PULSSI – Hiilineutraaleja ratkaisuja

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Hiilineutraaleja ratkaisuja

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Hiilineutraaleja ratkaisuja -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Tiiliverhoiltu kerrostalo

    Ilmastoviisaita näkökulmia rakentamiseen

    , ,

    Tanskan tavoitteet vihreän siirtymän edistämiseksi vei aiheesta kiinnostuneet tutustumaan Kööpenhaminan alueen ilmastoviisaaseen rakentamiseen. Tanskan tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 70% vuoteen 2030 mennessä ja olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Matkan tarkoituksena oli tuoda vähähiiliseen sekä ilmastoviisaaseen rakentamiseen uusia kestäviä näkökulmia. Opintomatkaporukka muodostui yritysten ja julkishallinnon sekä Karelia-ammattikorkeakoulun edustajista. Matkan järjestämisestä vastasi Karelia-ammattikorkeakoulun Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen…

  • Vantaan energian lämpölaitoksen esittelytila

    Lämpöpumpuilla hukkaenergiaa talteen ja energiantuotannon hyötysuhde kasvuun

    , , ,

    Kävimme Karelia-ammattikorkeakoulun 2. vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelijoiden kanssa ekskursiolla pääkaupunkiseudulla, jossa pääsimme tutustumaan tuliterään Vuosaaren biolämpölaitokseen. Biolämpölaitoksen investointi on yksi toimenpide Helsingin energian eli Helenin hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi, mutta mielenkiintoiseksi hankkeen tekevät erityisesti absorptiolämpöpumput, joilla laitoksen energiatehokkuutta ja hyötysuhdetta saadaan parannettua. Kivihiiltä korvataan biomassalla Helen on sulkenut Hanasaaren hiilivoimalan ja Salmisaaren hiilivoimala suljetaan huhtikuussa 2025.…

  • Energiamurros korjausrakentamisessa – energiatehokkuutta nykyaikaisella talotekniikalla

    ,

    Energiasektori on kokemassa valtavaa muutosta globaalisti ja uusiutuvan energian käytön lisäämisellä tavoitellaan jopa täydellistä omavaraisuutta [1]. Esimerkiksi EU:n ilmastotavoitteena on luopua fossiilisista polttoaineista täysin vuoteen 2050 mennessä [2]. Uusiutuvan energian käytön yleistyminen ja muodostuminen systeemitason kokonaisuuksiksi tarkoittaa nykyisen energiantuotannon täydellistä murrosta [1]. Arvioiden mukaan OECD-maiden nykyisestä rakennuskannasta on edelleen 75–90 prosenttia käytössä vuonna 2050 [2]. …

  • Korjausrakentamisen monitavoiteoptimointi elinkaarisuunnittelun avulla

    , ,

    Korjausrakentamisella on paljon kysyntää ja kysynnän odotetaan ainoastaan kasvavan. On arvioitu, että jopa 50 % eurooppalaisesta rakennusbudjetista kohdistuu korjausrakentamisen kohteisiin lähitulevaisuudessa. Nykyisin korjausrakentamisen toimenpiteet valitaan edelleen teknisten vaatimusten ja investointihinnan perusteella ilman elinkaarinäkökulman ja ympäristövaikutusten huomioimista. [1] Kasvava huoli ilmastonmuutoksesta ja hupenevista luonnonvaroista on kuitenkin nostanut elinkaarisuunnittelun ja muun muassa kiertotalouden merkityksen pinnalle tavoiteltaessa kestävämpää…

  • Korjausrakentaminen on avainasemassa rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämisessä

    , ,

    Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyys on avainasemassa Suomen ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa; rakennuksemme kuluttavat noin 40 % käyttämästämme energiasta ja tuottavat kolmanneksen kasvihuonekaasupäästöistämme [1]. Näihin päästöihin tavoitellaan nyt jopa 66 % vähennyksiä vuoteen 2035 mennessä osana Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Korjausrakentamien on tässä avainasemassa, koska isoin vaikutus rakennetun ympäristön päästöjen vähentämisessä on nykyisen rakennuskannan energiankulutuksen vähentämisellä ja…

  • Rakenteellinen energiatehokkuus korjausrakentamisessa

    , ,

    Rakennusten korjausten yhteydessä voidaan merkittävästi parantaa rakennusten energiatehokkuutta. Korjausrakentamisen rakenteellinen energiatehokkuus viittaa rakennusten ja rakenteiden korjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa energiankulutuksen ja lämpöhäviön minimointiin. Rakenteellinen energiatehokkuus saavutetaan yleensä parantamalla rakennusten lämmöneristystä, ilmanpitävyyttä ja muita ominaisuuksia, jotka vähentävät tarvetta lämmitykselle ja jäähdytykselle. Rakenteellinen energiatehokkuus pyrkii siihen, että rakennukset toimivat energiatehokkaasti ilman jatkuvaa energiankulutuksen seurantaa ja hallintaa. [1]…

  • Korjausrakentamisen muuttuva lainsäädäntö

    , , ,

    Uuden rakentamista ohjaavan rakentamislain ja siihen liittyvien lakien on määrä astua voimaan 1.1.2025. Lakiuudistus tuo mukanaan myös muutoksia korjausrakentamiseen. Rakentamislaki pyrkii parantamaan rakentamisen laatua sekä torjumaan ilmastonmuutosta esimerkiksi kiertotalouden ja digitalisaation avulla. Korjausrakentamiseen liittyvää vähähiilisyyttä ohjaavat rakentamislain lisäksi asetukset ja muut ohjeet. Näidenkin tiedostaminen auttaa ymmärtämään korjausrakentamiseen vaikuttavan lainsäädännön kokonaisuutta. Korjausrakentamista ohjaavat useat lait ja…

  • Pimeää taivasta ja Normandian maihinnousua – Glow2.0 Irlannissa

    , , ,

    Se, mitä Pohjoinen periferia tarkoittaa tuli selväksi, kun Glow2.0 (Green energy technologies for tourism growth) -hankkeen karelialaiset ja yrityskumppanit Kaavilta ja Ilomantsista suuntasivat kohti vihreää saarta syyskuun puolivälissä 2023. Hankkeen toinen kasvokkainen projektikokous ja Learning Journey pidettiin Irlannin länsirannikolla Mayon kreivikunnassa, jonne matkustaminen Joensuusta kesti puolitoista vuorokautta. Ensin matka taittui junalla Helsinkiin, josta lennettiin yöpymään…

  • Ilmastoriskien arvioinnilla ennakoidaan muuttuvaa maailmaa

    , ,

    Karelia-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelman 2. vuoden opiskelijat perehtyivät yritysten ilmastoriskien kartoittamiseen ja arviointiin osana ympäristöterveys ja -turvallisuus -opintojaksoa. Opintojaksolla perehdytään muun muassa yritysten ympäristöriskeihin sekä niiden arviointiin ja hallintaan. Syksyllä 2023 projektityössä otettiin painopisteeksi yritysten ilmastoriskit. Ilmastoriskien arviointi toteutettiin yhteistyössä Ilmastokaupunki Joensuu 2025 -hankkeen kanssa. Hankkeen kautta haettiin mukaan yrityksiä, joille ilmastoriskien arviointi toteutettiin.…