Työnhakutaidot

Miten löydän itselleni sopivan työpaikan? Miten haen töitä? Mitä kanavia käytän? Millainen on hyvä työhakemus? Miten voin valmistautua työhaastatteluun? Onko CV:ni ajan tasalla? Näihin kysymyksiin saat vastauksia tältä sivulta.

Työn hakeminen

Tehtävä 1. Katso webinaaritallenne Johdatus nykyaikaiseen työnhakuun, jossa rekrytoinnin asiantuntija kertoo aiheesta. Jotta pääset katsomaan webinaaria, sinun on rekisteröidyttävä sähköpostin avulla. (Urasampo-hanke 2020)

Hyvällä työhakemuksella haastatteluun

  • Lue tarkasti työpaikkailmoitus ja varmista, millaista työntekijää haetaan – täytätkö vaatimukset, ja jos et, miten perustelet korvaavat taidot?
  • Vastaa työhakuilmoitukseen työnantajan toivomalla tavalla – onko se internetissä täytettävä lomake vai erillinen hakemus liitteineen?
  • Tuo hakemuksessa esille osaamisesi ja valmiutesi haettavaan työtehtävään – miten työnantaja hyötyisi siitä, että saisi sinut töihin?
  • Tee hakemuksesta persoonallinen ja oman näköisesi – räätälöi hakemus juuri siihen paikkaan sopivaksi!
  • Tee selkeä ja hyvin jäsennelty hakemus; vältä kirjoitusvirheitä – muista, että hyvässä hakemuksessa on aloitus, keskikohta ja lopetus!
    • Aloitus: Mistä työtehtävästä olet kiinnostunut ja miksi? Mistä löysit ilmoituksen?
    • Keskikohta: Esittele osaamistasi ja perustele esimerkein! Älä toista ansioluettelosi asioita.
    • Lopetus: Kohtelias päätös, jossa esität toiveesi haastatteluun pääsemisestä, kerrot, miten sinuun saa yhteyden sekä ilmaiset kiinnostuksesi tulla keskustelemaan lisää. Voit myös kertoa, milloin voisit aloittaa työt. 
  • Pyri tiivistämään hakemus yhdelle A4-arkille
  • Anna hakemus jollekin toiselle luettavaksi ja kommentoitavaksi ennen lähettämistä; pyydä olemaan rehellinen!
  • Liitä mukaan ansioluettelosi eli CV

Lähde: Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke. Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tehtävä 2. Katso webinaaritallenne Haastatteluun johtava työhakemus, jossa rekrytoinnin ammattilainen paljastaa sinulle hyvän työhakemuksen saloja. Jotta pääset katsomaan webinaaria, sinun on rekisteröidyttävä sähköpostin avulla. (Urasampo-hanke 2018-2021)

CV:n tekeminen

Ansioluettelo eli CV (Curriculum vitae) on lyhyt yleiskatsaus työkokemukseesi, koulutukseesi ja muuhun osaamiseesi. CV on hakemuksesi tärkein osa. Siitä rekrytoija näkee yhdellä silmäyksellä pätevyytesi hakemaasi työtehtävään. Muista käyttää suosittelijoita; he voivat olla edelliseen työpaikkaan, luottamustehtävään tai vaikkapa yhdistystoimintaan liittyvistä yhteyksistä olevia henkilöitä. Muista kysyä lupa, voitko käyttää heitä suosittelijoina. 

Lähde: Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke. Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tehtävä 3. Katso webinaaritallenne Vaikuttava CV kohta kohdalta, jossa rekrytoinnin ammattilaisen johdolla käydään läpi kohta kohdalta, miten asiat kannattaa CV:n missäkin kohdassa esittää ja miksi. Jotta pääset katsomaan webinaaria, sinun on rekisteröidyttävä sähköpostin avulla. (Urasampo-hanke 2018-2021)

Video-CV:n tekeminen

Mikä on video-CV?

Yksi tapa esitellä omaa osaamista on tehdä siitä video. Videolla voit esitellä osaamistasi käytännössä ja antaa itsestäsi monipuolisemman kuvan kuin perinteisellä CV:llä. Se on myös hyvä lisä perinteisiin työnhakupapereihin.

Mitä hyötyä Video-CV:stä on?

