu koko ajan terävämmäksi timantiksi Tietojohtaminen on alana melko uusi, ja sen opetus on hajautunutta Suomessa.…

  • Lisätty todellisuus tuo uusia mahdollisuuksia rakentamiseen

    , ,

    AR on lyhenne sanoista augmented reality, eli lisätty todellisuus. Kyseessä on teknologia, jonka avulla lisättyä virtuaalista sisältöä tarkastellaan mobiililaitteen tai AR-lasien avulla ja samalla laitteen näytöltä voi nähdä kameran kuvaaman todellisen ympäristön. Todellisen ympäristön lisäksi näkymään on lisätty jokin tietokoneella luotu elementti, kuten rakennuksen kolmiulotteinen malli. Lisätty todellisuus rakentamisessa AR-näkymän avulla voidaan havainnollistaa suunnitelmia hankkeen…

  • rakennustyömaa, nostokurkia ja taloelementtejä

    Paikannusteknologiat ovat tulossa myös rakennustyömaille

    ,

    Paikantamista hyödynnetään nykyisin rakennustyömailla hyvin vähän ja se on ns. tulevaisuuden teknologia, joka pitäisi sovittaa osaksi rakentamisen prosesseja. Paikannus sinällään ei ole uutta teknologiana, vaan sitä on käytetty jo pitkään eri sovelluksissa ja palveluissa. Rakentamisen digitalisaatio mahdollistaa rinnakkaisten järjestelmien yhteiskäytön, jolloin paikantaminen voidaan sitoa osaksi rakentamisen prosesseja. Rakentamiseen soveltuvat paikannusteknologiat täytyy valita tarpeen mukaan, eikä…

  • Kaksi henkilöä virtuaalilasit päässä

    Podcast: Miksi yritysten kannattaa nyt hyödyntää XR-teknologioita?

    ,

    Uudet teknologiat, kuten virtuaaliympäristöt ja lisätty todellisuus, voivat kuulostaa kaukaisilta ja samaan aikaan sellaisilta, että niissä pitäisi olla jollain tasolla kiinni. Tässä Karelian podcast-jaksossa keskustellaan XR-teknologioiden ja muiden uusien työkalujen hyödyntämisestä yrityksissä. Keskustelussa ovat mukana kansainvälisessä Digi2Market NPA-hankkeessa mukana olleet Lotta Lilja, Aarno Savolainen ja Risto Salminen. Keskustelussa paneudutaan muun muassa siihen, miten uusien teknologioiden…

  • Nainen selin kameraan tietokoneen ääressä, tietokoneen näytöllä koodia

    SmartICT – koulutuksella älykkään automaation ohjelmointiosaajia Itä-Suomeen

    , ,

    Karelia – ja Savonia-ammattikorkeakoulut sekä Itä-Suomen yliopisto (UEF) hakivat yhdessä ICT-alan yritysten kanssa opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustusta koodaripulaan vastaamiseksi vuoden 2018 syksyllä. Konsortio sai mieluisen päätöksen saman vuoden lopulla. Erityisavustus kohdistui ICT-alalle ja erityisesti digitaalisuuden kehittämiseen Itä-Suomen alueella. Erityisavustus ”SmartICT – älykkään automaation ohjelmointiosaajakoulutuksiin” oli yhtensä hieman alle 1,5 miljoonaa euroa, joten kyseessä oli alueen…

  • Mieshenkilö virtuaalilasit päässä

    Karelia 30 -areena: Oppimisen tulevaisuuden trendit ja digitalisaatio

    , , ,

    Karelia 30 -areena esittelee ajankohtaisia ja mielenkiintoisia teemoja joko tallennettuissa tai livestriimilähetyksissä, jotka julkaistaan kerran kuussa. Näkökulmana ovat teemaan liittyvät tulevaisuuden trendit sekä niiden myötä esille nousevat osaamistarpeet sekä jatkuvan oppimisen mahdollisuudet. Areenan tavoitteena on nostaa tulevaisuuden osaamisteemoja esille keskusteluna ja vuoropuheluna työelämän kanssa.  Ensimmäisen videon teemana on Oppimisen tulevaisuuden trendit ja digitalisaatio. Videolla tutustutaan…

  • Lasten terapiahuone jossa erilaisia toiminnallisia välineitä kuten palloja

    Ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa hanketoimintaa

    , ,

    Opetus ja hanketoiminta ovat luonteeltaan erilaisia tehtäviä. Molemmat näistä ovat tärkeitä ammattikorkeakoulun toiminnan kannalta ja ne toteuttavat ammattikorkeakoululain (932/2014) 4 §:ssä ammattikorkeakouluille säädettyä tehtävää. Säännöksen mukaan ammattikorkeakoulun tehtävänä on antaa korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin. Opetuksen lisäksi ammattikorkeakoulun tehtävänä on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI-toiminta). Ammattikorkeakouluissa tapahtuva hanketoiminta on…

  • Osaajakorttien kautta tulevaisuuden osaamista teknologiateollisuuteen

    , ,

    Yhtenä UpTech – Tulevaisuuden osaajia Itä-Suomeen -hankkeen toimenpiteenä on toteuttaa jatkuvaan oppimiseen soveltuvia tekniikan korkeakoulutusmoduuleja. Tavoitteena on, että jatkuvan oppimisen koulutustarjonnan kautta jokainen voi päivittää omaa osaamistaan työelämän tarpeita vastaavaksi työuran eri vaiheissa. UpTech-hankkeessa tätä asiaa lähdettiin tarkastelemaan osaajakorttien kautta. Osaamistarpeiden kartoittamisesta liikkeelle Koska koulutustarjonnan tulisi vastata erityisesti itäsuomalaisen työelämän tarpeisiin, tuli ensimmäisenä löytää vastaus…