Muistiystävällinen yhteiskunta

Muistiystävällisessä yhteiskunnassa taataan muistisairautta sairastaville ihmisille oikeus ja mahdollisuudet elää omannäköistä ja merkityksellistä elämää. He ovat yhteisöissään aktiivisia osallistujia ja toimijoita. 

Muistin monialaiseen osaamisyhteisöön (yksi osa HYRRÄ osaamisyhteisöä) osallistuu kokemustoimijoiden lisäksi käytännön työntekijöitä, kouluttajia, tutkijoita ja opiskelijoita. Osaamisyhteisö on vaikuttaja ja kehittäjä, joka edistää muistiystävällistä yhteiskuntaa verkostoyhteistyössä. Kokemustoimijat osallistuvat myös kanssatutkimukseen, mikä on yksi tapa vaikuttaa ja tuoda esille näkemyksiä ja tarpeita.

Muistiystävällisessä yhteiskunnassa edistetään muistiterveyttä ja tuetaan muistioireiden varhaista toteamista. Muistiystävällisyyttä tarvitaan niin asennoitumisessa ja kohtaamisissa kuin yhteiskunnan rakenteissakin. Muistiystävällisen yhteiskunnan rakentaminen koskettaa kaikkia.

”Muistisairaus on yksi osa vaan, mutta ihminen on kuitenkin loppuun asti kaikkein tärkein.”  (Jämsén 2022, haastattelusitaatti.)

Ikä- ja muistiystävälliset elinympäristöt : Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa Kukkonen, Tuula (toim.) (2022)

Muistiosaaminen tarvitsee vahvistusta Jämsén, Arja (2022)

Terveisiä Muistikonferenssista Jämsén, Arja (2022)

Kaivannonpuisto

Kaivannonpuisto-hankkeessa kehitettiin Joensuun kaupungin rakentamaan puistoon ikä- ja muistiystävällisyyttä tukevia toimintoja. Lue juttu puiston avajaisista!

Väärien tilausten kahvila

Väärien tilausten kahvilan alkuperäisidea löytyi Japanista, missä väki ikääntyy Suomen lailla vauhdilla. Kaikilla aloilla tarvitaan silloin ymmärrystä muistiystävällisyydestä.

Kahvilan tarjoilijat ovat ihmisiä, joilla on muistisairaus. Karelian innostuneet restonomiopiskelijat ja Pohjois-Karjalan Muisti ry olivat kahvilan mahdollistajia. Homma sujui niin hienosti, että Väärien tilausten kahvila toteutetaan myös jatkossa.

Muisti ja työ — työikäisten muistiterveys ja työssä jatkaminen (hanke 2022)

Karelia-ammattikorkeakoulun toteuttaman hanketta rahoitti Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Hankkeessa toimivat yliopettaja Tuula Kukkonen ja kehittämisasiantuntija Arja Jämsén.

Lue lisää hankkeesta Karelian uutiskirjeestä! sekä Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n Neuvokas-lehden sivulta 30!

Muisti ja työ ‑podcastin ensimmäisessä jaksossa kerrotaan hankkeen taustasta, tarkoituksesta ja toteutuksesta. Äänessä hanketoimijat Arja Jämsén ja Tuula Kukkonen.

Podcastin toisessa jaksossa keskustellaan kirjallisuuskatsauksen sekä kyselyn, haastattelujen ja työpajan tuloksista: Mitkä asiat vaikuttavat muistisairauteen sairastuneiden työssä jatkamiseen, ja miten työssä jatkamista voitaisiintukea? Äänessä hanketoimijat Arja Jämsén ja Tuula Kukkonen.

Hankkeen julkaisussa Tietoa, osaamista ja avoimuutta — Muistisairauteen sairastuneen työssä jatkaminen käsitellään hankkeen tuloksia.