Video-CV:n avulla erotut muista työnhakijoista. Video jää mieleen ja tuo persoonallisuutesi paremmin esiin kuin perinteinen CV.

Vaikka et käyttäisi videota työnhaussa, sen tekeminen auttaa sinua harjoittamaan esittelytaitojasi ja kiteyttämään omaa osaamistasi. Moni yritys käyttää videohaastatteluja myöhemmissä rekrytointivaiheissa, joten videon tekeminen on hyvää harjoitusta myös sitä ajatellen.

Miten teen video-CV:n ?

Video-CV:n tekeminen on helppoa, mutta sitä kannattaa harjoitella hyvin. Ideana on, että video täydentää perinteistä CV:tä: se tuo sinusta esiin jotain uutta tai syventää tietoja, joita perinteisessä CV:ssä on. Voit kertoa videolla esimerkiksi luonteestasi, erityistaidoistasi ja vahvuuksistasi tai antaa vaikkapa näytteen kielitaidostasi. Näytä osaamistasi visuaalisin keinoin lisäämällä kuvia portfoliostasi tai harrastuksistasi. Kirjoitettuna tekstinä noin puoli sivua riittää esittelyksi. Esittely kannattaa opetella esittämään luontevasti niin, että voit esittää sen katsomatta paperiin. Tärkeintä on, että olet videolla oma itsesi ja esiinnyt positiivisesti. Näin työnantajalle jää sinusta myönteinen kuva!

Video-CV:n tekemiseen kuten työnhakuprosessiin muutenkin pätee sama neuvo: Älä lähetä samanlaista videota kaikkien hakemusten mukana vaan kohdista hakemuksesi haetun paikan mukaisesti.

Lisää vinkkejä löydät seuraavista videoista.

Miten onnistun?

  1. Varaa riittävästi aikaa
    • varaa riittävästi aikaa hakemuksen tekemiseen
    • ole kärsivällinen.
  2. Pidä videohakemus lyhyenä
    • pyri sanomaan sanottavasi muutamassa minuutissa (maks. 2 min)
    • puhu vain työnhaun kannalta merkityksellisistä asioista
    • etene johdonmukaisesti
    • ajattele, että videohakemuksesi on traileri varsinaista työhaastattelua varten.
  3. Tee käsikirjoitus
    • esittäydy (muista hymyillä!)
    • avaa oma taustaasi ja perustele sen avulla miksi juuri sinut kannattaa palkata
    • kerro muutama lyhyt asia omasta luonteestasi tai saavutuksistasi
    • suunnittele myös viimeinen lauseesi, voit esimerkiksi kiittää mahdollisuudesta
  4. Puhu rauhallisesti kameralle
    • älä lue suoraan paperista
    • pidä katseesi kamerassa (kiinnitä mahdollinen muistilistasi vaikkapa kameran viereen)
  5. Kiinnitä huomiota kuvan laatuun
    • kuvaa hiljaisessa paikassa
    • valitse siisti tausta
    • pyri hyödyntämään luonnonvaloa
    • kamerasi ei tarvitse olla huippulaatua
  6. Ota rennosti
    • videon ei tarvitse onnistua ensimmäisellä otolla
    • videota voi myös leikata
    • muista hengittää ja näe videohakemus haasteena, jossa kyllä onnistut.

Lähde: Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke. Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tehtävä 4:  Katso webinaaritallenne Video-CV ja videohakemus. Jotta pääset katsomaan webinaaria, sinun on rekisteröidyttävä sähköpostin avulla. (Urasampo-hanke 2018-2021)

Tehtävä 5. Tee itsestäsi video-CV työnhakua varten.

Suunnittele videon sisältö ja tekninen toteutus huolella edellä annettujen ohjeiden mukaan. Tarvitset videon tekemiseen kännykän, digikameran tai tablet-tietokoneen. ​

Kuvaa video esim. digikameralla, kännykällä tai tablet-tietokoneella. Suositeltava videon pituus on max. 2 minuuttia. Voit kuvata videon yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Voit halutessasi editoida videon. Valmiin videon voit tallentaa puhelimeesi, tietokoneellesi, pilvipalveluun, muistitikulle tai suoraan Internetissä olevaan ilmaiseen videopalveluun (esim. Youtube tai Vimeo). Videopalvelusta video on helppo jakaa linkin kautta esim. työnantajalle tai työnhakusivustolle.

