PULSSI – Älykästä tuotantoa

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Älykästä tuotantoa

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Älykästä tuotantoa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Verkkomainen kuvio ja maapallo, piirroskuva

    Neuroverkkopohjaiset tekoälysovellukset : kehityssuuntia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia

    ,

    Viime vuosina erityisesti neuroverkkoihin pohjautuvien tekoälysovellusten kehitysvauhti on ollut huima. Neuroverkkoja ja muita tekoälysovelluksia hyödyntävät asiantuntijajärjestelmät ovat tulleet huomaamattomiksi osiksi jokapäiväistä elämäämme. Luon tässä artikkelissa lyhyen, yleistajuisen katsauksen neuroverkkopohjaisten tekoälysovellusten menneisyyteen ja nykyisyyteen. Pohdin myös hieman tekoälyjen esiinmarssin mahdollisuuksia työelämälle ja erityisesti opetustyölle. Neuroverkkojen historia Ihmisten ja eläinten hermoston tutkimuksen historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin.…

  • Testilaboratorio jossa tehdaslaitteita.

    Oppeja saksalaisten yritysten ja oppilaitosten toimintamalleista

    , ,

    Tekniikan koulutusta edistävä UpTech-hanke on koonnut yhteen Itä-Suomen yliopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun työntekijöitä ratkaisemaan kiperiä haasteita itäsuomalaisessa tekniikan kentässä. Millaisia visioita osaamisesta oppilaitoksilla ja teknologiateollisuuden yrityksillä on seuraaville vuosille? Miten oppilaitokset ja yritykset voisivat tehdä entistä läheisemmin yhteistyötä? Miten sitouttaa osaajat alueelle ja saada työllistymään yrityksiin? Näitä, ja muita mieltä askarruttavia kysymyksiä lähdettiin selvittämään viikoksi…

  • Ilmakuva rakennustyömaasta

    Paikannusteknologioiden hyödyntäminen rakennustyömaalla toisi tehokkuutta ja turvallisuutta

    , ,

    Paikantamista hyödynnetään nykyisin rakennustyömailla hyvin vähän. Hyvin suunnitellun paikannus- ja inventaariojärjestelmän avulla olisi mahdollista tehostaa yksittäisiä työvaiheita ja kehittää logistiikkaa kokonaisuutena. Kerätyn tiedon avulla voidaan paikallistaa pullonkaulat ja tehostaa tuotantoa pitkällä aikavälillä. Paikannusta voidaan käyttää myös parantamaan rakennustyömaan turvallisuutta. Työmaaympäristö aiheuttaa kuitenkin haasteita paikannusteknologioiden hyödyntämiselle. Useat paikannusteknologiat tulisi yhdistää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi ja sovittaa osaksi…

  • 3d-piirros pienestä kaupasta turkoosia taustaa vasten.

    Opiskelijoille eväitä verkkokaupan perustamiseen Base Camp -valmennuksesta

    , ,

    Base Camp – opiskelijayrittäjyysalustojen kehittäminen -hankkeessa toteutetaan opiskelijayrittäjille tai yrittäjyyttä suunnitteleville opiskelijoille osaamista lisääviä intensiivivalmennuksia. Huhti-toukokuussa järjestetyn valmennuksen Sinä ja minä verkkokaupassa teemana oli verkkokaupan perustaminen. Kunnianhimoinen tavoite oli luoda osallistujille aiheesta mahdollisimman valmis paketti ja pilotoida samalla etäteknologian hyödynnettävyyttä ryhmätyövälineenä.  Tärkeintä valmennuksessa on hyvä sisältö  Verkkokauppa päätyi intensiivivalmennuksen teemaksi hankkeen kohderyhmälle suunnatun kyselyn tulosten…

  • Kaksi osittain näkyvää henkilöä keskustelemassa pöydän ääressä, käsivarret pöydällä. Pöydällä papereita ja kyniä.

