PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestä­vää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kare­liassa tapah­tuu juuri NYT näihin teemoi­hin liit­tyen. Kestä­vää hyvin­voin­tia -teeman tuoreet artik­ke­lit, videot ja podcas­tit löydät tästä.

  • Tule­vai­suu­den harjoit­te­lun ohjauk­sen kehit­tä­mi­nen – etäpal­ve­lu­jen oppi­mi­nen harjoitteluympäristössä

    , , ,

    Tässä artik­ke­lissa kerro­taan Tule­vai­suu­den työ- hank­keen osaksi kuulu­vasta Tule­vai­suu­den harjoit­telu -kehit­tä­mis­työstä, jota toteu­tet­tiin Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun Tule­vai­suu­den työ hank­keen ja Siun soten – Pohjois-Karja­­lan sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lu­jen kuntayh­ty­män yhteis­työnä. Kehit­tä­mis­työn tavoit­teena oli löytää ratkai­su­mal­leja, kuinka sairaan­hoi­ta­jao­pis­ke­li­joi­den oppi­mista voidaan tukea ja edistää etäpal­ve­luja toteut­ta­vissa Siun soten terveys­a­se­mien ja mielen­­ter­­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen avohoi­don yksi­köissä.  Kehit­tä­mis­työ toteu­tet­tiin kevään 2022 aikana.… 

  • Helsingin kaupunki mereltä päin kuvattuna

    Euroo­pan muis­ti­asian­tun­ti­jat koolla Helsingissä

    , ,

    Loka­kuussa oli Suomen vuoro järjes­tää euroop­pa­lais­ten muis­ti­jär­jes­tö­jen katto­jär­jes­tön Alzhei­mer Europen kolmi­päi­väi­nen konfe­renssi Helsin­gissä. Osal­lis­tu­jia oli yli 1 000, ja kymme­nistä alus­tuk­sista, panee­leista ja poste­reista muodos­tui huikea katsaus ajan­koh­tai­seen muis­ti­tut­ki­muk­seen, ennal­taeh­käi­syyn ja muis­tiys­tä­väl­li­seen yhteis­kun­taan. Muis­ti­sai­rau­teen sairas­tu­nei­den oma ääni kuulu­viin Vahvan viestin ajan­koh­tai­seen keskus­te­luun toivat muis­ti­sai­rau­teen sairas­tu­neet ja heidän lähei­sensä. Konfe­rens­sissa kuul­tiin lukui­sia puheen­vuo­roja, joissa sairas­tu­neet kertoi­vat muistisairauksiin… 

  • Manu­leista ja häkkie­läi­mistä kohti asia­kas­työn kehittämistä 

    , ,

    Tämä artik­keli on osit­tain hyvin provo­soiva, eikä vält­tä­mättä sovi kaik­kein herkim­mille luki­joille. Kerromme siitä, miten ajan­koh­tai­set uutiset heijas­tu­vat hanke­työ­hömme, ja saavat aikaan kummal­li­sia miel­leyh­ty­miä. Tavoit­teena ei ole arvioida, vaan herät­tää keskus­te­lua ja tuoda esille pieniä askelia kohti veto­voi­mai­sem­paa ja asia­kas­läh­töi­sem­pää vanhus­työtä.  Eläin­ten hyvin­voin­nin tarkas­te­lua eri näkö­kul­mista  EAFS-hank­­keen (RDI Excel­lence in Crea­ting an Age-friendly Society in… 

  • Ikäys­tä­väl­li­syys on kaik­kien asia – kuulu­mi­sia Norjan kansal­li­sesta kehittämistyöstä

    , ,

    Väestön ikään­ty­mi­nen on yksi tämän ajan megat­ren­deistä globaa­listi. Käyn­nissä oleva väes­tö­ra­ken­teen muutos on noussut laajem­paan yhteis­kun­nal­li­seen keskus­te­luun vasta viimei­sen vuosi­kym­me­nen aikana. Yllätys se toki ei ole ollut: OECD toteaa rapor­tis­saan (2015, 18), että ikään­ty­mi­nen poik­keaa muista yhteis­kun­tien resi­liens­siä koske­vista haas­teista enna­koi­ta­vuu­den suhteen. Siinä missä ilmas­ton­muu­tok­seen ja talous­krii­siin liittyy osin vaikeasti enna­koi­ta­vissa olevia teki­jöitä, käyn­nissä oleva… 