Visuaalinen CV

Mikä on visuaalinen CV? 

Visuaalinen ansioluettelo ei ole niinkään luettelo, vaan (info)graafinen taulu, joka sisältää aikajanan, diagrammeja, logoja, tekstiä ja mitä vaan ikinä keksii. Vain tekijän mielikuvitus on rajana. Kuvitukset voivat kertoa tekijästä ja tekijän persoonallisuudesta. Oleellista tietysti on erottautua mustavalkoisista ja perinteisistä ansioluetteloista.

Palveluita, jonne voit tehdä oman CV:n tai jossa voit esitellä omaa osaamistasi

Prezi
Prezi on suunniteltu esitelmien tekoon, mutta sitä voi hyödyntää myös ansioluettelon tekemisessä. Prezin avulla voit tehdä liikkuvan, hauskan ja erilaisen CV:n tai työhakemuksen.
www.prezi.com

Canva
Canva on ilmainen ja monipuolinen ohjelma, joka taipuu helposti monenlaiseen markkinointimateriaalin tuottamiseen. Canva on aloittelijaystävällinen ja helppokäyttöinen ohjelma, joka soveltuu hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Canva tarjoaa paljon valmiita kuvia, pohjia ja piirroksia graafiseen suunnitteluun sekä visuaalisen CV:n tekemiseen. Vaatii kirjautumisen.
www.canva.com

Vizualize.me
Vizualize.me luo työkokemuksesi perusteella infograafeja. Halutessasi palvelu hakee tietosi suoraan LinkedInistä.
http://vizualize.me

Pinterest

Sosiaalisen median palveluista Pinterest on erittäin hyvä työkalu visuaalisen portfolion luomiseen. Pinterestissä voit lisätä alaasi ja työhösi sopivia kuvia ja liittää myös perinteisen ansioluettelon.
https://fi.pinterest.com/

Blogit visuaalisena CV:nä

Voit tehdä visuaalisen CV:n myös blogiin. Blogityökaluja ovat esim. 

Tutustu visuaaliseen CV:hen seuraavista linkeistä

Esimerkkejä Pinterestissä ja Canvalla

Visuaalinen CV Prezillä

Toimivia pohjia löytyy myös Wordista.

Tehtävä 6: Tee itsellesi visuaalinen CV valitsemallasi työkalulla.

Yhteydenotto työnantajaan

Yhteydenotto työnantajaan voi jännittää ja kauhistuttaa. Valmistautuminen voi helpottaa jännitystä. Selkeä ja mietitty yhteydenotto antaa myös sinusta paremman ensivaikutelman työnantajalle. Voit mennä paikanpäälle yritykseen, soittaa tai lähettää sähköpostia.

Kun olet lähettänyt työhakemuksen ja CV:n työnantajalle, on hyvä soittaa perään esimerkiksi muutaman päivän päästä ja varmistaa, että hakemus on tullut perille. Näin osoitat myös todellista kiinnostusta ja halua päästä kyseiseen työpaikkaan.

Ennen puhelua – valmistautuminen

Ota selvää yrityksestä

  • Käy esimerkiksi katsomassa heidän nettisivunsa: mitä tietoja löydät sieltä?
  • Käyttävätkö he sosiaalisen median palveluita kuten Facebook? Mitä siellä kerrotaan tai millaisia julkaisuja siellä on?
  • Mitä he tekevät, keitä heillä on asiakkaana, paljonko heillä on työntekijöitä, missä heidän toimipisteensä ovat, mitkä ovat heidän päätuotteensa/-palvelunsa yms.

Tutustu tietoihin työpaikkailmoituksesta (jos on avoinna oleva työpaikka).

Mieti mitä haluat tietää avoimesta työpaikasta ja kirjoita valmiiksi ylös muutama kysymys.

Valmistele lyhyt kuvaus siitä, miksi olet kiinnostunut työpaikasta ja kuinka koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja taidoistasi on hyötyä työtehtävässä.

Voit lähettää työnantajalle myös avoimen hakemuksen jos avointa työpaikkaa ei ole juuri nyt tarjolla. Soitto perään osoittaa aktiivisuutta.



