PULSSI – Hiilineutraaleja ratkaisuja

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Hiilineutraaleja ratkaisuja

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Hiilineutraaleja ratkaisuja -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Päästölaskenta – Kannustammeko rakennusalan yrityksiä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen?

    ,

    European Green Deal on EU:n strategiaväline, jolla Euroopasta tehdään ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa; moderni, resurssitehokas ja kilpailukykyinen talous. Vuoteen 2050 mennessä ilmakehään tuotetaan mahdollisimman vähän kasvihuonekaasupäästöjä, ja kaikki mitä sinne tuotetaan, on myös poistettava sieltä. Tavoitteeseen on laadittu vaiheittainen polku ja valikoima keinoja eri toimialoille. Tavoitteen mukaan vuoteen 2030 mennessä EU:n ilmakehän kasvihuonekaasupäästöjen ylijäämä vähenee ainakin…

  • Innovaatioita ja elinvoimaa alueelle – Karelian TKI-toiminta EU-ohjelmakaudella 2014-2020

    , , , ,

    Ammattikorkeakoululla on rooli aluekehittäjänä paitsi tuottamalla osaavia asiantuntijoita työelämään, myös kehittämällä yrityksissä ja työorganisaatioissa käyttöönotettavia innovaatioita tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI-toiminnan) avulla. Innovaatiot ovat uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, jotka osaltaan parantavat organisaation uusiutumista, kilpailukykyä, tuottavuutta ja työllisyyttä. Ammattikorkeakoulu toteuttaa tätä innovaatiotyötä yhdessä yritysten, työorganisaatioiden, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.…

  • Taloyhtiöistä energiatoimijoita energiayhteisöjen kautta

    ,

    Taloyhtiöt ja niiden muodostamat energiayhteisöt ovat tulevaisuudessa yhä merkittävämpiä energiatoimijoita. Erityisesti sähkön pientuotannon osalta taloyhtiöihin liittyy paljon vielä hyödyntämätöntä potentiaalia. Suomessa on 90 000 asunto-osakeyhtiötä, 142 000 rakennusta ja 2,6 miljoonaa asukasta. Ne muodostavat merkittävän roolin asumisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. EU:n uusiutuvan energian direktiivi on määritellyt energiayhteisöt uusiksi energiatoimijoiksi, ja jäsenmaita edellytetään poistamaan hajautetun energiatuotannon esteitä.…

  • kuva puuvillapellolta

    Ympäristöjohtamisen osaamisella autetaan myös yhteistyökumppaneita

    ,

    Karelia-ammattikorkeakoulun sitoutuminen vähähiilisyyden tavoitteisiin näkyy sen toiminnassa monella tapaa. Strategian mukaisena tavoitteena on hiilineutraali ammattikorkeakoulu vuoteen 2028 mennessä. Työhön kuuluu myös yhteistyökumppaneiden auttaminen ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kiertotalouden ratkaisuiden kehittämisessä. Karelian oma ympäristöjohtaminen on järjestelmiin tukeutuvaa jatkuvan parantamisen työtä. Isossa organisaatiossa tehtävää ja toimijoita on paljon, ja kaikki halutut muutokset eivät tietenkään synny hetkessä. Suunnitelmallinen edistyminen…

  • Monella kärjellä kohti vähähiilisyyden tavoitteita

    , ,

    Vuonna 2019 hallitusohjelmaan kirjattiin, että Suomi on vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Pohjois-Karjalan strategiassa 2040 yhtenä kuudesta erityisteemasta on ilmastokestävyys, vastuullisuus ja puhtaat ratkaisut. Me Karelia-ammattikorkeakoulussa olemme sitoutuneet Joensuun ja Pohjois-Karjalan vähähiilisyyden tavoitteisiin. Karelian strategian painopiste ’Hiilineutraaleja ratkaisuja’ pureutuu vahvasti niin kiertotalouden ratkaisujen vahvistamiseen kuin uusiutumattomien luonnonvarojen korvaamiseen biopohjaisilla tuotteilla. Rakentamisessa meitä…

  • aurinkopaneeleita

    Uusiutuvaa energiaa käyttöön maaseutuyrityksiin yhteistyön kautta

    , ,

    Hiilineutraaliuden tavoitteita tavoitellaan Karelia-ammattikorkeakoulussa myös uusiutuvan energian käytön edistämisen kautta. UusiutuWat-hankkeen (2019–2021) päätavoitteena on edistää maaseutuyritysten yhteistyötä uusiutuvan energian tuotannossa ja käytössä. Yhteistyön ja verkostoitumisen kautta edistetään liiketoimintoja, jotka olisivat yksittäisille yrityksille haasteellisia. Käytännössä hankkeessa tehdään maatiloille ja maaseutuyrityksille energiakartoituksia ja liiketoimintadiagnooseja. Lisäksi tästä kohdejoukosta pyritään löytämään yritysryhmähankeaihioita, joilla edistetään yritysyhteistyötä, yhteishankintoja ja -investointeja. Hankkeessa…

  • Uusiutuva energia ja sivutuotteiden hyötykäyttö tutkimuksesta ihmisten arkeen

    , ,

    Hiilineutraaliuden tavoitteiden toteuttaminen vaatii ponnisteluita monilla tahoilla. TKI-toiminnassaan Karelia-ammattikorkeakoulu kehittää muun muassa jätteiden synnyn ehkäisemisestä, jätehuollon tehokkuutta, sivutuotteiden hyödyntämistä ja uusiutuvan energian käytön lisäämistä. Uuden tiedon tuottamisen lisäksi pyritään löytämään ratkaisuita, joita yritykset voisivat hyödyntää nopeasti. Resurssiviisauden näkökulma ulottuu yhä laajemmin koko Karelia-ammattikorkeakoulun toimintaan. Kiertotalous, materiaalitehokkuus, uusiutuvat energiamuodot ja materiaalien elinkaaren hallinta huomioidaan niin koulutuksen…

  • Puurakentamisen kasvu tukee koko puutuotteiden toimialaa

    , ,

    Euroopan Unionin tasolla luonnonvarojen kestävää käyttöä pyritään lisäämään, jotta voidaan vastata ilmastonmuutoksen luomiin haasteisiin. Biotalous onkin noussut yhdeksi EU:n strategisista kulmakivistä. Suomen ja Pohjois-Karjalan maakunnan näkökulmasta kestävästi hoidetuista metsistä saatu puumateriaali ja siitä saatavat moninaiset tuotteet vastaavat tähän tarpeeseen. Perinteinen mekaaninen puunjalostus on biotalouden moottori, jonka avulla puuraaka-aine saadaan kiertoon metsistä. Sahatavaran tuotannosta käytetään noin…

  • puukerrostalon rakenteita rakentamisen aikana

    Joensuun seudun puurakentaminen kiinnostaa ulkomaillakin

    , ,

    Vuonna 2014 Karelia-ammattikorkeakoulu valitsi yhdeksi painopistealueekseen puurakentamisen osaamisen kehittämisen. Maakunnallisen elinkeinorakenteen lisäksi painopistealueen valintaan vaikuttivat ilmastonmuutoksen hillintä potentiaalisten teknologioiden edistämisen kautta. Euroopan tasolla rakennukset kuluttavat noin 40 % energiasta ja tuottavat 36 % hiilidioksidipäästöistä. Rakennusmateriaalien ja rakentamisen prosessien osuus rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljestä nykyisellään on noin puolet. Toinen puoli syntyy rakennusten käytönaikaisesta energian kulutuksesta. Ympäristöministeriö on…