  • Työelä­män jännit­teet ja ongel­mat tarjoa­vat kehit­tä­mi­sen mahdollisuuksia

    , ,

    Jokai­sessa työyh­tei­sössä kohda­taan ja ratko­taan monia erilai­sia ongel­mia ja jännit­teitä. Millai­nen on työyh­tei­sön toimin­ta­kult­tuuri, miten ongel­mia tai työyh­tei­sön välisiä jännit­teitä kohda­taan ja ratko­taan? Kuinka suhtau­dumme, jos kohtaamme haas­teel­li­sem­pia ongel­mia, joita emme osaa suoraan ratkaista? Pyrim­mekö vält­te­le­mään niitä, ja jatka­maan toimin­taa, kuin ongel­mia ei olisi­kaan? Tai iloit­sem­meko ongel­mien löytä­mi­sestä, ja pyrimme yhdessä ratkai­se­maan niitä? Osaam­meko puhua… 

  • Osaa­mi­syh­tei­sö­ajat­telu Kare­lian stra­te­gi­sena kyvyk­kyy­tenä ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan edistämisessä

    , ,

    Tässä artik­ke­lissa kuvaamme osaa­mi­syh­tei­sö­ajat­te­lua aikai­sem­man tutki­muk­sen (esim. Wenger & Snyder 2002) avulla ja pohdimme ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­teisö Hyrrän (KAFS) merki­tystä Kare­lian stra­te­gi­sena kyvyk­kyy­tenä. Olemme pyrki­neet EAFS-hank­­keen aikana syven­tä­mään ymmär­rys­tämme toimin­taym­pä­ris­tön muutok­sista, kuten ikään­ty­västä Pohjois-Karja­­lasta, ja siihen liit­ty­vistä haas­teista ja mahdol­li­suuk­sista. Olemme pyrki­neet kysee­na­lais­ta­maan omia ajat­te­lu­mal­le­jamme ja löytä­mään uusia stra­te­gi­sia mahdol­li­suuk­sia. Inspi­raa­tiota ja syväl­li­sem­pää ymmär­rystä olemme hakeneet… 

  • Julkaisu: Pohjois-Karja­­lan ikäih­mi­sillä on asiaa terveys­pal­ve­lu­jen digitalisaatiosta

    ,

    Julkis­ten sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lui­den digi­ta­li­saa­tio etenee kovaa vauhtia. Digi­taa­li­sista palve­luista ja terveys­tek­no­lo­giasta odote­taan ratkai­suja ikään­ty­nei­den kotona selviy­ty­mi­seen, sairauk­sen omahoi­toon ja seuran­taan sekä yhden­ver­tais­ten palve­lu­jen tuot­ta­mi­seen. Miten ikäih­mi­set pysyvät mukana terveys­pal­ve­lu­jen digi­ta­li­saa­tiossa? Sitä selvi­tet­tiin Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun EAFS (RDI Excel­lence in crea­ting Age Friendly Society in Remote Areas) -hank­keessa 2020-2023. Hank­keessa tuotettu julkaisu Pohjois-Karja­­lan ikäih­mi­sillä on asiaa terveyspalvelujen… 

  • Puisto jossa koivuja ja nurmikkoa, taustalla joki. Ihmisiä seisoo puistossa.

    Muis­tiys­tä­väl­li­set avajai­set Kaivannonpuistossa

    , ,

    Joen­suun Pent­ti­län­ran­taan raken­ne­tun Kaivan­non­puis­ton ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­sen puis­to­ym­pä­ris­tön avajai­sia vietet­tiin Maail­man Alzhei­mer -päivänä syys­kuussa, ja puisto oli täynnä muistin ystäviä. Juhlan avasi Muis­tista Laula­jat -kuoro laula­malla tilan­tee­seen sopi­vasti ”Mistä tunnet sä ystävän”.  Muis­tiys­tä­väl­li­syy­den tärkeys tunnis­te­taan Joen­suun kaupun­gin vastaava puutar­huri Jari Huikuri kertoi terveh­dys­pu­hees­saan kaupun­gin puis­to­ra­ken­ta­mi­sesta, jossa esteet­tö­myys on ollut johta­via peri­aat­teita. Muis­tiys­tä­väl­li­syys oli sen sijaan… 

  • Podcast: Digi­roh­keutta kaikille – yhdessä voimme oppia digitaitoja

    , , ,

    Ihme­tyt­tääkö digi? Miten voisit oppia digi­tai­toja ja pysyä mukana kehi­tyk­sessä?  Kuun­tele SoTy­Digi -hank­keen podcast Digi­roh­keutta kaikille – yhdessä voimme oppia digi­tai­toja, jossa keskus­tel­laan digistä, taito­jen oppi­mi­sesta, tunteista ja vertai­suu­desta. Kerromme hank­keen toteut­ta­mista digi­val­men­nuk­sista ja kannus­tamme jokaista digi­roh­keu­teen!  Podcast on toteu­tettu Sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan digi­pal­ve­lut ja etäoh­jaus pitkien väli­mat­ko­jen maakun­nassa (SoTy­Digi) -hank­keessa. Hanketta rahoit­taa Euroo­pan sosiaalirahasto…