Näin soitat työnantajalle – puhelun kulku

1. Esittäytyminen
Kerro nimesi ja tervehdi selkeästi, innostuneesti ja iloisella mielellä. Ensivaikutelma on tärkeä, joten jo äänensävyllä on iso merkitys.

2. Kerro, minkä vuoksi soitat
Syy soittamiseen voi olla esim. että haluat lisätietoja avoimesta työpaikasta tai olet kiinnostunut mahdollisuudesta työskennellä kyseisessä yrityksessä. Puhelussa voit myös mainita mielestäsi mielenkiintoisen projektin, jonka yritys on viime aikoina tehnyt. Samalla osoitat työnantajalle sen, että olet aidosti kiinnostunut yrityksestä ja tutustunut siihen etukäteen.

3. Kysymysten esittäminen
Esitä haluamasi kysymykset, näin hankit lisätietoja avoimesta tehtävästä tai mahdollisuudesta työllistyä yritykseen tulevaisuudessa.

4. Itsestä ja omasta osaamisesta ja kiinnostuksesta kertominen

Oma osaaminen kannattaa kertoa hyvin esimerkein, selkeästi ja lyhyesti muutamalla lauseella. Esimerkiksi vaikka näin: Olen ollut töissä paikassa x ja olen siellä oppinut muun muassa asioita x.

5. Kysy hakuprosessin aikataulusta / ehdota tapaamista Jos olet hakenut avoinna olevaa työpaikkaa, voit kysyä hakuprosessin aikataulusta. Jos taas otat yhteyttä kiinnostavaan työnantajaan, hänelle kannattaa ehdottaa rohkeasti tapaamista! Voit kysyä esimerkiksi näin: ”Voisiko teillä olla tarvetta tällaiselle osaamiselle? Olisi mahtavaa tehdä töitä yrityksessänne! Voisinko tulla esittäytymään ja keskustelemaan asiasta enemmän esimerkiksi ensi keskiviikkona klo 14?”

6. Kiitä ja toivota hyvää päivänjatkoa!

Näin otat yhteyttä sähköpostilla

Hyödynnä sähköpostin laatimisessa samoja vinkkejä kuin puhelussakin. Käytä selkeätä, positiivista kieltä ja vältä kirjoitusvirheitä. Kerro jo viestin aiheessa viestisi tarkoitus.

Viesti voisi olla esimerkiksi tällainen:

Viestin aihe: Kysymys kesätyöpaikasta

Hei,
olen Essi Esimerkki, 21-vuotias liiketalouden opiskelija Joensuusta. Etsin kesätyöpaikkaa ja olisin kiinnostunut tulemaan teille töihin.
Olen ollut kesätöissä sekä kiireapulaisena kaupassa ja pidin työstä kovasti. Olen saanut hyvää palautetta työstäni niin asiakkailta kuin kauppiaaltakin.
Olisiko teillä mahdollisuutta ottaa kesätyöntekijää? Kenelle voisin lähettää hakemuksen?
Liitteenä on ansioluetteloni. 
 
Ystävällisin terveisin,
Essi Esimerkki 040 123 4567
[email protected]


Työhaastattelu

Työhaastattelu on mahdollisuutesi vakuuttaa työnantaja siitä, että olet oikea henkilö tehtävään ja että sinut kannattaa palkata. Lisäksi se on sinun tilaisuutesi myydä kokemustasi ja omaa osaamistasi, sekä osoittaa, että olet motivoitunut työpaikkaa kohtaan. Työhaastattelussa sinä ja työnantaja tutustutte toisiinne. Tapaaminen on yhtä tärkeä molemmille osapuolille, joten siihen kannattaa valmistautua hyvin. 

  • Tutustu ennen työhaastattelua yritykseen ja työtehtävään.
  • Huolehdi, että ulkoinen olemuksesi on siisti ja vaatteet haettavaan työpaikkaan sopivat.
  • Ota etukäteen selville paikka jonne sinun pitää mennä ja miten sinne pääsee.
  • Ole ajoissa paikalla (mieluiten hieman aikaisemmin) ja esiinny asiallisesti. Kättele kohteliaasti.
  • Anna positiivinen ensivaikutelma itsestäsi ja esiinny itsevarmasti, mutta muista että pieni jännitys ei haittaa mitään.
  • Huomioi kehonkieli, katsekontakti ja tapasi puhua. Istu ryhdikkäästi.
  • Keskity sekä kuuntele siihen mitä kysytään.
  • Kerro omasta osaamisestasi rehellisesti.
  • Tee kysymyksiä haastattelijalle omalla vuorollasi.
  • Muista lopuksi kiittää ja toivottaa mukavaa päivää tms.

