Pekka Penttinen - Karelia YAMK

YAMK-opinnoista uutta virtaa johtoryhmätyöskentelyyn

Valmistuttuaan insinööriksi vuonna 2001 Pekka Penttinen työskenteli vuosia erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Viimeiset seitsemän vuotta hän on toiminut tietohallintopäällikkönä Joensuun kaupungilla. Nykyisessä työssään hän on mukana johtoryhmätyöskentelyssä ja sitä kautta mm. strategian ja eri ohjelmien valmistelussa tietohallinnon edustajana. Vuonna 2021 hän suoritti Teknologiaosaamisen johtamisen YAMK-tutkinnon Karelia-ammattikorkeakoulussa.

– Huomasin, että vahva asiantuntijataustani kaipaa syventävää johtamisen osaamista, jotta osaisin katsoa asioita riittävän laaja-alaisesti. Kun oma toimenkuva on muuttunut, tarvitaan uutta tietoperustaa muustakin kuin omasta asiantuntijuusalueesta.

Pekka Penttinen, insinööri (YAMK), Teknologiaosaamisen johtaminen
Tietohallintopäällikkö, Joensuun kaupunki

Käsittelimme juuri niitä asioita, jotka olivat tulleet toisaalla jo pintapuolisesti tututuiksi. Oli kiinnostavaa oppia, mistä asioissa oikeasti oli kyse. Kun on jo ollut työelämässä, on erilainen tarttumapinta opintoihin. Pystyin suoraan peilaamaan tietoa omaan työhöni.

Opinnoista eväitä strategiseen johtamiseen ja esihenkilönä toimimiseen

Teknologiaosaamisen johtamisen koulutuksen sisältö vastasi täsmälleen Pekan tarpeita ja tavoitteita.

– Halusin oppia puhumaan samaa kieltä muiden johtajien kanssa. Lisäksi useat tuttuni ja työkaverini olivat suorittaneet yamk-tutkinnon ja kehuneet opintojen sisältöä.

Koulutuksesta oli saatavissa hyvät eväät itsensä johtamiseen, strategiseen johtamiseen, esihenkilönä toimimiseen tai vaikkapa Lean-ajatteluun.

– Ei tarvitse käydä kalliita erilliskursseja, kun tutkinto-opiskelu tarjoaa tällaisen opintojen buffet-pöydän! Lähinnä annoskokoa pitää miettiä, Pekka naurahtaa.

Maisteritason opintojen suorittaminen ammattikorkeakoulussa ei kuitenkaan ole tentteihin pänttäämistä, vaan luentoja ja oppimistehtäviä, joihin teoria luontevasti liittyy.

– Käsittelimme juuri niitä asioita, jotka olivat tulleet toisaalla jo pintapuolisesti tututuiksi. Oli kiinnostavaa oppia, mistä asioissa oikeasti oli kyse. Kun on jo ollut työelämässä, on vielä erilainen tarttumapinta opintoihin. Pystyin suoraan peilaamaan tietoa omaan työhöni.

Näkökulmien laajentamista verkostoitumalla

Oman lisänsä opintoihin tuo opiskeluryhmässä syntyvät verkostot.

– Opinnoissa löytyi uusia tuttuja, joita on jo nyt tullut vastaan eri työtehtävissä.  Meitä insinöörejä on joka lähtöön, mutta opinnoissa olimme samojen johtamisen kysymysten äärellä. Itse olen tehnyt koko työurani julkishallinnossa. Oli todella terveellistä ja kiinnostavaa kuulla esim. teollisuudessa työskentelevien näkemyksiä.

Pekka Penttinen suosittelee yamk-opintoja kaikille, jotka haluavat syventää omaa osaamistaan johtamisessa.

– Jos sinulla on työtehtäviä, jotka liittyvät strategiaan, tai vaikka heikkojen signaalien tunnistamiseen, niin suosittelen opintoja lämpimästi. Syventämällä osaamista pystyt paremmin osallistumaan ympärilläsi käytäviin keskusteluihin ja kehittämään organisaatiotasi.

– Itse suoritin opinnot pahimpaan korona-aikaan, jolloin työtehtävien sisältöön tuli muutoksia ja silti kykenin suorittamaan opinnot kahdessa vuodessa työn ohessa opiskellen.

Opinnäytteestä konkreettista hyötyä työnantajalle

Opinnäytteenään Pekka Penttinen kehitti Joensuun kaupungin tiedolla johtamista ja tiedon raportointia. Tiedolla johtamisen projekti oli osa Penttisen omaa työtä, ja hyödytti koko organisaatiota.

– Opinnäytetyössäni määrittelin kaupungille tiedolla johtamisessa tarvittavaa strategista mittaristoa. Siitä löytyy apuvälineitä strategisen mittariston määrittelemiseen myös muissa kaupungeissa ja kunnissa, Pekka vinkkaa.

Kiinnostuitko? Pekan opinnäytetyön voit lukea täältä.