    Syrjäyttääkö ohjaava analytiikka ohjaajan tulevaisuudessa?

    , ,

    Oppimisanalytiikkaa on kehitetty jo useissa hankkeissa niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti Kareliassakin. Tässä artikkelissa pohditaan, mikä on tulevaisuudessa ohjaajan rooli, kun ohjaava oppimisanalytiikka saadaan käyttöön opiskelijoiden tueksi. Ohjaava oppimisanalytiikka pyrkii ennakoimaan parhaimman menettelytavan Oppimisanalytiikka on data-analytiikkaa, jota käytetään muun muassa yrityksen toiminnan ohjauksessa. Data-analytiikka voidaan jakaa neljään tasoon: kuvailevaan, diagnostiseen, ennakoivaan sekä ohjaavaan analytiikkaan. Kuvaileva analytiikka…

  • Sinisävyinen kuva jossa robottikäsi

    Disruptive Technologies in the Public Sector

    ,

    A partner in both the TG4Np and Improve Projects from ERNACT Ireland contacted us at the end of the 2014-2020 NPA funding period. Traditionally, at the end of the funding period, extra money is distributed, and now the opportunity had come to get a research project funded about advanced technologies. The reasons for co-operation were…

  • Tummanharmaa malli ihmisen päästä, jona silmillä VR-lasit.

    Virtuaalihologrammipilotointi toi kokemusta ja kehitysehdotuksia

    ,

    Piloteissa tavoitteena on kokeilla jotain uutta, ja myös epäonnistuminen teknologian parissa voi tuottaa hyödyllisiä tuloksia – esimerkiksi kokemusta siitä, mikä ei toimi.  Tässä artikkelissa kuvataan, miksi Base Camp -hankkeessa testattu kevyt ja edullinen tekniikka virtuaalihologrammeille ei vielä tuota riittävän hyvää lopputulosta sovellettavaksi etäläsnäoloratkaisuissa. Lisäksi pohditaan, mikä voisi muuttaa tilannetta jatkossa.  Kuningasratkaisuja etsimässä – laitteisto määrää…

  • Pieni turkoosi lelurobotti. Sumea tausta, takana pari muovista eläinlelua.

    Karelian robottilainaamo – ohjelmoinnin opetusta legoroboteilla 

    , ,

    Pohjois-Karjalan Teknologiateollisuuden aluejohtokunta lahjoitti Karelia-ammattikorkeakoululle kaksitoista legorobottia, joita on käytetty aloittamaan robottilainaamotoiminta osana Uptech-hanketta. Robottilainaamo tarjoaa peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille koulutusta ohjelmoinnin ja robotiikan perusteista. Robottilainaamon toimintaa on pilotoitu lukuvuoden 2021–2022 ajan, ja palaute on ollut positiivista. Robottilainaamon toiminta jatkuu ja kehittyy tulevaisuudessa. Katso robottilainaamon näppärä esittelyvideo alta. Peruskoulun ja lukion ohjelmoinnin opetus hakee…

  • Valkoista ja sinistä taustaa vasten tummansininen ihmishologrammi vyötäröstä ylöspäin.

    Virtuaalihologrammit: sinelmiä vai mustelmia?

    ,

    Base Camp -hankkeessa on pilotoitu virtuaalihologrammeja ja kehitetty niiden tallennusratkaisuja syksyllä 2021. Tässä artikkelissa pohditaan ratkaisuja pilotissa käytettyjen kameroiden asettamiin rajoituksiin sekä lopputuloksen hyväksyttävyyteen hahmopsykologiaa hyödyntäen.  Nopeat liikkeet hologrammeissa ovat hankalia käsitellä  Virtuaalihologrammien tallennusratkaisussa tallennusalueen koko syvyyssuunnassa (255 cm) on kohtalaisen suppea, joten esiintymisalue on rajattu kameroiden avulla. Kameran syvyysantureiden kohina on sitä suurempi, mitä…