Tehtävä 1. Katso webinaaritallenne Menesty työhaastattelussa. Jotta pääset katsomaan webinaaria, sinun on rekisteröidyttävä sähköpostin avulla. (Momentum-hanke 2021)

Miten työhaastatteluun tulisi valmistautua? Mitä haastattelun aikana tapahtuu, entä sen jälkeen? Jos sinut on kutsuttu haastateltavaksi, olet jo todellakin herättänyt rekrytoijan mielenkiinnon. Työhaastattelu on paikkasi osoittaa, että olet oikea tekijä pestiin ja tulevaan työyhteisöösi – niin osaamisesi, motivaatiosi kuin persoonasikin puolesta. Haastattelu on parhaimmillaan keskustelua molempia osapuolia kiinnostavista teemoista. Ja kuten kaikissa työnhaun vaiheissa, avain onnistumiseen on taustatyö ja huolellinen valmistautuminen.

Tässä webinaarissa teemme katsauksen erilaisiin haastattelumuotoihin, yleisimpiin kysymyksiin ja aiheisiin. Saat konkreettisia vinkkejä valmistautumiseen, itse tilanteeseen ja haastattelun jälkihoitoon.

Tutustu yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin!

Yleisiä kysymyksiä:

  • Kerro meille itsestäsi
  • Mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mitkä ovat heikkoutesi?

Työhistoria:

  • Kerro työkokemuksestasi tehtävä tehtävältä: Mitkä ovat olleet tehtävien sisällöt ja vastuut ja miten olet ja miten olet päätynyt valitsemaan seuraavan paikan?
  • Minkälaisista työtehtävistä olet pitänyt eniten ja miksi? Entä minkälaisista et ja miksi?
  • Kerro esimerkki haasteellisesta tilanteesta, jonka olet työssäsi kohdannut
  • Mitä itsenäisiä tehtäviä olet suorittanut urallasi?
  • Mikä on ollut tärkeintä, mitä työ on sinulle opettanut?

Motivaatiota kartoittavia kysymyksiä:

  • Minkälainen käsitys sinulla on meidän yrityksestä?
  • Miksi haluat vaihtaa työtä?
  • Mitä odotat työltä yleensä?
  • Mitä odotat tehtävältä? Mitä se antaisi sellaista, mitä et nykyisessä saa?
  • Millaisissa asioissa saat tyydytystä työnteossa, mikä sinua motivoi?
  • Mitä uutta haluaisit omaksua tai saavuttaa seuraavaksi?
  • Miten suhtaudut vastuuseen?
  • Minkälaisena vaiheena urallasi näkisit tämän tehtävän?
  • Mitä tavoitteita sinulla on?

Tehtävään liittyviä kysymyksiä:

  • Mitkä osa-alueet tässä tehtävässä tuntuvat kiinnostavilta? Entä ikävimmiltä?
  • Minkälaisia ominaisuuksia vaaditaan hakemasi työpaikan työntekijältä?
  • Mitkä ovat hakemasi tehtävän vastuut ja vaatimukset?

Ryhmätyö/yhteistyö/suhtautuminen esimieheen:

  • Minkälaisissa tilanteissa olet joutunut työskentelemään läheisesti muiden ihmisten kanssa?
  • Onko sinulla kokemusta asiakastyöstä?
  • Minkälaisen roolin pyrit ottamaan ryhmässä?
  • Minkälaisia konfliktitilanteita olet kohdannut tiimityössä? Miten taklaat ne?
  • Mitkä ovat parhaat puolesi tiimityön kannalta? Entä haasteet?
  • Millainen on hyvä työkaveri? Millainen työtoveri sinä olet?
  • Millaisessa työyhteisössä viihdyt parhaiten?
  • Miten toivot itseäsi johdettävan?
  • Millainen on hyvä esimies/alaissuhde?

