PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Muutos kohti kestävää kehitystä – Sote-alan koulutuksella osaamista ikäihmisten muuttuviin tarpeisiin

    , ,

    Ikääntyneet ovat haavoittuvassa asemassa ilmastonmuutoksen vaikutusten myötä.Ikääntyneiden keho ei pysty kompensoimaan ympäristön muutoksia yhtä tehokkaasti kuinnuorempien. Ikääntymisen lisäksi jotkin lääkeaineet saattavat myös vaikuttaa kehonmahdollisuuksiin sopeutua esimerkiksi kuumuuteen. Ilmastonmuutoksesta johtuvien ääriolosuhteiden vaikutukset korostuvat ikääntyneillä. Globaalistanäkökulmasta ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääriolosuhteet ilmenevät esimerkiksitrooppisina myrskyinä ja hurrikaaneina, laajoina metsäpaloina sekä massiivisina tulvina. Ilmiötaiheuttavat suoria fyysisiä uhkia, mutta myös henkisiä traumoja,…

  • Uuden oppimista työelämässä työttömien työnhakijoiden parissa – tiiviimpää työelämäyhteistyötä Siun soten kuntouttavaan työtoimintaan

    , , ,

    Millaisia asioita voi opiskella ja oppia suoraan aidossa työelämäympäristössä, kuntouttavassa työtoiminnassa? Onko ammattikorkeakoulun opinnoissa riittävästi työelämäläheisyyttä? Miten verkostoitua ja luoda kontakteja työelämään jo opintojen aikana? Miten opintojen aikana päästä mukaan kehittämistoimintaan? Näihin kysymyksiin haetaan ratkaisuja Siun soten nelivuotisessa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeessa yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää kuntouttavasta työtoiminnasta tavoitteellista ja työelämään…

  • Vastuullinen johtaminen ajassa ja sosiaali- ja terveysalan muutoksissa

    , ,

    16.2.2024 YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tavoittelee globaalia kestävää kehitystä ja tasavertaisuutta. Ihmisten toiminta tulee suhteuttaa maapallon luonnonvarojen ja luonnon kestokykyyn. Kestävän kehityksen teemoja tulee integroida osaksi opetusta. Korkeakoulujen tulee huolehtia opintosuunnitelmissaan siitä, että tulevaisuuden johtajilla on riittävästi osaamista ympäristövastuullisten, kestävien sekä tasa-arvoisten organisaatioiden ja yhteisöjen johtamiseen ja terveystasa-arvolähtöisten palveluiden tuottamiseen. Ympäristövastuullisella ja kestävällä…

  • Täydennyskoulutus kannattaa

    , ,

    Täydennyskoulutuksen hyötyjen lisäksi lakiin on kirjattu, että terveydenhuollon ammattihenkilö on velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämiä tietoja ja taitoja (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1659/ 2016, 18 §). Fysioterapia kehittyy alana nopeasti ja jatkokouluttautuminen mahdollistaa näyttöön perustuvan työskentelyn (Korpi 2024). Karelia-ammattikorkeakoulun strategiaan kuuluvat työelämälähtöisyys, jonka osana pyritään tarjoamaan palveluita. Näiden avulla kehitetään alueen työ- ja elinkeinoelämää sekä tulevaisuuden…

  • Venäjän kielellä tuettu sairaanhoitajatutkinto alkaa Kareliassa syksyllä 2024

    , ,

    Tässä artikkelissa kuvataan Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen käynnistymistä sekä opiskelijavalintojen ja koulutuksen toteuttamisen suunnittelua. Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan –hankkeessa kehitetään uusi kielituettu sairaanhoitajakoulutusmalli Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan on ESR+ -rahoitteinen –hanke, joka kestää vuoden 2027 loppuun saakka. Hankkeen tarkoituksena on etsiä kokeilevaa kehittämistä hyödyntäen ratkaisuja Pohjois-Karjalan alueella lisääntyvään osaajapulaan, edistää alueen kansainvälistymistä sekä nopeuttaa ulkomaalaistaustaisten henkilöiden koulutus- ja työllistymispolkuja.  Hanke…

  • ”Näytön paikka – Näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäiväkokonaisuuden toinen osa 23.1.2024 

    , ,

    Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat, Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu jatkoivat yhteistä koulutusiltapäivien sarjaa näyttöön perustuvan toiminnan teemalla tammikuussa. Ensimmäinen Näytön paikka – näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäivä järjestettiin yhteistyössä lokakuussa 2023. Toisessa koulutusiltapäivässä oli neljä asiantuntijaa kertomassa näyttöön perustuvan hoitotyön näkymisestä käytännössä.    Hoitotyön vetovoimaa ja hyvinvointistrategia Siun sotelaisittain  Siun soten hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen avasi koulutusiltapäivän tärkeällä aiheella, kun…

  • Kuva kauppakeskuksen tiloista

    Erätaukokeskustelusta tapahtuman järjestämiseen

    , ,

    Yksinäisyyden ehkäisy ja osallisuuden vahvistaminen on yksi Pohjois-Karjalan Hyvinvointistrategian 2020-2025 painopisteistä. Karelia-ammattikorkeakoulun SOTE/HYTE Living lab-hanke kutsui yhteiskunnallisia toimijoita keskustelemaan aiheesta huhtikuussa 2023. Menetelmänä oli Sitran kehittämä Erätauko, jossa korostuvat tasa-arvoinen vuorovaikutus sekä mahdollisuus pysähtyä asioiden äärelle. Erätauko-keskusteluun osallistui edustajia kahdeksasta pohjoiskarjalaista järjestöstä ja organisaatiosta. Keskustelussa yksinäisyys todettiin akuutiksi asiaksi, joka koskee kaikkia ja vaikuttaa ihmisen…

  • Sote Hyte Living Lab -hankkeen aikana luotiin yhteiskehittämisen toimintamalli Pohjois-Karjalaan

    , ,

    Sote Hyte Living Lab – yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa -hankkeen yksi tavoitteista oli konseptoida Karelian Living Lab -toimintamalli. Haastetta lähestyttiin palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen näkökulmasta vuoden 2023 kestäneessä kehitysprosessissa. Kun alun lähtötilanne oli vähintäänkin hämärä – mitä edes tarkoittaa Living Lab? – saatiin vuoden aikana määriteltyä erilaisten kokeilujen ja kohtaamisten kautta Karelian sote- ja hytealan innovaatio- ja yhteiskehittämistoiminnan…

  • Monipuolinen sisältöpalvelu aktivoi niin asiakasta kuin hoitajaakin

    , ,

    Sote Hyte Living lab – Yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa-hanke järjesti yhteistyössä Kardemummo- yrityksen kanssa kokeilun, jossa kolme Pohjois-Karjalassa toimivaa hoiva-alan yritystä sai määräajaksi käyttöönsä HILDA-sisältöpalvelun. Kokeilussa hoivayksiköiden asukkaat pääsivät testaamaan palvelua yhdessä hoitajien kanssa ja antamaan palautetta erilaisista asiakkaille suunnitelluista toimintakykyä aktivoivista sisällöistä. Hoitajat saivat myös kokeiltavakseen hoitajille suunnattuja sisältöjä ja antoivat niistä käyttäjäpalautetta yritykselle.  Tietovisa savoksi,…