Sinä työelämässä:

  • Mitä puolia haluaisit itsessäsi kehittää?
  • Minkälaista palautetta olet saanut työtovereilta tai esimiehiltä?
  • Urasi tärkeimmät haasteet? Miten selvisit niistä?
  • Työkentelytavat? Oletko spontaani vai haluatko toimia aina ennakkosuunnitelman mukaan?
  • Miten lähdet ratkaisemaan työssä nousevia ongelmia?
  • Miten jaksat rutiineja? Oletko pitkäjänteinen? Miten se näkyy?
  • Minkälainen neuvottelija olet?
  • Minkälaisia projekteja olet vetänyt? Miten se sujui?
  • Miten saat ihmisten parhaat puolet esiin?

Stressiin ja työssä jaksamiseen liittyviä kysymyksiä:

  • Minkälaiset tilanteet aiheuttavat sinulle stressiä?
  • Miten selviät jatkuavasta suuresta työmäärästä?
  • Millaisia päätöksiä sinun on helppo/vaikea tehdä?
  • Miten toimit stressaavassa tilanteessa?
  • Miten purat stressiä, miten rentoudut?
  • Kerro jotain turhauttavasta tilanteesta?
  • Minkälaiset asiat tai toiminta ärsyttävät sinua työpaikalla?
  • Miten pääset eteenpäin tai motivoit itseäsi tällaisessa tilanteessa?
  • Miten reagoit itseäsi kohdituvaan arvosteluun?
  • Miten toimit kun olet tehnyt virheen?
  • Minkälaista palautetta haluat?
  • Mikä on sinulle tärkeää elämässä?
  • Kuinka päätät tavoitteistasi?
  • Kuinka suunnittelet päiväsi?
  • Miten työ vaikuttaa muuhun elämään ja päinvastoin?
  • Mitä teet vapaa-aikanasi?

Videohaastattelu


Videohaastattelu on kasvattanut suosiotaan varsinkin isompien yritysten keskuudessa. Satojen hakemusten läpikäyminen on aikaa vievää, joten ennen henkilökohtaista haastattelua karsintaa voidaan tehdä videoiden avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijän tulee itse nauhoittaa vastaukset työnantajan kysymyksiin. Videohaastattelut toteutetaan yleisimmin verkkosivuilla toimivan palvelun avulla, johon työnantaja nauhoittaa kysymykset ja kutsuu valitut hakijat. Tämän jälkeen työnhakijat pääsevät sivuille kuvaamaan vastauksensa tietokoneen kameran tai puhelimen kameran kautta

Tässä muutama vinkki videohaastatteluun valmistautumisesta

  1. Valmistaudu kysymyksiin huolella. Hakijaa pyydetään vastaamaan yleensä noin 3–5 kysymykseen. Pohdi tarkasti vastauksia, ja sitä mitä asioita haluat tuoda vastauksissa esille. Kirjoita vaikka vastaukset ylös ja ota ne tueksi, kun harjoittelet vastaamista. Älä kuitenkaan lue suoraan paperista.
  2. Valitse rauhallinen ympäristö. Varaa vastausten nauhoittamista varten tila, jossa voit häiriöttä tehdä videon. Käytä vaaleaa taustaa ja varmista, että valoa on tarpeeksi. Sulje muut ihmiset ja lemmikit oven taakse, etteivät ne häiritse kuvaamista.
  3. Valitse siistit vaatteet. Pukeudu fiksusti ja samaan tapaan kuin tavalliseen työhaastatteluunkin.
  4. Keskity asiaan ja vastaa esitettyihin kysymyksiin ytimekkääsi. Jos sinulta pyydettiin kolmen minuutin vastausta, älä venytä sitä kymmeneksi minuutiksi.
  5. Tarkista tuotoksesi! Kun olet nauhoittanut vastauksesi, tarkista video. Kuuluuhan äänesi kunnolla? Onhan valaistus riittävän kirkas, että erotut taustasta? Pitääkö joku vastaus sittenkin ottaa uusiksi?
  6. Älä hio liikaa. Älä mieti liikaa teknistä toteutusta tai luonnollisia taukoja tai sanojen hakemisia. Ne eivät haittaa, sillä videohaastattelu ei ole esiintymiskoe. Videon on tarkoitus antaa sinusta työnantajalle luonnollinen, tarkempi kuva kuin paperinen hakemus voi sinusta antaa.

Lähde: Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke. Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.